Причини спалаху сибірки - відсутність вакцинації і незадовільний стан скотомогильника - облСЕС

Укрінформ
На даний момент визначено основні причини спалаху сибірки в Мелітопольському районі: відсутність вакцинації і незадовільний стан скотомогильника в селі Вознесенка

На даний момент визначено основні причини спалаху сибірки в Мелітопольському районі: відсутність вакцинації і незадовільний стан скотомогильника в селі Вознесенка.

Такого висновку дійшли спеціалісти облСЕС, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

"Серед причин зараження рогатої худоби сибіркою можна виділити дві ймовірні причини: поширення спор сибірки в місцях випасу великої рогатої худоби і відсутність вакцинації. На момент спалаху сибірки у власниці загиблої телиці з усього поголів'я худоби було зроблено щеплення тільки двом коровам. У сусідньому підсобному господарстві - п'ятьом коровам з одинадцяти. Така ситуація була практично в кожному дворі села Вознесенка", - розповів головний лікар Запорізької обласної СЕС Анатолій Севальнєв.

За його словами, випас тварин у місцях розміщення скотомогильників і місцях поховання загиблих тварин категорично заборонено. Грунт, заражений бацилами сибірки, більш як 70 років залишається резервуаром збудника інфекції для тварин і людини. Уникнути спалаху епідемій може тільки своєчасна вакцинація рогатої худоби, пояснив Анатолій Севальнєв.

Варто зазначити, що за останні 23 роки це вже 10 випадок захворювання на сибірку в селі Вознесенка. Перший спалах було зафіксовано 45 років тому. Тоді вся загибла рогата худоба була похована на місцевому пасовищі. Нині точне поховання цих тварин встановити не вдалося.

Після того, як слідом за коровою померла домашня собака, яку годували м'ясом хворої тварини, деякі вітчизняні і зарубіжні ЗМІ написали про повторний спалах сибірки і вияв небезпечної хвороби у жителів Мелітопольського району. За інформацією головного управління ветмедицини області, такі публікації не відповідають дійсності. "Вогнище небезпечного захворювання в Мелітопольському районі Запорізької області локалізовано", - йдеться в повідомленні.

Ситуацію прокоментував начальник управління охорони здоров'я Запорізької ОДА Андрій Запорожченко: "Станом на сьогодні, діагноз "сибірка" нікому з жителів області не поставлено. У кількох госпіталізованих пацієнтів спостерігалося невелике підвищення температури до 37,5, але лихоманки не було. Шкірні прояви не мають типових проявів. Усі, хто контактував із зараженим м'ясом, залишаються під постійним спостереженням лікарів в умовах стаціонару".

Нагадаємо, в селі Вознесенка Мелітопольського району Запорізької області, де 18 серпня було виявлене вогнище захворювання на сибірку і прилеглих до села територіях, запроваджено суворий карантин, який закінчується 1 вересня. В'їзди і виїзди з цього району перекрито. Всі необхідні заходи щодо нерозповсюдження небезпечного захворювання на території району виконано. Службами облСЕС і ветеринарної медицини перевірено 1122 двори Вознесенки, зроблено щеплення всій великій рогатій худобі.

За фактом виявлення штаму сибірки прокуратурою Запорізької області порушено кримінальну справу за ст.251 КК України.

Лілія Клименко, ЗАПОРІЖЖЯ. 29 серпня 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-