Грип, який прийшов в Україну: температура під 40°С у перший же день

Грип, який прийшов в Україну: температура під 40°С у перший же день

Укрінформ
Чим лікують нинішній грип та як його уникнути? По-перше, згадати про маски. По-друге – вакцинуватися. А по-третє є один спрей…

Після двох сезонів відсутності грипу, що було пов’язано з суворими заходами проти COVID-19, фахівці прогнозували, що цього року грип нас таки наздожене. Не дасть розгулятися йому хіба що дистанційний режим роботи-навчання та напівзакриті моли. З іншого боку, коли у містах не ходить весь «електричний» транспорт, і люди набиваються у маршрутки…

У столиці зростає рівень захворювання на грип та ГРВІ - за тиждень на 20,6%, повідомляє Київська міська державна адміністрація. Водночас перевищення епідпорога наразі не зареєстровано в жодному регіоні України, - про це на брифінгу, який транслювався Фейсбуці, розповіла завідувачка відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я Оксана Кошалко. За 48-й тиждень епідсезону на грип та ГРВІ захворіли близько 104 тисяч осіб.

Що це за грип, чи можна його запобігти та як лікувати? – ми запитали у фахівців.

Головні симптоми – відразу висока температура і виснажливий кашель

За словами Оксани Кошалко, діти зараз хворіють трохи рідше, ніж у попередні роки. Воно і зрозуміло - через війну навчальні заклади переважно працюють онлайн, діти менше спілкуються між собою, відповідно і грип з ГРВІ поширюються менше.

Ситуація з грипом серед дітей, скажімо, на Київщині, дійсно, поки спокійна. Катерина Савінова, генеральний директор Київської обласної дитячої лікарні, розповіла, що маленьких пацієнтів з важким перебігом грипу або ускладненнями після нього до них ще не поступало. Якщо ж говорити про ковід - кількість хворих дітей взагалі впевнено знижується.

Стосовно ж рівня захворюваності, зараз спостерігається, що в західних областях України він трохи вищий, ніж в цілому по країні, говорить Оксана Кошалко.

Це підтвердила Наталія Іванченко, генеральний директор Львівського обласного лабораторного центру МОЗ. Вона  розповіла, що в регіоні вже четвертий тиждень спостерігається збільшення випадків захворювання на грип. У середині цього тижня було зафіксовано 760 підтверджених випадків грипу,  з них три - грип групи В, а решта  - грип А. 

  - Центр громадського здоров’я МОЗ України підтвердив, що в нас загалом циркулює грип А(Н3), - каже фахівець.  -  760 випадків, про які йшлося – це лише те, що виявлено методом полімеразної ланцюгової реакції. Крім того, грип в області діагностується за допомогою швидких тестів, які роблять сімейні лікарі або самі пацієнти.

Стосовно ковіду – за попередній тиждень зафіксовано лише 101 випадок, продовжує Наталія Іванченко. Для порівняння: у вересні у Львівській області було 2, 5 тисячі хворих на тиждень, у жовтні  - вже 500 на тиждень. Тобто загалом кількість хворих на COVID-19 продовжує знижуватися.

А які симптоми цьогорічного грипу? – запитуємо спеціаліста.

 – Буквально вдень людина почувається здоровою, а ввечері - вже температура, як правило, до  39 градусів, головний біль, біль у м’язах і  майже відразу виникає сухий виснажливий кашель, - розказує лікар. - І що особливо насторожує, серед пацієнтів -  великий відсоток тих, хто захворів потім на вірусні пневмонії. При чому це - ранні ускладнення,  буває що і на третій день. Звісно, багато людей і з легким, і з середній перебігом хвороби, водночас є вже і чимало госпіталізацій.  Здебільшого хворіють люди віком 60 плюс і діти до 17 років.

  - А чи є від цього грипу якесь специфічне лікування?

    -  Дякувати Богові, ще з 2008 року  ми знали препарат, який безпосередньо впливає на вірус грипу, - відповідає Наталія Іванченко. – Це озельтамівір, загальновідомий, як таміфлю. Він є в аптеках у достатній кількості, різних виробників і під різними назвами. Його призначають людям, які мають середньоважкий і важкий перебіг захворювання на грип.   

До того ж фахівець радить зробити щеплення від грипу. В Україні зараз є дві вакцини - одна з них  ДжіСі Флю виробництва Південної Кореї та французька Ваксігрип Тетра. Вони безкоштовні для вакцинації медиків і для осіб з груп ризику. Тобто, люди, які перебувають на обліку в закладах охорони здоров’я, зокрема, хворі на цукровий діабет, з хронічними захворюваннями дихальної, серцево-судинної системи,  літні люди можуть це зробити і зараз. На Львівщині станом на понеділок було вакциновано 7600 людей. До речі, ця цифра є більшою, ніж минулого року в цей період.

