Грип-2016: остерігатися, але й опиратися

Грип-2016: остерігатися, але й опиратися

Аналітика
Укрінформ
Грип і зима завжди приходять разом, приблизно в один і той самий час, але ми щоразу дивуємося - що, знову? Звідки вони взялися? 

Спалах грипу і спричинені ним летальні випадки в різних регіонах України стали однією з найгарячіших тем останнього тижня.  Відмінність у цифрах про померлих від грипу, які надходять з регіонів та озвучуються офіційно, в декого викликала підозри – мовляв, від нас щось приховують. А те, що при досить високій летальності досі не оголошено епідемії грипу, їх лише посилило.

В чому особливість нинішнього епідсезону Укрінформ спробував розібратися за допомогою фахівців.

МАЄМО ТЕ, ЩО МАЄМО 

Як повідомила  керівник Українського центру контролю та профілактики захворювань МОЗ України Любов Некрасова, з початку епідсезону, тобто з 1 жовтня минулого року,  в Україні на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 2,2 млн осіб, або 5,7 % від усього населення. Зазвичай прогнозний показник на епідсезон становить 4-5 млн хворих, тобто як на його середину ці цифри не є  якимись надзвичайними. При цьому, як відзначила фахівець, епідемпоріг не було перевищено в жодній області.

Найвищі  показники захворюваності в Київській області та Києві, найнижчі -  у Закарпатській, Тернопільській та Харківській областях. Водночас станом на 10 січня з початку епідсезону офіційно зареєстровано  25 летальних випадків від грипу, найбільше в Одеській області - 15 осіб, Вінницькій - 7, Харківській - 1 та Києві - 2. Майже половина смертей  - 11 випадків в Одеській області та один у Києві - сталася за останній тиждень.

Водночас, за даними департаменту охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації, станом на 13 січня в області зафіксовано 31випадок смерті від пневмонії, з них 17 - у місті Краматорську. Підтвердження вірусної етіології захворювань наразі немає, тобто чи пов'язані ці випадки з грипом, напевно сказати не можна.

Керівник Українського центру контролю та профілактики захворювань МОЗ України пояснює розбіжність у цифрах тим, що вона може озвучувати лише офіційно підтверджені дані. За її словами, в Донецькій області немає вірусологічної лабораторії - вона залишилася на окупованій території, тому фахівці в оперативному режимі зв'язуються з медзакладами, де у померлих є клінічні ознаки грипу, і просять  направити матеріал на дослідження для підтвердження діагнозу у референс-лабораторію в Києві. Тут до 15 січня їх планують перевірити і оприлюднити у щотижневому оперативному бюлетені на сайті МОЗ.

Некрасова уточнила, що з 25 офіційно підтверджених летальних випадках, спричинених грипом,  у п'яти померлих  у Вінницькій області був виділений вірус типу В, а в решти -  H1N1.

СВИНЯЧИЙ ГРИП ПОВЕРНУВСЯ? НІ, ВІН НІКУДИ НЕ ЙШОВ

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська підтвердила, що це той самий вірус пандемічного грипу, з яким ми стикалися у 2009-2010 році. Більше того, найвідоміша надзвичайно високою летальністю серед усіх пандемій «іспанка» теж була викликана вірусом H1N1.

Фахівець розповіла, що цей штам циркулює в Україні з 2009 року, але в усіх наступних епідсезонах він займав мінімальне місце - на нього припадало менше 1 відсотка, хоча у різних країнах Європи цей показник досягав 20-25 відсотків.

Про поступове зменшення впливу цього штаму вірусу свідчать і дані летальності: якщо у 2009 році від грипу та пневмонії померло 1111 осіб, то наступного після пандемії року кількість жертв вірусу H1N1 становила 282 особи, у 2011 році - 91 особу, у 2012 році - 2,  у 2013 - 23 особи, 2014 році - 14 осіб.

- І ось тепер ми бачимо,  що за період з 1 жовтня по 10 січня вже померло 25 осіб, що свідчить про збільшення агресивності вірусу, - акцентувала Голубовська. - Чим вона спричинена, достеменно не може сказати ніхто: недаремно навіть відомі вірусологи кажуть, що грип - найбільш вивчена і найменш зрозуміла з усіх хвороб.

Як зазначають фахівці, однією з основних загадок вірусу грипу є те, що більшу частину часу він у популяції відсутній. Епідемії у Північній півкулі, як правило, трапляються восени-взимку, а у Південній - навесні-влітку, їхня тривалість становить 1-3 місяці, після чого вірус зникає. Де він циркулює у решту часу і звідки знову з'являється, досі достеменно невідомо. 

Як і в попередні роки, ВООЗ прогнозувала циркуляцію у світі, в тому числі в нашій країні, кількох штамів грипу, зокрема, й каліфорнійського, або, як його ще називають, свинячого, тобто він не був несподіванкою. Про спалах захворюваності наразі говорити не можна, бо вона перебуває на сезонному рівні, однак особливістю нинішнього епідсезону є наростання агресивності вірусу.

