Як уберегтися від лептоспірозу: поради епідеміологів

Як уберегтися від лептоспірозу: поради епідеміологів

Укрінформ
Збудники лептоспірозу стійкі до морозів, можуть довго зберігатися у воді, проте вони дуже чутливі до сонячного проміння, кислот і препаратів хлору.

Про це йдеться у відповіді Головного управління Держсанепідслужби Києва на інформаційний запит Укрінформу.

"Лептоспіри стійкі до дії низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), тривало виживають у воді, однак дуже чутливі до висушування, сонячного проміння, високої температури, кислот, препаратів хлору", - поінформували у Київській СЕС.

Фахівці зазначають, що через постійну присутність гризунів - сірих щурів, хатніх мишей - у житлі людини, особливо у сільській місцевості, захворювання на лептоспіроз реєструється цілорічно. Однак у літньо-осінній період вона підвищується, а її пік припадає на серпень-вересень. Це пов'язано з тим, що контакт людини з природним середовищем, де є носії лептоспір, переважно здійснюється під час купання, риболовлі, сільськогосподарських робіт тощо.

Читайте також: В Україні почастішали випадки захворювання на лептоспіроз

Як повідомили у Київській СЕС, за 7 місяців поточного року в Києві було зареєстровано 7 випадків захворювання на лептоспіроз, що на 1 випадок більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Вперше за останнє десятиліття у столиці зафіксовано два випадки зараження людей на лептоспіроз внаслідок відпочинку та купання у зонах, які офіційно віднесені до місць масового відпочинку на водних об'єктах столиці - «Передмостна Слобідка» (Дніпровський район) та «Вербний» (Оболонський район). Ще 3 випадки пов'язані з утриманням та доглядом за хворою домашньою твариною. "У всіх захворілих діагноз підтверджено лабораторно. Летальних випадків (станом на 1 серпня 2015 року. - Ред.) не зареєстровано", - йдеться у відповіді Київської СЕС.

Коментуючи повідомлення ЗМІ про два випадки смерті від лептоспірозу хворих, які заразилися при купанні і померли минулої п'ятниці та неділі, фахівець епідеміологічного відділу Київської СЕС Ганна Коцюба пояснила, що вони потраплять до офіційної статистики за серпень, яка складається після 5-го числа кожного місяця.

Вона також не змогла підтвердити інформацію про те, що з початку року в Києві зареєстровано 12 випадків цього небезпечного захворювання, оскільки, за її словами, в деяких людей, яким поставлено цей діагноз, після лабораторних досліджень його можуть зняти.

Епідеміологи пов'язують поширення інфекції у столиці з відсутністю необхідних дератизаційних заходів. Як зазначають у Держсанепідслужбі м. Києва, столичні суб'єкти господарювання ігнорують чинне законодавство і не ведуть боротьби з гризунами. Через це популяція дрібних ссавців, зокрема пацюків та мишей, які найчастіше є носіями і розповсюджувачами небезпечних  інфекцій, збільшується.

Читайте також: Усім двірникам по сопілці: київських комунальників послали ловити щурів

Зокрема, результати лабораторних досліджень свідчать, що відсоток носіїв лептоспірозу серед тварин міста зростає. "У дослідженнях 170 проб крові собак виявлено 47,6% лептоспіроносіїв, відсоток серопозитивних дрібних ссавців становить 19,5%", - поінформували у Київській СЕС.

Щоб убезпечити себе та близьких від інфекцій, необхідно відпочивати та купатися виключно у місцях, які пройшли відповідну перевірку, застерігають санітарні лікарі і нагадують, що інформація про стан таких спеціально організованих пляжів щотижнево оновлюється на сайті Держсанепідслужби України.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-