«Корисний експерт» із США вигадав план Пентагону з евакуації Зеленського до Львова

«Корисний експерт» із США вигадав план Пентагону з евакуації Зеленського до Львова

Укрінформ
Він поширює російські наративи на англомовну аудиторію через Substack та видання Asia Times

Видання з Гонконгу Asia Times та провідні російські ЗМІ поширюють інформацію про те, що “Пентагон, безсумнівно, розробляє плани порятунку Президента Зеленського” на випадок “краху його уряду”. Автор статті –Стівен Браєн (Stephen Bryen), колишній помічник заступника міністра оборони США (1981-1988), який зараз позиціонує себе “провідним експертом із стратегії безпеки та технологій”. Він вдається до нічим невиправданої аналогії такого “плану” із визволенням з тюрми італійського диктатора Беніто Муссоліні німецькими спецпризначенцями у 1943 році, та називає Львів найбільш ймовірним місцем, куди Пентагон може вивезти Зеленського. Статтю, в якій багато російських наративів, Браєн спочатку опублікував на платформі Substack.

Матеріал починається розлогим описом історії порятунку Беніто Муссоліні німецьким спецназом після його ув’язнення у 1943 році. І раптом слідує особиста думка автора про те, що це може бути “моделлю для порятунку Зеленського”. Тобто автор вдається до аналогії між ідеологом фашизму та головним союзником Адольфа Гітлера у Другій світовій війні та президентом країни, яка протидіє повномасштабній агресії. Це відповідає російському наративу про українців як нацистів.

Далі Браєн підігрує ще двом іншим російським наративам про те, що Захід програє в Україні та що Володимир Путін хоче миру, а НАТО в особі США лише продовжує ескалацію.

Стаття містить багато бездоказових та абсурдних тверджень. Зокрема, про те, що представники Пентагону схилили президента Франції Еммануеля Макрона “запропонувати ідею відправити війська НАТО до України”, і що в Україні мобілізація призводить до заворушень, у тому числі у великих українських містах – Києві, Харкові та Одесі.

Загалом Браєн публікує чимало проросійських матеріалів у соцмережі Substack, звідки їх бере Asia Times. Крім того, сайт Real Clear Defense розміщував його статті про “війну” Зеленського з генералами, великі витрати на Україну та як це заважає США допомагати Тайваню.

Свою любов до Росії Стівен Браєн почав щонайменше з 2017 року. Так, на сайті The National Interest можна знайти його компліментарний матеріал про російський комплекс ППО С-400.

У свою чергу, і російські ЗМІ дуже люблять Стівена Брайена. Він навіть має власний тег у провідних російських новинних сайтів. Зокрема, таких, як Lenta.ru.

Раніше українські фактчекери спростовували бездоказові твердження Браєна про перенесення столиці України до Львова.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-