«39% українців – за негайні мирні переговори». Як українські медіа проковтнули вкид псевдосоціологів

«39% українців – за негайні мирні переговори». Як українські медіа проковтнули вкид псевдосоціологів

Укрінформ
Минулого тижня низка українських медіа поширили результати соціологічного опитування

За даними опитування 61% громадян вважає, що воювати треба «до повної перемоги», а майже 39% – за те, щоб негайно розпочати мирні переговори з двостороннім припиненням вогню. Матеріали з посиланням на це дослідження опублікували видання «Главком», Gazeta.ua, УНІАНKyivPost та низка інших. Непогано розійшлися в інфопросторі й інші результати опитування. Цей випадок – класичний приклад того, як журналістів використали для проведення ІПсО.

Контора «Роги і копита»

Більшість матеріалів у медіа містять посилання на першоджерело, яким є допис на Facebook-сторінці ВГО «Передові правові ініціативи». 

Сам допис містить посилання на сайт організації. Якщо сторінка «Передових Правових Ініціатив» виглядає більш-менш нормально, то її сайт – відверто підозріло. Матеріалів на ньому небагато: перший з’явився 1 березня 2022 року. 

Перший матеріал, що стосується України, з’явився аж 6 грудня 2023-го, причому це був механічний передрук з офіційної Facebook-сторінки ЦВК.

Загалом, в текстовій частині дописів міститься чимало граматичних помилок, а часом зустрічається відвертий треш:

Одним словом, все буквально волає про те, що перед нами не сайт поважної громадської організації, а нашвидкуруч зроблений «зливний бачок».

Втім, набагато простіше було пошукати «Передові правові ініціативи» в Google – ця організація давно знаходиться у базі псевдосоціологів та прихованих піарників, створеній виданням TEXTY.org.ua. Як відомо, дана організація має довгу історію стосунків з Партією регіонів, «Опозиційним блоком» та «Опозиційною платформою – За життя» і неодноразово була помічена у передвиборчих махінаціях, поширенні результатів явно фейкових «опитувань» тощо.

Псевдосоціологія в дії

На березневому «опитуванні», результати котрого розтиражували українські медіа, варто зупинитись докладніше. Підозрілою виглядає вже заявлена методологія дослідження, проте найбільше застережень викликають відверто маніпулятивні формулювання запитань.

Це – класичний приклад грубої маніпуляції, адже саме запитання основане на безапеляційному твердженні, що узагальнена «влада» несе провину за вказані негаразди. Можливість висловити незгоду з цим твердженням респондентові не надається, а пропонується лише визначити, за яким пунктом «влада» провинилася найбільше.

І знову маніпуляція! Перший варіант містить в собі цілих три складові («кордони 1991 року», «вступ до ЄС» і «вступ до НАТО»), об’єднані під спільним знаменником «повна перемога». Чи означає це, що Україна має вести бойові дії аж до того дня, поки не стане членом ЄС? Вступ до НАТО справді був би великим здобутком для України, але цілком очевидно, що це станеться вже після завершення бойових дій, а не навпаки. Другий варіант також маніпулятивний: він сформульований так, ніби початок перемовин залежить винятково від України, а не від держави-агресора.

Ще один нечесний прийом. Як заявлено у вихідних даних, це «опитування» проводилось 22-24 березня. В цей час проєкт закону про мобілізацію перебував на розгляді профільного комітету Верховної Ради. Тож який сенс запитувати думку громадян про законопроєкт, кінцевий зміст котрого ще не визначений?

А в цьому питанні вже міститься давно знайомий нам меседж з антимобілізаційного наративу, який активно просуває російська пропаганда. Аби викликати у військовозобов’язаних громадян відчуття несправедливості, їм навіюється думка про те, що в тилу відсиджується маса навчених і досвідчених «силовиків», а тим часом на війну відправляють погано підготовлених цивільних. 

Також «дослідження» містить великий блок питань, присвячених президентським та парламентським виборам.

Сама наявність такого блоку виглядає дивно, адже до завершення війни ані президентських, ані парламентських виборів в Україні не буде. Чи не єдине опитування на цю тему нещодавно провів Центр SOCIS, але його результати дуже відрізняються від тих, що «намалювали» у «Передових правових ініціативах». Судячи з усього, метою останніх було поширення меседжу про те, що абсолютна більшість громадян зневірилась в українському політикумі, зокрема у Володимирі Зеленському та партії «Слуга народу».

Кому вигідно?

Дане «дослідження» за всіма ознаками є складовою ІПсО. Ми можемо лише здогадуватись, чи справді мала місце бодай імітація опитування, чи наведені цифри просто вигадані. Хто замовив це неподобство, також невідомо. Можна помітити, що у списках кандидатів у даному «опитуванні» чомусь відсутній цілком активний політик Юрій Бойко. Той самий Бойко, якому у грудні 2023 року «Передові правові ініціативи» «намалювали» 13% електоральної підтримки, вивівши його на третє місце після Володимира Зеленського і Валерія Залужного – це при тому, що за даними фахових соціологів показник довіри до Юрія Бойка становить лише 5,5%. Втім, для остаточних висновків цього, звісно ж, замало.

Проте можна впевнено стверджувати, що ключові меседжі дослідження резонують з російськими пропагандистськими наративами: мовляв, українська влада винна в усіх бідах, громадяни налаштовані проти мобілізації та жадають «перезавантажити» політичну систему. Публікація результатів цього «дослідження» збіглася в часі з активізацією зусиль Москви над дестабілізацією українського суспільства, відомих як спецоперація «Майдан-3». Для цієї мети подібні вкиди надзвичайно корисні, адже вони створюють ілюзію всезагального невдоволення. 

Способів поширення подібних меседжів чимало, але подавати їх у формі результатів дослідження громадської думки дуже зручно. По-перше, в такий спосіб можна прикритись авторитетом соціологів, а по-друге, результати опитувань добре розходяться у медіа. Що, на жаль, і сталося цього разу.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-