Катування психічно хворих чи розправа за вірність БЮТ?

Катування психічно хворих чи розправа за вірність БЮТ?

Аналітика
Укрінформ
На  Сумщині не вщухає скандал довкола звинувачень керівника психлікарні у знущанні над пацієнтами 

Ця справа дістала гучний резонанс у країні. Керівника обласної спеціалізованої психіатричної лікарні № 2 у селі Високе Охтирського районуї Лілію Неофітну звинуватили у катуванні пацієнтів холодом. На світ з’являються все нові й нові факти знущання над хворими у цьому медичному закладі. Але сама звинувачена відкидає всі закиди, називаючи себе жертвою замовної справи.

ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХОЛОДНОЇ ПСИХЛІКАРНІ ВИВОЗИЛИ "З БОЄМ"

Розголосу цій історії надало обласне управління охорони здоров’я, начальник якого Сергій Бутенко особисто брав участь у подіях двомісячної давності.

„Проблема низької температури в лікарні виникла не сьогодні, ми отримували неодноразові скарги від родичів пацієнтів. На початку другої декади січня до управління надійшов рапорт від керівництва лікарні про те, що в закладі вкрай низька температура, і ця проблема потребує негайного вирішення. Крім того, підтвердився порив тепломережі, і комісія управління охорони здоров’я, яка працювала зранку, зафіксувала температуру в палатах +9 градусів за Цельсієм.

У цьому психіатричному закладі є категорія осіб, які Конституційним Судом України визнані недієздатними, їм призначене примусове лікування. Таким людям держава має забезпечити, відповідно до Європейської Хартії захисту прав людини, нормальні умови перебування. На жаль, через низьку температуру вони не могли бути дотримані, тому в обласному управлінні запропонували перевести цих хворих в інший лікувальний заклад такого ж профілю”, - розповідає Сергій Бутенко.

Однак, за його словами, переведенню хворих перешкоджав персонал лікарні, тож автобуси змогли вивезти частину пацієнтів лише пізно ввечері.

„Мною був підписаний наказ про тимчасове переміщення хворих до першої обласної психіатричної лікарні міста Ромни. Ми вже там підготували два відділення, окремі палати для хворих на туберкульоз тощо. І протягом дня тривала робота з правоохоронними органами, обласною радою, облдержадміністрацією для того, аби організувати евакуацію пацієнтів фактично під час аварійної ситуації, що, власне, й було зроблено. Проте, коли 13 січня ми приїхали забирати хворих, то зіткнулися з протестом медичних працівників, жителів села Високе, які боялися втратити робочі місця. Хоча я їм пояснював, що наразі жодної загрози закриття закладу немає, проте мене не слухали”, - говорить посадовець.

Після тривалих перемовин із керівництвом і персоналом закладу ввечері один автобус був допущений на територію лікарні, і 24 хворі тоді в супроводі медичних працівників та поліції успішно доїхали до Роменської психіатричної лікарні. У частини хворих, яких удалося перевезти, при обстеженні виявили пневмонію, але завдяки своєчасній допомозі їх життя опинилося поза загрозою.

Оприлюднена куратором медичної галузі Сумщини інформація не могла пройти повз увагу правоохоронних органів, і за фактом імовірного катування пацієнтів психіатричної лікарні Охтирською місцевою прокуратурою 16 січня було розпочато кримінальне провадження.

ПЕРЕЛАМАНІ РЕБРА І ПНЕВМОНІЯ ЗАМІСТЬ ІНТОКСИКАЦІЇ ТА СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ 

У ході розслідування правоохоронці провели ексгумацію семи трупів пацієнтів психіатричної лікарня № 2, які померли в грудні 2016 року.

Як розповів під час прес-конференції на початку березня начальник відділу прокуратури Сумської області Олександр Глядчишин, згідно з історіями хвороб цих людей та долучених до них актів патологоанатомічного дослідження, п’ять пацієнтів нібито померло від серцево-судинної недостатності, один - від набряку головного мозку, іще один - від інтоксикації.

Однак, згідно з офіційними результатами проведеної ексгумації та висновками судово-медичних експертиз встановлено, що патологоанатомічне дослідження трупів взагалі не проводилось, а документи підроблені. Справжньою причиною смерті п’яти пацієнтів (це особи віком від 34 до 69 років, які перебували на добровільному лікуванні), є гостра гнійна пневмонія, зумовлена тривалим перебуванням у приміщенні з пониженою температурою.

Окрім того проведено також ексгумацію тіла 28-річної дівчини, яка померла ще в лютому 2016 року, відповідно до свідоцтва про смерть, від інтоксикації. Встановлено, що патологоанатомічне дослідження спеціалістом проведене поверхово, на трупі виявлено тілесні ушкодження, а саме — перелом усіх ребер з обох сторін та черепно-мозкова травми з крововиливом всередину. Ці тілесні ушкодження з’явились за декілька днів до смерті.

З показів свідків та журналів обліку температури, вилучених у ході слідства, з листопада 2016-го по січень 2017 року у відділеннях лікарні, де перебували померлі пацієнти, температура була від 10 до 18 градусів при нормі 20 градусів за Цельсієм. Загалом у цей період на лікуванні в закладі перебувало 415 пацієнтів, які потерпали від незадовільних умов, зокрема низької температури, внаслідок чого п’ять із них померли.

