Чому не треба вірити зміні курсу «гібридного» Лаврова: дайджест пропаганди за 30 травня

Чому не треба вірити зміні курсу «гібридного» Лаврова: дайджест пропаганди за 30 травня

Укрінформ
Дві грізні «цілі СВО: денацифікація та демілітаризація» трансформувались в одну жалісливу – «припинення постачання західної зброї Україні».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 30 травня 2024 року.

  1. Російських дипломатів перенавчатимуть «стратегічній розвідці»
  2. Meta ставить за мету створення галузевого стандарту щодо ШІ
  3. Які «поетичні вечори» влаштовують окупанти на ТОТ
  4. Комікси «рибарів» очікує доля «вагнерів»

Російських дипломатів перенавчатимуть «стратегічній розвідці»

Голова МЗС РФ Лавров заявив, що діалог з Україною нині важко уявити, бо у Києві, мовляв, править «партія війни». Але, за його словами, «Росія відкрита для переговорів про мир, а не перемир’я. Теоретична можливість прискорити врегулювання існує: у разі припинення постачання західної зброї та припинення бойових дій Києвом».

НАСПРАВДІ, дві «цілі російської СВО»: денацифікація та демілітаризація України (які так грізно звучали у лютому 2022-го) навесні 2024-го трансформувалися в одну жалісливу: «припинення постачання західної зброї». І все це під супровід періодичних ядерних ерекцій Кисельова.

В авангарді «миротворчих» зусиль Москви йде те саме МЗС. Те, що це вже давно не дипломатичне, а пропагандистське відомство — відомо. А тепер у його «кузні кадрів» — Московському державному інституті міжнародних відносин – вже будуть офіційно навчати «інформаційному протиборству». У програмі навчання: «основи практики інформаційного впливу», «прикладний аспект інформаційних воєн» та інші курси.

Розвідник Андрій Безруков викладатиме майбутнім «лавровим» предмет «стратегічна розвідка». Автор Telegram-каналу «Рибарь» Михайло Звінчук читатиме курс про інформаційний вплив. Ілля Фабричников, голова комунікаційної агенції SPRQL (яка співпрацює з Кремлем), розповість про прикладний аспект інформаційних воєн. Курс про «проблеми історичної пам’яті пострадянського простору» читатиме Наталія Таньшина — автор книг про русофобію в Європі. А майстер-класи з інформполітики буде вести сама Марія Захарова.

До речі, у 2022 році в МГУ вже був курс «Інформаційні та гібридні війни», яким завідував Андрій Манойло, один із прокремлівських політологів, а допомагав йому Борис Рожин, відомий як z-блогер Colonelcassad. Але тоді справа не пішла.  І ось тепер у 2024-му нова спроба навчати майбутніх російських дипломатів «стратегічній розвідці» та «гібридним війнам». Тому зміні риторики Лаврова з «денаціфікаційної» на «миротворчу» вірити не варто. Це просто новий курс з «Основ практики інформаційного впливу».

Meta ставить за мету створення галузевого стандарту щодо ШІ

Але пристосовуються і перенавчаються до змін в інформаційному впливі Росії не тільки інші країни, а й технологічні гіганти. Поки ЄС намагається приборкати Telegram, Meta Platforms Inc. (материнська компанія Facebook, Instagram і WhatsApp) вже самоочищується. 

Як йдеться у її щоквартальному звіті, вона вже видалила сотні акаунтів у Facebook, пов’язаних із таємними операціями впливу з Китаю, Ізраїлю, Ірану, Росії, які використовували штучний інтелект (ШІ) для генерування дезінформації, створення фейкових зображень, відео і текстів.

Серед інших, наводиться приклад мережі з Китаю, яка поширювала створені ШІ зображення плакатів вигаданого про-сикхського руху. Meta запевняє, що видалила багато подібного з мереж ще до того, як вони встигли зібрати аудиторію серед спільнот.

НАСПРАВДІ«наразі ми не бачимо, щоб штучний інтелект використовувався у жахливо складні способи», — заявив директор з питань протидії загрозам компанії Meta Давид Агранович. За його словами, такі тактики, як створення фотографій профілю, згенерованих ШІ або його використання для просування великих обсягів спам-контенту, поки що неефективні. «Але ми знаємо, що ці мережі за своєю суттю є ворожими. Вони будуть продовжувати розвивати свою тактику, змінюючи технології»— попереджає він.

Нік Клегг, президент Meta з глобальних питань, закликає: «Створення галузевого стандарту для нанесення водяних знаків є дуже нагальним завданням, яке стоїть перед нами сьогодні». Meta працює над можливістю виявляти і маркувати зображення, створені за допомогою інструментів компаній, які займаються ШІ, таких як Google і OpenAI. Компанія вже почала додавати маркери до деяких зображень, а також ідентифікувати дезінформацію у файлах зображень.

Нещодавно Meta оновила свою політику, згідно з якою контент, створений за допомогою ШІ, буде позначатися як оманливий, а не видалятися. Компанія також вимагає від рекламодавців повідомляти, коли вони використовують ШІ для створення реклами у Facebook або Instagram, пов’язаної з соціальними питаннями, виборами або політикою. Але поки що не перевіряє політичну рекламу політиків. Здається, що після шаленого у всьому світі виборчого 2024 року, нарешті почне це робити. Як би не запізно. 

Які «поетичні вечори» влаштовують окупанти на ТОТ

А ось з чим дегенеративний штучний інтелект російської пропаганди не може впоратись, так це з «героїзацією визволителів України», а потім із замовчуванням їхніх «подвигів» у РФ і на ТОТ України. Таких випадків безліч, і один з останніх – дуже показовий.

