У Польщі в соцмережах поширюють фейк про українських поліцейських на протестах фермерів

У Польщі в соцмережах поширюють фейк про українських поліцейських на протестах фермерів

Укрінформ
Пропагандисти використали старе фото польського правоохоронця з шевроном на підтримку українців

У польському сегменті соцмереж X і Facebook поширюють фото людини в польській поліцейській формі з шевроном з кольорами польського і українського національних прапорів. Таке фото ввело користувачів в оману, а дехто з них припустив, що на ньому зображено нібито українського поліцейського. І це буцімто свідчить, що українські силовики слідкували за порядком під час нещодавніх фермерських протестів у Польщі, де зокрема були й сутички з поліцією.

Це фейк. На фото зображено уніформу з коротким рукавом, що не відповідає березневій погоді в Польщі. У Варшаві, наприклад, на початку березня температура не перевищувала 6 градусів тепла. Наразі польські поліцейські вдягаються у теплішу форму, яка більше підходить до пори року. Про що свідчать фотографії з мітингів.

Окрім цього, згідно з польським законодавством, людина, яка не має польського громадянства, не може служити у поліції країни. Отже, до заходів в Польщі не могли залучити українських поліцейських.

Що стосується самого шеврону, то завдяки коментарям користувачів під дописами вдалося встановити, що на ньому є напис «Operacja Granica 2022». У мережі можна знайти багато схожих наліпок з ідентичним написом.

Виявилося, що такі шеврони носили співробітники польської поліції та інших структур, коли після початку війни в 2022 році працювали на кордоні з Україною та виконували превентивні заходи.

«Ідея була в тому, щоб висловити підтримку українцям», – підтвердив інформацію у коментарі Konkret24 голова Незалежної самоврядної профспілки поліцейських Рафал Янковський.

Нагадаємо, 6 березня у Варшаві відбулися мітинги польських фермерів, до яких приєдналися шахтарі, бджолярі та інші. Вони вийшли на акції протестів проти ввезення української агропродукції, а також Європейського зеленого курсу. У мітингувальників відбулися сутички з представниками поліції. У результаті зіткнень постраждали 13 поліцейських, затримано 26 протестувальників, що поводилися агресивно.

Саме після сутичок мітингувальників з поліцією в польському сегменті інтернету з’явився фейк про те, що нібито мітинги почали контролюватися і українськими силовиками. Він направлений на те, щоб вчергове спробувати розпалити ворожнечу між польським і українським народами.

«Антиукраїнські новини шириться польською мовою, а цим займаються люди, що живуть в країні і отримують кошти від Росії. Ці наративи просуваються здебільшого через Facebook. Viber і Telegram, наприклад, у Польщі не настільки використовуються, як в Україні», – прокоментувала поширення антиукраїнських наративів у Польщі фахівчиня з комунікацій Університету інформаційних технологій та менеджменту у Жешуві Дельфіна Ертановська.

Зокрема, фейк про “українських поліцейських на фермерських протестах” розповсюдила представниця польського товариства “Казахська спільнота” Баллі Мажец (Balli Marzec), яка віддавна проживає в Польщі. Попри те, що вона називає себе “казахською опозиційною журналісткою”, у своїх дописах вона практично не згадує про Казахстан. Натомість вона віддавна системно і дуже активно розповсюджує у своїх соцмережах (зокрема у мережі X) проросійські фейки передусім антиукраїнського характеру, а також дезінформацію і маніпулятивну інформацію спрямовану проти Ізраїлю, США та ЄС. До цієї роботи вона підходить доволі творчо, дописуючи до фейків власні коментарі польською мовою. Постійним джерелом інформації для неї є користувачі, які є головними розповсюджувачами антиукраїнських фейків у Польщі (Kresy.pl, Martin Demirov, Ministerstwo Prawdy тощо). Це свідчить про розгалужену, взаємопов’язану мережу проросійських хейтерів, які пошірюють антиукраїнську і антизахідну дезінформацію в інтересах Росії.

Дмитро Бадрак, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-