Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Проблема гемодіалізу – на контролі. Але не мовчіть!

Проблема гемодіалізу – на контролі. Але не мовчіть!

Блоги
Укрінформ
Якщо ви бачите, що десь кричуще порушуються ваші права, що передбачені законом, - не мовчіть!

Коли з’являються проблеми зі здоров’ям – людина повинна використати усі можливості для того, щоб їх побороти. А коли порушуються законні права людини на отримання безкоштовної медичної допомоги – про це треба голосно заявляти і не боятися добиватися справедливості.

Наприкінці минулого року до мене звернулися п'ятнадцять мешканців міста Полонне та селища Понінка Хмельницької області. Усі вони страждають від ниркової недостатності, й їм життєво необхідно постійно проходити процедуру гемодіалізу. Часто гемодіаліз треба проходити тричі на тиждень.

Процедура сама по собі нелегка. А мешканцям, які до мене звернулися, доводиться ще й постійно добиратися до сусіднього районного центру – Шепетівки.

Відповідно до Бюджетного кодексу, державний медичний заклад повинен забезпечувати своїх пацієнтів витратними матеріалами для проходження  процедури гемодіалізу. Закупівля витратних матеріалів для цього здійснюється раз на рік і люди взагалі не повинні через це турбуватися.

Минулого року, наприклад, на процедуру гемодіалізу для українців з державного бюджету було виділено значні кошти. Цього року сума більше мільярда гривень.

Втім, як це часто буває, закон і бюджет передбачають одне, а на практиці все виходить по-іншому.

Мешканцям Хмельниччини, які до мене звернулися, чомусь регулярно доводилося купувати витратні матеріали самостійно. Якщо врахувати, що їм і без того весь час треба купувати медикаменти, витрачатися на нелегку дорогу до медичного закладу, то можна уявити, наскільки важкою для них є також купівля витратних матеріалів, які їм має забезпечувати держава.

Відтак можна припустити, що частина людей, хворих на ниркову недостатність, не в змозі самостійно купувати витратні матеріали. І, без перебільшення, ризикують своїм життям. Їм життєво необхідно вчасно отримувати якісне лікування. Тому зволікати із цією проблемою не можна.

Тим більше, якщо йдеться про порушення законних прав цих людей.

Відтак після заяви мешканців Хмельниччини я одразу звернувся з депутатським запитом до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

У своїй відповіді до мене глава уряду повідомив, що Міністерству охорони здоров’я та Хмельницькій ОДА доручено додатково опрацювати цю проблему.

За моєю інформацією, після запиту мешканців Хмельниччини почали забезпечувати витратними матеріалами для процедури гемодіалізу. Це радує. Втім обіцяю і далі тримати ситуацію на контролі й стежити, щоб чиновники не порушували законних прав громадян.

До самих громадян хочу звернутися теж. Якщо ви бачите, що десь кричуще порушуються ті ваші права, які передбачені законом, - не мовчіть! Звертайтеся до депутатів, до контролюючих органів, до тих же чиновників. Дійте! Закон на вашому боці.

Роман Мацола, народний депутат України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-