Як не заразитися і чи не запізно робити щеплення?

Про це розповіла наш постійний експерт, відомий лікар-пульмонолог Світлана Гук, яка останні роки керує центром респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні «Феофанія».

  - Так сталося, що у моєму відділенні зараз температурять майже всі - в кінці минулого тижня, мабуть, хтось із пацієнтів приніс вірус, -  Світлана Гук починає розповідь з випадка у «Феофанії». - І кожного дня я чую, що в якійсь палаті почало лихоманити чергового пацієнта – з восьми захворіло шестеро. Ми робили експрес-тести і на грип, і на коронавірус  - і все це було негативним. Тоді вирішили  зробити в лабораторії Діла скринінг респіраторних інфекцій на 21 збудник різних вірусних захворювань. Так, він недешевий, але нам потрібно було з’ясувати, з чим все ж таки ми маємо справу. Якщо це грип, для нього є специфічне лікування,  озельтамівір, і він дійсно працює. Якщо ж ковід, знову ж таки, ми вже знаємо, як лікувати таких пацієнтів. А лихоманило людей люто – температура - під сорок і важко знижується. Результат тесту показав, що це  грип групи А. Тому ми всім своїм пацієнтам похилого віку ми роздали  озельтамівір, і їм відразу полегшало. Планові госпіталізації зараз не проводимо, намагаємося приборкати цю ситуацію.

Отже,  у Києві, як і на Львівщині, теж ходить грип групи А. Що можна порадити людям, аби не підхопити інфекцію? – запитуємо у лікаря.

-   Я сама вакцинувалася цього року і раджу це зробити хоча б людям із супутніми захворюваннями і літнім. Вакцини від грипу використовуються вже десятки років, вони добре переносяться, це не якісь новітні технології, з приводу чого було так багато нарікань, коли говорили про вакцини від коронавірусу.

Температура під сорок, яку викликає цей грип - це серйозний виклик і шок для організму, особливо для людей похилого віку, продовжує Світлана Гук. Не кажучи вже про вірусну інтоксикацію – це окрема тема.  А якщо пацієнт ще й погано п’є рідину і водночас температурить, організм зневоднюється, і ризик тих же тромбозів наростає – а це інфаркти, інсульти і так далі.

Але ж грип вже «гуляє» країною. Хіба не пізно робити щеплення? – задаємо наступне запитання.

   - Якщо ми говоримо, що все тільки починається, - не пізно. І взагалі ми маємо розуміти, що вакцинація буває планова, попереджувальна, а є екстрена. Звісно, найкращий варіант вакцинуватися, скажімо, за місяць до вірогідного початку росту захворюваності. Але, якщо так вже сталося, це не привід зараз сказати – я не буду вакцинуватися, бо я запізнився.

     -  Моя 70-річна сусідка минулого тижня пішла вакцинуватися і на третій день захворіла, тому що в поліклініці вже достатньо хворих на грип сидять до лікарів у чергах…

     - Треба було одягнути маску, - каже лікар - Так, ми всі розслабилися, і багато речей виглядають вже неважливими на фоні війни. І той ковід - це вже «квіточки» у порівнянні з тим, що відбувається зараз. Отже, коли йдете в поліклініку, аптеку, супермаркет, сідаєте у транспорт – одягаєте свіжу маску і використовуєте інші бар’єрні засоби. Наприклад, є такий препарат назофорт - не вважайте це за рекламу. Це  - спрей для носу, але флакончик містить в собі не рідину, а дуже-дуже дрібний, як пудра, порошок.  І в носі він лягає на вологу слизову оболонку і утворює щось на кшталт полімерної плівочки. Його використовують і люди з алергією, щоб на слизову оболонку носу потрапляло менше рослинного пилку. А нам зараз потрібний «Назофорт антивірус», до речі ціни на нього цілком прийнятні.

Тим, хто вже захворів, фахівець радить не навантажувати організм якоюсь роботою, навіть хатньою, і якомога більше пити. Під час високої температури з потом, з  прискореним диханням випаровується багато рідини, і  щонайменше  - треба її відновлювати. Вважається, що фізіологічна норма - це 30 мл на кілограм маси тіла. Якщо у людини немає обмежень по споживанню рідини, як, наприклад, у пацієнтів з важкою серцево-судинною патологією, а йдеться про середньостатистичну  людину середнього віку, то води має бути ще більше, ніж звичайна фізіологічна норма.

  -  І вода має бути не кімнатної температури, а теплою, - підкреслює Світлана Гук. - Тоді вона справлятиме більший дезінтоксикаційний ефект. Ну, і жарознижувальні, звичайно. Але  - без фанатизму. І, звісно, обов’язково потрібно звернутися до лікаря. Не хворійте!

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-