На підставі зібраних доказів 1 березня Лілії Неофітній було вручено повідомлення про підозру за частиною 1 статті 127 (катування, тобто умисне заподіяння фізичного чи морального страждання шляхом мучення з метою дискримінації) та частиною 3 статті 135 (залишення в небезпеці, що спричинило смерть) Кримінального Кодексу України.

Водночас, у межах кримінального провадження отримано тимчасовий доступ до документації управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації, головного управління статистики області, управління майном облради та Сумського обласного клінічного психоневрологічного диспансеру.

Крім того, проведено обшуки в трьох відділеннях патологічної анатомії, за місцем мешкання головного лікаря, його заступника з медичних питань та старшої медичної сестри психіатричної лікарні №2. У ході слідчих дій вилучені речі та документи, які мають значення для досудового розслідування.

Глядчишин повідомив, що відповідно до зібраних доказів прокуратура вже готує повідомлення про підозру ще кільком особам, які можуть бути причетними до протиправних дій.

“ЦЕ ПОЛІТИЧНЕ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ”

3 березня за клопотанням прокуратури колишньому головному лікарю комунального закладу „Сумська обласна спеціалізована психіатрична лікарня № 2” Лілії Неофітній було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 28 квітня 2017 року без права внесення застави. Про додання до її посади префікса „екс-” перед цим потурбувалися депутати облради під час чергової сесії. При цьому голова облради Володимир Токар наголосив, що тепер Неофітній варто хвилюватися не через втрачену посаду, а через те, чи залишиться вона на волі.

Під час судового засідання, на якому Лілії Неофітній обиралася міра запобіжного заходу, вона заявила про політичне переслідування. Воно, за її словами, пов’язане з тим, що свого часу вона не погодилась відмовитися від 100 гектарів землі, яка є у користуванні лікарні. Після цього її змушували добровільно звільнитися з роботи та перейти в інший медичний заклад.

Позаяк головлікар на це не погодилася, на неї почали чинити, за її словами, тиск, звільнивши, зрештою, з роботи на сесії обласної ради, і почали кримінальне переслідування.

Низьку температуру у приміщеннях лікарні, через яку, на думку прокуратури, і померли люди, захворівши на гнійну пневмонію, Неофітна пояснила недостатністю фінансування медичного закладу, а саме - 50% від потреби.

СИМПТОМІВ ПНЕВМОНІЇ НЕ БУЛО... АБО ЛІКАРІ ПРО НИХ НЕ ПОВІДОМЛЯЛИ

Як бачимо, колишній головний лікар не заперечує, що температура у медичному закладі не відповідала нормі. Це ж підтверджують і самі працівники лікарні. Медперсонал закладу розгублений: такого розвитку подій тут ніхто не очікував.

„Просто  шок!”, „Моторошно”, - ось такими словами описують медики те, що відбувається сьогодні у стінах їхньої лікарні.

Один із лікарів, Олександр Нечай, згадує, як рятували пацієнтів від холоду: „У мене отам чорні палати були, грибком зарослі. Тоді всі спали у верхньому одязі та під двома ковдрами. Температура була 10-11-12 градусів. І це ж на висоті, а на рівні ліжка - 5-6”. Пригадує він і померлу рік тому 28-річну дівчину, у якої під час ексгумації виявили переломи всіх ребер та забій голови.

Лікар категорично заперечує побиття. Каже, ймовірно, травми вона одержала через недогляд, бо часто падала від слабкості. „Вона лежала, як теля. За що її треба було бити? Це ж із якою силою треба вдарити, щоб трапився крововилив”, - дивується медик.

Попри низьку температуру в лікарні заперечують і масове захворювання пацієнтів на пневмонію. Власне, як і фальшування висновків судмедекспертів.

„Симптоматика, яка б свідчила про наявність пневмонії, була відсутньою. Або лікарі просто про це не повідомляли мені”, - говорить т.в.о. головного лікаря Олександр Середа.

БЮТ Б’ЮТЬ?

Підставою говорити про політичну складову справи для Неофітної, очевидно,  є її членство у партії „Батьківщина”, в Сумського обласного осередку якої склалися напружені стосунки з БПП. Саме ці дві політичні сили мають найбільше представництво в обласній раді, з посади голови якої наприкінці минулого року було звільнено „бютівця” Семена Салатенка. Отож Неофітна вважає, що вона є черговою жертвою політичних розбірок.

До цієї ж думки схиляються і самі представники фракції „Батьківщини” в обласній раді. На офіційному сайті обласної організації вони оприлюднили заяву, у якій звільнення Неофітної з посади головного лікаря називають незаконним і політично вмотивованим.

За їхніми словами, на даний час, крім публічних заяв представників влади, нема жодного документа на підставі якого, відповідно до українського законодавства, можна звільнити посадову особу. За весь час своєї діяльності на посаді головного лікаря Лілія Неофітна, мовляв, не отримувала жодного зауваження, попередження чи догани від обласного керівництва.