Ще у листопаді 2022 року Міноборони РФ з захватом розповідало про старшого лейтенанта Айдіна Жамідулова, «який до початку СВО працював зварювальником, а тепер служить у розвідці ПДВ. Проходячи бойову підготовку на полігоні, він написав вірші про війну». 

Захоплення талантом Жамідулова у МО РФ було настільки великим, що міністерство двічі (!) опублікувало у своєму Telegram-каналі повідомлення про нього, порівнювало Жамідулова навіть з Анною Ахматовою та ставило у приклад як зразкового мобілізованого (хоча він був контрактником). В останньому дописі на каналі МО РФ він особисто читає вірш і розповідає, що «вдома на нього чекають дві доньки та дружина, які ним пишаються».

НАСПРАВДІ, 30 травня травня російські ЗМІ поширили шокуючу новину: «Поета повітряно-десантних військ звинувачують у вбивстві».

З’ясувалося, що Жамідулов перебував у стосунках із 23-річною мешканкою окупованого Луганська Валентиною Давроновою. У січні 2023 року у нього  стався конфлікт з коханкою у місцевому кафе. «Поет» злякався, що та повідомить про їхні стосунки його дружині, тому викрав і відвіз її до військової частини. Підлеглим сказав, що Давронова займається розвідкою на користь ЗСУ, а на її тілі є татуювання з українською символікою.

Дівчину повели до лазні, де «поет» близько 20 разів ударив її ножем. Довершив вбивство підлеглий «героя» Дорожкін. Потім Жамідулов наказав ввезти тіло за межі частини та підірвати трьома гранатами Ф-1, щоб Давронову не можна було впізнати. 

Такі випадки непоодинокі на окупованій території України. У січні в Кремінній росіяни розстріляли родину: 60-річну Наталію Бурлуцьку, її 37-річну доньку Аллу та 41-річного чоловіка останньої – Андрія. Зробив це ще один російський «поет-визволитель» Фідан Хаєрзаманов. У жовтні в окупованій Волновасі (Донецька область) кадировці розстріляли сім’ю Капканець – дев’ять осіб – через відмову віддати їм власне житло.

Такі воєнні злочини, крім всього іншого, наочно доводять тим, хто пропонує «давайте домовлятися», які саме «поетичні вечори» чекають на окуповані території. Якщо всю цю «богему» не зупинити і не вигнати назад у Росію. Яка, до речі, сама потерпає на «вечорах шансону» від зеків-визволителів, але на це вже ніхто не звертає особливої уваги. 

Комікси «рибарів» очікує доля «вагнерів»

І наостанок про комікси. Не фейкові, на кшталт про «генерала Залужного» чи «історичні» – про страчену Зою Космодем’янську, а справжні – пропагандистські. Їх навіть потягами катають. З квітня МО та Міносвіти РФ почали поширювати у школах Росії та на ТОТ десятки тисяч коміксів, які вихваляють агресію проти України.

НАСПРАВДІ, як пише Бі-Бі-Сі, 30 травня вони складалися з 22 оповідань, написаних відомим письменником і затятим путіністом Олегом Роєм. Оповідання присвячені окупантам, яких було нагороджено за участь у війні. У них присутня риторика типу: «з ненависті до Росії Захід озброює своїх цуценят-неонацистів в окупованому Києві».

У вересні 2023 року вже згаданий «Рибарь» Звінчук (який входить до складу «Ради при президенті РФ зі спецоперації в Україні») також випустив серію з 23 коміксів, які перекладені англійською, арабською та китайською мовами.  В них зображена мужність і рішучість «визволителів», а бійці ЗСУ зображуються пішаками західних генералів. Про наративний ряд на кшталт: «українським солдатам не вистачає мотивації воювати, оскільки їхні командири посилають їх на смерть», – й говорити зайве.

Один із коміксів Звінчука описує битву за село Кліщіївка, в якому український солдат Микола здається в полон російським військам, розстрілює солдатів свого батальйону та змінює ім’я на «Николай». На більше креативу у «Рибаря» не вистачило. 

В іншому витворі коміксового мистецтва два українські оператори дронів, перебуваючи в розпачі, змушені здатися, бо не можуть впоратися з міццю російської бронетехніки, яку один із них чомусь «креативно» називає «кіборгами».

НАСПРАВДІ, це черговий приклад, того, як у РФ заробляють на «патріотизмі». Мало того, що на подібну продукцію виділяються гроші з держбюджету РФ, так потім її возять по всій Росії у спеціальному пропагандистському потязі. У ньому дев’ять тематичних вагонів, що зображують «героїзм» російських солдатів, починаючи з Другої світової та завершуючи війною з Україною. МО РФ «імені Шойгу» (який дуже любив піар такого штибу) назвало цю акцію «Сила правди» і доповіло, що її  відвідали понад півмільйона людей, а потяг подолав понад 34 000 км, зупиняючись у понад 75 містах Росії між Москвою та Далеким Сходом.

До речі, піонером коміксового «СВО-руху» був Пригожин. Але після червня 2023 року (коли стався його марш на Москву) зникли спочатку «вагнери», а потім і комікси про них. Така ж доля очікує й «рибарів». Незважаючи на «гібридні» зміни курсу, путінський потяг вже опинився в  ідеологічному глухому куті. До прірви вже недалеко. 

Матеріал підготовлено Головною  редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-