РосЗМІ видають відхилене ЄСПЛ клопотання за “відкриту справу” проти України

РосЗМІ видають відхилене ЄСПЛ клопотання за “відкриту справу” проти України

Укрінформ
Європейський суд з прав людини навіть не інформував український уряд про те, що така скарга була

Кремлівські центральні ЗМІ на сайтах та у соцмережі Х поширюють інформацію про те, що нібито Європейський суд з прав людини “відкрив справу проти України через тортури російського військового”.

Як “доказ” того, що справа була відкрита, російські пропагандисти наводять два скріншоти з “документами”. Один із них – це заява до ЄСПЛ під назвою “Резніков проти України” та скрін квитанції про те, що заява була прийнята.

Це фейк та маніпуляція. Заява справді була подана до ЄСПЛ, але була відхилена судом. Про це повідомили кореспондентці Укрінформу у ЄСПЛ.

“17 травня 2024 року Суд отримав клопотання про застосування тимчасових заходів (правило 39 Регламенту Суду) від імені пана Резнікова. 22 травня 2024 року клопотання було відхилено”, – повідомили у пресслужбі суду.

Тобто було прохання вжити певні заходи проти країни, а не відкрита справа.

“Є процедура звичайного подання заяви та так звана по забезпечувальним заходам (правило 39 Регламенту Суду). Вона використовується у тому випадку, коли заявник боїться за власне життя і йому нанесена певна шкода. Тоді заявник може звернутись ЄСПЛ, щоб вони прийняли рішення та доручили тій чи іншій державі провести заходи проти порушення прав людини”, – пояснила Украінформу уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

Те, що у ЄСПЛ відхилили клопотання, говорить про те, що скарга була необгрунтованою.

“Суддя самостійно вирішив не давати вказівки за правилом 39. Тобто без запиту до України вирішив відхилити клопотання заявника по забезпечувальним заходам. І взагалі виникає питання, що саме там було подано, бо зазвичай таке буває, коли заява є повністю необгрунтованою і суд навіть не інформував український Уряд про те, що така скарга була”, – сказала Маргарита Сокоренко.

Варто зазначити, що після клопотання за правилом 39 у заявника є ще місяць, щоб подати повноцінну заяву відповідно до усіх вимог та процедур ЄСПЛ.

“Ті, хто звертаються за правилом 39, потім мають подати повноцінну заяву відповідно до усіх вимог та процедур ЄСПЛ. Тобто саме по собі звернення за забезпечувальними заходами ще не є повноцінним кейсом. У нас було чимало справ, де заявники звертались за Правилом 39, а потім не подавали повноцінні заяви. Навіть якщо повноцінна заява, про яку йдеться у російських ЗМІ, буде подана, все одно вона спочатку розглядатиметься на предмет прийнятності, і якщо буде такою, то буде направлена Україні лише з часом”, – підкреслила Маргарита Сокоренко.

Денис Резніков є колаборантом з тимчасово окупованої Донецької області України. Він узяв у руки автомат у лютому 2022 року та брав участь у війні на стороні Росії. Під час бойових дій потрапив у полон. Його обміняли 31 січня 2024 року.

Російські військовополонені утримуються в Україні згідно з усіма нормами Женевської конвенції. На фото, які наведені російським міністерством оборони, Денис Резніков не має ознак катувань чи голодування.

На жаль, подібного не можна сказати про ставлення росіян до українських військовополонених. Досі не розслідуваний теракт колонії в Оленівці, який стався у ніч з 28 на 29 липня 2022 року. Тоді загинуло щонайменше 53 полонених, понад 130 було поранено.

Михайло Діанов ледь не втратив руку у полоні.

Нацгвардієць Роман Горилик провів у російському полоні понад два роки.

У звіті Незалежної міжнародної комісії ООН  йдеться, що українські військовополонені, яких утримують на окупованих територіях чи в Росії, зазнають важких та систематичних катувань. До них застосовуються тортури як фізичного, так і сексуального характеру.

Андрій Оленін, Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-