- На відміну від інших штамів вірусу грипу, H1N1здатний викликати так звані тяжкі первинні вірусні пневмонії, які є основною причиною смерті пацієнтів, - наголосила головний інфекціоніст МОЗ. - Причому якщо смертність у всьому світі від сезонних штамів вірусу грипу становить 0,1%, то від пандемічних штамів - до 10 відсотків, тобто летальність дуже висока.

Вона пояснила, що ці так звані первинні ускладнення при грипі пов'язані з дією самого вірусу і розвиваються в перші кілька днів від початку захворювання. Найбільш небезпечні з них - пневмонії, міокардити, серозні менінгіти і ряд інших. Водночас, при зараженні іншими штамами вірусу зазвичай спостерігаються так звані вторинні бактеріальні інфекції -  пневмонія, риніт, синусит, гайморит, трахеїт, бронхіт, отит тощо. 

КОМУ ЛЕГКОВАЖИТИ НАЙБІЛЬШ РИЗИКОВАНО

Лікарі застерігають, що оскільки первинні ускладнення від пандемічного грипу виникають у перші дні і розвиваються швидко, дуже важливо вчасно розпочати лікування. Для цього  існують спеціальні препарати, але вони ефективні протягом 48 годин після початку хвороби, тож дуже важливо їх не втратити.

Зокрема, Л.Некрасова повідомила, що всі 25 цьогорічних жертв грипу H1N1, серед яких була 1 дитина до 2 років, 23 дорослих віком від 30 до 44 років, і 1 літня людина, звернулися до медзакладів  на 5-6 день захворювання, а померли у першу-другу добу після госпіталізації.

За словами фахівців, вірусна пневмонія розвивається далеко не у кожного хворого на пандемічний грип, але є категорії людей, які належать до групи ризику, тож у них імовірність тяжкого перебігу захворювання, а відтак і летального наслідку вища.

- При моєму великому досвіді я не бачила випадків смерті від грипу людей поза групою ризику, - каже О. Голубовська. -  Вони трошки відрізняються від традиційних при сезонних штамах вірусу грипу: окрім дітей і літніх людей, до них належать пацієнти з надмірною масою тіла, хворі на цукровий діабет, серцево-судинні захворюваннями, бронхіальну астму, вагітні жінки і навіть ті, хто тривалий час приймає ацетилсаліцилову кислоту через кардіологічні розлади. Також існують професійні групи ризику - медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.  Тому ми завжди рекомендували: якщо людина належить до групи ризику, вона має серйозно подумати про вакцинацію: який би грип не був страшний, дякувати богові, у нас сьогодні є як засоби специфічної профілактики, так і специфічного лікування, чого немає при жодному іншому респіраторному вірусі.

Головний інфекціоніст МОЗ наголосила: враховуючи сьогоднішню ситуацію із захворюванням, всі українці, а особливо ті, хто належить до групи ризику, мають обов'язково у перший день звертатися до лікаря, якщо температура тіла перевищує 38 градусів. За її словами, медики також повинні мати певну настороженість щодо пандемічного грипу.

- У нас у 2014 році затверджені стандарти його лікування, там усе написано, тож треба або вести хворого згідно з ними і брати відповідальність на себе, або направляти пацієнта у стаціонар, не чекаючи розвитку якихось ускладнень, - застерегла Голубовська.

КОЛИ ОЧІКУВАТИ ЕПІДЕМІЇ

Говорити про спалах епідемії грипу та ГРВІ можна, коли кількість хворих на 10 тис. населення досягне 60 осіб. Наразі ця цифра нижча, але захворюваність має тенденцію до зростання. Це має цілком логічне пояснення: учні повернулися з канікул, а зараження провокує саме масове скупчення людей.

За словами лікарів, епідемія пандемічного грипу, як і завжди, очікується наприкінці січня - на початку лютого, коли  в аудиторії та на робочі місця повернуться ще й студенти та дорослі. Проте це ще й залежить від погоди: у сиру погоду з дощами та мрякою циркуляція вірусу посилюється,  у морози - зменшується.

Саме по собі оголошення епідемії для хворих жодного значення не має, бо грип небезпечний завжди і вимагає відповідного лікування в будь-якій ситуації. Але перевищення епідпорогу захворюваності у тому чи іншому регіоні дає підстави оголосити карантин в освітніх закладах, що, зокрема, вже зробили у Києві та  на Донеччині у школах  Краматорська, Слов'янська та Миколаївки,  а медикам додатково підготуватися до можливо збільшення потоку пацієнтів.

Як запевнила О. Голубовська, під час епідемії 2009 року матеріально-технічну базу лікарень «достатньо підтягнули». Окрім того, в значній кількості регіонів визначені стаціонари, які будуть перепрофільовані на випадок масового надходження хворих із клінічними ознаками грипу та ГРВІ.

