Євген Дубровський, лікар-інфекціоніст
Поодинокі випадки холери можуть статися, але це не буде в масштабі катастрофи
11.06.2023 18:30

Після підриву окупантами Каховської ГЕС велика територія опинилася під кількаметровою товщею води. В підконтрольних Україні районах Херсонщини невтомно ведуться рятувальні роботи, людям і тваринам, що опинилися в водяній пастці надають допомогу, вода згодом спаде… Але все гостріше постає питання:  які епідеміологічні наслідки нас чекають? В соцмережах занепокоєння, часом, переходить в паніку. Тож, чи чекати нам страшних епідемій інфекційних хвороб, ми запитали  у лікаря-інфекціоніста Євгена Дубровського, який 10 місяців провів на передовій, як військовий медик, а зараз знову лікує пацієнтів у Києві.

ЯКРАЗ БАГАТО ВОДИ НАМ ЗАРАЗ І ДОПОМАГАЄ – ВСІ ЗБУДНИКИ В НІЙ СИЛЬНО РОЗБАВЛЯТЬСЯ

- Пане Євгене, зараз безліч різної інформації і вона не надто обнадійлива… Вода розмила кладовища, скотомогильники, порушила каналізаційні системи – невже, епідемії неминучі? 

- Окупанти завдали нам страшних екологічних та техногенних збитків, їхні дії не пояснюються ані логікою, ані по-людськи - тут немає коментарів, це поведінка психопатів. Але нам всім треба залишатися спокійними, тверезими і чітко розуміти, що матиме наслідки і приховує в собі реальну потенційну небезпеку, а що – паніка, яка розлітається соцмережами і тільки лякає людей.

Після підриву ГЕС мені в особисті почали писали люди і з Вінниччини, і з Чернігівщини, і з Київщини: що нам робити, де купувати воду? Я кажу: спокійно, де Херсон, а де ви.

Звісно, вся ця величезна водна маса змила і скотомогильники, і кладовища, і сміттєзвалища, і якісь промислові об’єкти. Але перед тим, як ми поговоримо про різні види інфекцій (які брудна вода може в собі приховувати), нам треба чітко зрозуміти одну річ – хоча ця вода - велике горе, але якщо дивитися в аспекті інфекційних хвороб, то якраз такі її об’єми нам зараз і допомагають! Тому що всі збудники в ній розбавляться і будуть присутніми у досить низькій концентрації.

В інфекційних хворобах є таке поняття як мінімальна інфікуючи доза, тобто, доза, яка необхідна, щоб людина заразилася…

ХОЛЕРНИЙ ВІБРІОН ДУЖЕ НЕСТІЙКИЙ, ПООДИНОКІ ВИПАДКИ МОЖУТЬ БУТИ, АЛЕ НСЗУ ГОТОВА ДО ЦЬОГО

- Насамперед, дуже лякає «перспектива» холери…  

- І це зрозуміло, бо в таких випадках, як зараз, особливо небезпечні захворювання мають бути на особливому контролі. Якщо говорити про холеру, то для того, щоб людина заразилася потрібно від мільйона збудників. Така інфікуюча доза має потрапити безпосередньо через рот до організму людини. Є певні нюанси, як то порушення кислотності шлункового вмісту, але в будь-якому разі – потрібна достатньо велика концентрація збудника.

Холера вкрай небезпечне захворювання. Але не слід забувати, що холерний вібріон досить чутливий - він гине від кип’ятіння практично за хвилину, а під прямими сонячними, якщо збудник на якійсь поверхні, досить кількох годин.

Головна небезпека зараз – криниці та джерела. Про це слід пам’ятати. Думаю, що в наш час ніхто воду з річок вже не п’є. Ми не Індія.  Так, ризик холери дійсно є, але, як попередило  Міністерство охорони здоров’я України, це скоріш за все, будуть поодинокі спорадичні випадки захворювання і Національна служба охорони здоров’я (НСЗУ) вже готова до цього - є медичні заклади, які готові надати допомогу.

- Я правильно розумію: щоб сталася епідемія холери, треба, щоб люди вживали заражену воду? Якщо цього не буде – масового спалаху не буде?

- Саме так. У великій масі брудної води холерний вібріон може бути тільки розведений, і цього недостатньо, щоб сталася епідемія. Звісно, за умови, що люди вживатимуть тільки бутильовану чисту воду, або кип’ячену. В жодному разі не можна мити фрукти-овочі брудною водою, не полоскати рота, не чистити зуби, не умиватися. Повторюю: поодинокі випадки холери можуть статися, але це не буде в масштабі катастрофи.

СИБІРСЬКА ЯЗВА - ШВИДКО ВІД ЛЮДИНИ ДО ЛЮДИНИ НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ І ПРИ ВЧАСНОМУ ВИЯВЛЕННІ, ЇЇ МОЖНА ЛОКАЛІЗУВАТИ

- Затоплено скотомогильники…  Хвилює можлива поява сибірської язви, чи така ж контрольована ситуація з нею?

