Пожежа на фармскладі в Польщі: Роспроп поширив фейк про участь українців

Пожежа на фармскладі в Польщі: Роспроп поширив фейк про участь українців

Укрінформ
Пропагандисти вигадали власний сценарій інциденту в Катовіце

Днями російські телеграм-канали, ЗМІ та пабліки соціальної мережі «Вконтакте» почали активно тиражувати відео пожежі, що відбулася в польському місті Катовіце на фармацевтичному складі компанії Farmacol.  Під відео автори пропагандистських ресурсів  cинхронно написали, що група українських біженців, незадоволених політикою влади Польщі щодо постачання українських товарів та слабкою військовою допомогою, організувала акт відплати та підпалила склад. Згодом таку інформацію почали поширювати й проросійські англомовні ресурси, зокрема мережа «Pravda», що займається пропагандою на країни Європи. 

Це фейк. Пожежа дійсно сталася в Катовіце. Будівля, що горіла, належить компанії Farmacol Capital Group, але наразі її винаймає один з операторів оренди електросамокатів. У ході розслідування було встановлено, що в охопленому вогнем приміщенні зберігалися електросамокати та акумулятори. 

У польських ЗМІ відсутня будь-яка інформація щодо причетності українців до інциденту. Відомо також, що подальшим розслідуванням справи займається прокуратора. 

Своєю чергою голова районної прокуратури дільниці Катовіце-Південь Славомір Барнась у коментарі кореспондентові Укрінформу в Польщі повідомив, що проведені слідчі дії виключають підпал як причину цієї пожежі.

“Будь-яка інформація про те, що там стався підпал, є неправдивою. Зібрана станом на сьогодні доказова база виключає підпал”,- підкреслив Барнась.

У просуванні даного фейку за кордоном була задіяна пропагандистська мережа «Pravda». Росіяни поширили його на польськомовній та англомовній версіях сайту, а також на прокремлівських пабліках у соціальній мережі X, які транслюють антиукраїнський контент. 

Нещодавно Центр протидії дезінформації повідомляв, що фахівцями проєкту було виявлено мережу з 24 вебсайтів із загальною назвою «Pravda», які РФ створила для поширення своєї пропаганди на країни Європи. Мережа також поширює переклади російської пропаганди мовами держав Європи та новини на основі матеріалів іноземних медіа, маючи на меті створення негативного контексту довкола України. 

Варто підкреслити, що російська пропаганда віддавна використовує надзвичайні події, які мають резонанс у польському суспільстві, зокрема ДТП, пожежі, побиття тощо, аби звинуватити в цьому українців. Це цілеспрямовані дії з метою посилення у Польщі антиукраїнських настроїв, що має призвести до послаблення підтримки Польщею України у протидії російському агресору.

Раніше Укрінформ спростував фейк про «український слід» у ДТП у Щецині. 

Дмитро Бадрак, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-