Фахівці запевняють, що противірусні  препарати, які ефективні при захворюванні на грип, в Україні є. Це так звані інгібітори нейроамінідази, такі як озельтамівір (комерційна назва «Таміфлю») та занамівір (комерційна назва «Реленца»). Засоби специфічної терапії мають бути у стаціонарах, і за заявками регіонів МОЗ наразі розподіляє залишки минулих років. Окрім того, для забезпечення необхідними противірусними препаратами лікувальної та санітарної мережі в областях міністерство має намір залучити гуманітарну допомогу та соціально відповідальний бізнес.

 КОМУ НА РУКУ ПАНІКА

Тим часом ЗМІ повідомили, що на фоні зростання в Україні захворюваності та смертності від пандемічного грипу у великих аптечних мережах  препарат «Таміфлю» відсутній, а офіційний представник в Україні компанії-виробника препарату «Roshe» буцімто заявив, що через підвищений попит зможе забезпечити ринок ліками тільки до кінця зими.

Нагадаємо, аналогічна ситуація була і у 2009 році. Тоді завдяки ажіотажному попиту продажі препарату зросли в 10 разів, а ця швейцарська фармкомпанія заробила на ньому 2,6 млрд доларів.

В Україні тоді теж піднялася хвиля паніки, а на протидію епідемії з резервного фонду було виділено 1 млрд гривень. За них було закуплено матеріали та тест-системи для діагностики грипу та препарати «таміфлю», проте, за даними держпідприємства «Укрвакцина»,  з них було використано лише близько 10 % від загальної кількості поставок. Фармдистриб'ютори розповідають, що прострочене «Юліне таміфлю» ще досі  лежить на складах деяких компаній.

Звісно, це не означає, що запасу ліків у державі не повинно бути. Але панічні настрої не спонукають до тверезих розрахунків, тож уроки минулого треба враховувати. Наприклад, в епідсезоні 2013-2014 років в Україні було продано 2 тис. упаковок препарату "Таміфлю". Це означає, що завозячи недешеві препарати в країну, виробник  сам ризикує «куплять - не куплять», а закупівлі за державний кошт від цих ризиків звільняють. 

Тому, не легковажачи власним здоров'ям, давайте пам'ятати, що паніка може вміло підігріватися. Наприклад, під заголовком у ЗМІ «Медики досі не знають, який штам грипу вбиває українців» йдеться про те, що вірусологічне дослідження зразків від хворих у певному регіоні ще не проведене. Однак, як пояснила  головний інфекціоніст МОЗ, до встановлення діагнозу це не має жодного відношення, бо у період спалаху будь-якого інфекційного захворювання він ставиться за клінічними симптомами.

Не додають спокою співітчизникам і коментарі на тему грипу нардепів з юридичною освітою, хоча й з профільного комітету, що зареєстровані в Україні ліки від грипу ефектвні лише протягом 48 годин. Йдеться про "таміфлю", тобто один з найефективніших у світі препаратів, але у когось може скластися враження, що у нас зареєстроване щось не те.

Окрім того, нагнітанням ситуації іноді свідомо займаються певні так звані представники медичної громадськості, яких мотивують фармкомпанії чи дистриб'ютори ліків. І хоч як медики запевняють, що різні розрекламовані імуностимулятори абсолютно неефективні, їх продажі під час епідемій завжди зростають.

 ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ГРИПУ

В Україні вакцинація від грипу не входить у перелік обов'язкових, вона є добровільною і платною, а за кошти місцевих бюджетів робиться тільки для певних груп населення, зокрема дітей-сиріт, мешканців інтернатів для літніх людей, медиків тощо.

Проте на  користь щеплення «агітує» і нинішня ситуація з ліками, причому одним  з вагомих аргументів має стати не тільки їх дефіцит, а й ціна: упаковка «Таміфлю»  в середньому коштує 450 гривень, а щеплення проти грипу втричі дешевше - до 150 гривень.

Заразитися вірусом грипу можна від іншої хворої людини повітряно-краплинним та повітряно-пиловим шляхом під час розмови, кашлю, чхання, при тісному контакті, тобто знаходженні на відстані близько 2-х метрів. Тому медики радять триматися від таких людей подалі.

Окрім того, слід уникати великого скупчення людей,  а якщо це неможливо, часто провітрювати приміщення, бо підхопити вірус можна тільки при його певній концентрації, а провітрювання її зменшує. З цієї ж причини носити марлеві пов'язки на вулиці абсолютно не потрібно, бо там заразитися вірусом неможливо. А от  у приміщенні її слід надівати, але не здоровим, а хворим людям, щоб  запобігти зараженню інших.

Не слід також торкатися очей, носа або рота немитими руками, мити їх треба чим частіше, тим краще,  корисні також полоскання носа і рота водою  після повернення з вулиці.

Повноцінне харчування, сон та спокій також відіграють не останню роль у профілактиці грипу. 

Отже, попри певне загострення ситуації  з грипом, вибір є, і його, напевно, варто зробити на користь профілактики!

Надія Юрченко, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-