- Ситуація з цим захворюванням не настільки контрольована. Скотомогильники на затопленій  території є, але ми не знаємо достеменно, яка доза інфекції опиниться в цій величезній масі води і чи стане вона достатньою для поширення захворювання.

Сибірська язва - особливо небезпечне захворювання, але воно, зазвичай, рідко передається від людини до людини. Легеневі форми є досить рідкісними. Тому при вчасному виявленні, можна все швидко локалізувати, пролікувати тих, хто заразився і не дати хворобі розповсюдитися. Вона добре лікується антибіотиками.

Ми всі прекрасно знаємо, що «сибірка» час від часу в Україні з’являлася - вона була і в 96-му році, і в 2000-му, 18-му і в 20-му. Зазвичай це було або з тваринами, або з людьми, які  безпосередньо працюють з тваринництві.  При раціональному обережному підході, якщо вчасно все діагностувати,  епідемії теж не буде.

- На постраждалих від затоплення територіях санітарні норми дотримувати складно. Чи може це обернутися спалахом кишкових захворювань?

- Тут діє те ж саме просте правило - вживаємо чисту бутильовану воду, завжди миємо руки або протираємо їх антибактеріальними серветками, чи оброблюємо антисептиками. І давайте не будемо панікувати, звичайні кишкові захворювання - це неприємно, але вони не трагедія.

РЯТІВНИКИ ПОТЕНЦІЙНО МОЖУТЬ ЗАРАЗИТИСЯ ЛЕПТОСПІРОЗОМ

- А які ще хвороби крім холери і сибірки можуть зараз спричинити «резонанс»?

- Це можуть зробити два захворювання. Перше -  лептоспіроз. Про нього завжди згадують при повенях, чи техногенних катастрофах. Це – небезпечне смертельне захворювання. Джерелом зараження є гризуни - всілякі миші, щури, пацюки.

Але, щоб сталося зараження лептоспірозом, теж має скластися докупи кілька умов -   стояча вода, у ній має жити якийсь щур, а у людини, яка контактує з цією водою, мають бути на шкірі подряпини, порізи тощо.

Тож зараз дійсно таке може ставатися, особливо з рятувальниками, які дістають постраждалих з важкодоступних місць. Це - приватний сектор, де є якісь стоячі води, плавні, затоки, де течія не проштовхує воду далі. А рятівники звісно мають якісь подряпини, травми…  Їх робота складна і небезпечна, вони можуть заразитися.

Відразу скажу, що лептоспіроз лікується, збудник дуже чутливий до антибактеріальних препаратів, але найголовніше – швидко зрозуміти, що це – саме те захворювання.

Від людини до людини воно не передається, епідемії лептоспірозу не буває.

- Які симптоми лептоспірозу? 

- Він проявляється двома симптомами. Це одразу виражена слабкість, втома і дуже висока температура - 39-40. Але ж, можна подумати, що людина у воді просто застудилася, тож можна й не зрозуміти, що це - лептоспіроз. Другий симптом – це болі у м’язах, особливо в литкових або стегнових. І теж можна подумати, що рятівник щось тягнув, виносив, втомився, перенавантажився… Тож ці два симптоми треба поєднати. І якщо раптово без кашлю, без нежиті, без жодних катаральних явищ - висока температура і болі в м’язах, не можна зволікати. Буквально 4-6 днів - і може бути вже пізно.

Ми – інфекціоністи – бачили в стаціонарі такі випадки і знаємо, що своєчасний прийом антибактеріальних препаратів миттєво знижує ризик важкого перебігу.  

ЧЕРЕЗ МОР РИБИ, ЗАРАЗ ТРЕБА ВЗАГАЛІ УТРИМАТИСЯ ВІД РИБНИХ ПРОДУКТІВ

- Чим загрожує тотальний мор риби? Які будуть ваші застереження?

- На жаль, у нас такий менталітет: колись щось «пропадає», його треба якось використати. Ми знаємо про тотальний мор риби, особливо, там, де вода вже спала, а риба залишилась і загинула. І цілком вірогідно, що якісь горе-бізнесмени, або й звичайні люди, які бачать, що великі коропи і товстолоби «пропадають», забажають швиденько щось з ними зробити. Це дуже небезпечно. Клостридіум ботулінум - це бактерія, яка викликає ботулізм. Несе токсин, який вона може виробляти. Для цього треба певні умови – щоб не було доступу кисню, щоб був замкнений простір.