У той же час, кажуть однопартійці Неофітної, вона неодноразово повідомляла обласну раду про неналежне фінансування закладу, давала свої пропозиції щодо підвищення якості медичних послуг у спеціалізованому закладі області.

На їхнє переконання, рішення було прийнято без обговорення та можливості проінформувати присутніх на сесії про ситуацію в лікарні, тому «Батьківщина» продовжить відстоювати інтереси медичного закладу і Лілії Неофітної на дотримання законності у діях місцевих чиновників.

Присутній на судовому засіданні депутат Сумської обласної ради від «Батьківщини», юрист Юрій Клименко вважає, що ця справа закінчиться нічим.

„Мене обурює взагалі позиція слідства та прокуратури у цьому питанні. Очевидно, що йдеться про політичну розправу. Але, залишивши політичні переконання поза увагою, хочу пояснити всім, кого це цікавить, що дії слідства закінчаться нічим. Крім, звісно, струсу повітря та рішення Європейського суду з прав людини про визнання незаконним затримання і притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинуватої особи. Частина 1 статті 127 Кримінального кодексу України — катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою спонукати потерпілого або іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, - суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Метою насильницьких дій при катуванні є намагання примусити потерпілого або іншу особу до дій, що суперечать їхній волі, наприклад, надати певні відомості чи зробити визнання, вчинити самокалічення тощо. Таких дій не було та й не могло бути, отже, в діях головного лікаря відсутній склад кримінального правопорушення. Тому все, що відбувається, на мою особисту думку — черговий фейк, який закінчиться нічим”, - зазначив, коментуючи для media.sumy.ua затримання Неофітної, Юрій Клименко.

Натомість голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко радить посадовцям не ховатися за політичною риторикою.

Відразу після розголосу подій у лікарні він заявив, що керівництво закладу має відповідати за перешкоджання у переміщенні пацієнтів з неопалюваних приміщень у заклади з кращими умовами. „Давайте будемо працювати на розвиток області, а не вести політичну риторику. Жодні гасла не можуть бути виправданням знущань над хворими. Ми маємо захищати права людей, гарантувати нормальні умови для їх життя і здоров’я”, - наголосив губернатор.

А Сергій Бутенко, спростовуючи тезу Неофітної про недофінансування  закладу на одній з апаратних нарад в ОДА повідомив, що обласна влада протягом року підтримувала лікувальний заклад, виділяючи для його розвитку чималі кошти. Зокрема, у 2016 році на утримання лікарні було спрямовано близько 28 мільйонів гривень.

„Тому сьогодні твердження, що влада не давала коштів цьому закладу і нібито вона використовує „сталінські методи і прагне закрити лікарню”, є неправдивими”, - зазначив Бутенко.

ПСИХІАТРИЧНІ ЛІКАРНІ В УКРАЇНІ Є МІСЦЯМИ НЕСВОБОДИ

Відреагувало на події у Високому і Міністерство охорони здоров’я.

«Психіатричні лікарні в Україні є місцями несвободи, де все частіше порушують статтю 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і де перебувають люди, які зазвичай не можуть самостійно звернутися за захистом своїх прав.

Продуктивна взаємодія між лікарем і пацієнтом можлива лише у разі впевненості пацієнтів та їхніх родичів у безпечному і якісному рівні надання психіатричної допомоги.

В Україні ж залишилась система недовіри суспільства до психіатричної служби, у якій пацієнти страждають від стигматизації. Зазвичай психіатричні лікарні асоціюються з жорстоким поводженням з пацієнтами, чому сприяє певна закритість психіатричної служби.

З глибоким занепокоєнням ми спостерігаємо за ситуацією навколо обласної спеціалізованої психіатричної лікарні № 2 Сумської області. Впевнені, що досудове розслідування цих трагічних подій, буде здійснюватись у відповідності до засад кримінального провадження.

Ми розуміємо, що реформування психіатричної служби є одним із наших пріоритетних завдань. У 2013 році Європейське регіональне бюро ВООЗ прийняло Європейський план дій по охороні психічного здоров’я. Сучасний стан української психіатричної служби потребує невідкладного вирішення задач, що сформульовані у цьому плані дій.

Ми вже розпочали розробку концепції розвитку системи охорони здоров’я в Україні, у якій передбачили, що послуги з охорони психічного здоров’я повинні бути організовані таким чином, щоб забезпечувати пацієнтам повноцінне життя в суспільстві», - зазначили у МОЗі.

Отож події в окремо взятому психіатричному закладі підняли на поверхню дуже багато проблем як у медичній галузі України, так і в суспільстві у цілому.

Лілії Неофітній у випадку доведення її вини „світить” до 8 років позбавлення волі, але якщо обвинувальний судовий вирок і прозвучить, це не значить, що ми убезпечимо себе від повторення подібного десь в іншому закритому від людських очей закладі. Система охорони здоров’я в Україні справді потребує серйозного реформування, і лише тоді ми зможемо без побоювання йти на лікування до медичного закладу, як би він при цьому не називався...

Сергій Ханін, Суми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-