Зазвичай, в шлунково-кишковому тракті риби, де є залишки мулу, є і ця бактерія. При обробці свіжої риби проблеми не виникає. Але, якщо риба несвіжа, клостридіум блискавично розповсюджується з її кишково-шлункового тракту– в усі тканини, і якщо потім цю рибу в’ялити, солити, сушити, консервувати – це максимально небезпечно. Це одна з  найстрашніших отрут в світі! Від ботулізму потрібне специфічне складне лікування: сироватка.

- Як уникнути таких тяжких наслідків?

- Треба зараз взагалі утриматися від рибних продуктів. Навіть, якщо рибу термічно обробити на промислових потужностях – все одно не можна ризикувати, це дуже небезпечно! Воно того не варто. Ботулізм – смертельно небезпечне захворювання, з ним не жартують.

Всі проблеми, про які ми говоримо зараз, звучать дуже грізно, але насправді профілактика і попередження – достатньо прості. З кишковими захворюваннями: не вживати брудної води. З небезпечними захворюваннями (лептоспіроз, сибірська язва) – головне вчасна діагностика. Не чекати, що «само пройде». Своєчасне звернення до фахівця - і все чудово лікується. А стосовно ботулізму – навіть немає про що казати, потрібна заборона на рибні продукти. Це здоровий глузд, категорично не можна використовувати рибу, яка загинула.

Повторюю: Зараз треба взагалі припинити вживання річкової риби -  хто знає звідки її привезли і хто її привіз.

Є НАСТОРОЖЕНІСТЬ СТОСОВНО ТУБЕРКУЛЬОЗУ

- Всі застереження про які ви згадали в розмові, стосуються здебільшого саме Херсонської і прилеглих до неї областей.  Наскільки підвищена пильність до свого здоров’я доречна нині по всій країні?

- Люди постійно в русі нині, особливо рятувальники, волонтери, військові… Мешканці Херсонщини роз’їхалися по всій Україні – значить, і в інших містах не можна виключати спалахів захворювання, яке вони з собою могли привезти. Тож має бути максимальна епідеміологічна настороженість: епідеміологи, лікарі-інфекціоністи, лікарі приймальних відділень, чи навіть сімейні лікарі -повинні збирати інформацію про хворих: хто звідки приїхав, де людина була, в яких заходах брала участь.

Само собою зрозуміло і логічно, що в прилеглих та постраждалих від затоплення районах ризики більші – там треба бути максимально обережним і уважним. У зонах, які вище за течією Дніпра від постраждалих, небезпеки немає, можна бути спокійнішими, але, як і раніше дотримуватися санітарних рекомендацій. Ми ж і раніше казали, що вживати воду з-під крану і не кип’ятити, не фільтрувати – це повна дурість, бо можуть бути аварії на водоочисних спорудах, про які навіть ніхто ще не здогадався. У нас була така ситуація років 15 тому в Києві з випадками захворювання людей гепатитом «А» - в лікарню надходили пацієнти, які вживали воду з-під крану і заражалися, а як потім з’ясувалося, там була в одному з мікрорайонів аварія, про яку не встигли попередити й швидко ліквідувати.

До речі, ми про нього в розмові ще не згадали, а гепатит «А» - захворювання, яке зараз теж має бути «підконтрольним».

- А в цілому, за вашими спостереженнями, чи погіршилася епідеміологічна ситуація в Україні з початку повномасштабної агресії?

- Це моє особисте враження –з початком повномасштабної війни якогось особливого спалаху інфекційних хвороб я не помітив. Ми розуміємо, що умови вкрай несприятливі, люди живуть в бомбосховищах, тривалий час спали і сплять всі поряд десь у метро, але жодного помітного сплеску інфекції, навіть ГРВІ, не сталося. Можливо, на це впливають певні чинники: імунна система людей, які перебувають в сильному стресі «на адреналіні», реагує хоча й короткочасно, але витримує такі навантаження.

З власного досвіду розкажу, що серед військових, коли вони з’їжджаються в учебку – дійсно починається помітний спалах. Це щось на кшталт, коли діти вперше йдуть в садочок кожен зі своїм вірусом. Тож всі один одного перезаражають і перехворіють, але приблизно через три тижні і «в казармі» це якось врегульовується і далі вже спалахів я вже не бачив.

Мені немає чим вас «лякати», і це буде неправильно казати, що щось страшне в Україну прийшло, щось вийшло з-під контролю. Так, є настороженість стосовно туберкульозу, оскільки люди переміщуються, а діагностика на вкрай низькому рівні, бо ніхто ж не звертається. І серед військовослужбовців ця проблема теж достатньо актуальна - випадки захворювання на туберкульоз постійно виявляються, але це вже питання до відповідних структур, які мають це контролювати на кожному етапі. Але стосовно чогось іншого – наприклад, спалахів кишкових захворювань, або тих, які передаються повітряно-крапельним шляхом, я не помітив.

Віримо в ЗСУ. Все буде добре. До Перемоги! Слава Україні!

Любов Базів. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-