Вкрадене в Україні вже стає росіянам поперек горла: дайджест пропаганди за 19 лютого 2024 року

Вкрадене в Україні вже стає росіянам поперек горла: дайджест пропаганди за 19 лютого 2024 року

Укрінформ
Через 7 місяців після виходу з «зернової угоди» Росія вже підраховує збитки

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 19 лютого 2024 року.

  1. Навіщо Москві було потрібно терміново «труїти Пасічника»
  2. Цифри «втоми від Києва» з США та Франції
  3. Українці зняли з рахунків 27 млрд грн, але зради немає
  4. Як РФ переслідує свої комерційні інтереси і що з цього виходить

Навіщо Москві було потрібно терміново «труїти Пасічника»

Нову порцію «бойових отруйних інформаційно-хімічних речовин» вкинув 19 лютого начальник російських військ РХБЗ Ігор Кирилов. За його словами, 9 серпня 2022 року херсонського «гауляйтера» Сальдо госпіталізували з ознаками отруєння, а 5 грудня 2023 року важке отруєння фенольними сполуками начебто пережив його луганський поплічник Пасічник. В обох випадках є нібито сліди СБУ.

НАСПРАВДІ, у цій історії цікава поява Пасічника. Якщо про «отруєння Сальдо» дійсно повідомляли у ЗМІ, то про «голову ЛНР» жодних відомостей до цього часу не надходило. Навіщо це було зроблено? Цілком вірогідно, щоб інформаційно «перебити» тему зі смертю Навального. Його, нагадаємо, ще у серпні 2020 року було отруєно «Новачком» та госпіталізовано у важкому стані. У лікарні Навального ввели в стан коми і потім ледве відкачали.

Застосування російської нервово-паралітичної речовини було підтверджено одразу п’ятьма сертифікованими лабораторіями Організації з заборони хімічної зброї. 

Зараз вбивство Навального у РФ намагаються забалакати тим, що «його смерть була вигідна виключно Заходу». Напевно саме тому тіло політв’язня російські спецслужби відмовляються віддавати його матері. Щось «хімічать»?

Нагадаємо, у листопаді 2006 року ексспівробітник російських спецслужб Литвиненко був отруєний полонієм-210 — рідкісною і дуже токсичною радіоактивною речовиною. За вердиктом ЄСПЛ нинішній депутат Держдуми РФ Луговий встановлений як безпосередній виконавець його отруєння. А в березні 2018 року в британському Солсбері була спроба вбивства «Новачком» колишнього співробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. 

Тобто репутація отруйника у путінської Росії загальновизнана. І новина про шлункові розлади Пасічника (яка з’явилася чомусь тільки зараз) виглядає недолугою спробою забалакати власний злочин.

Цифри «втоми від Києва» з США та Франції

Як російська пропаганда конструює наратив «Втома Заходу від України», відомо давно. Успіхів у його просуванні небагато. На Мюнхенській безпековій конференції Почесний спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила: «Ми не відчуваємо жодної втоми, і мій досвід показує, що у нас немає права втомлюватися». І жодної втоми від війни в України НАСПРАВДІ немає.

Згідно з нещодавнім опитуванням від Pew Research Center, для 59% американців дійсно важливо, що відбувається в Україні та Росії. А 74% вважають, що поточний конфлікт важливий з погляду інтересів країни.

Щодо європейців, то крім німців, які неодноразово підтверджували свою підтримку українців, то й більшість французів бажають зберегти або збільшити допомогу, яку офіційний Париж надає Києву в його протистоянні з Москвою. Про це свідчить опитування Ipsos на замовлення тижневика La Tribune de Dimanche.

За продовження гуманітарної допомоги Україні у колишніх обсягах виступають 44% опитаних французів, за її збільшення ще 32%. За продовження постачання зброї – 41%, збільшення – 21%, проти – 38%.

46% французів підтримують продовження прийому українських біженців на нинішньому рівні, а 19% – за те, щоб приймати ще більше біженців. Згідно з цим дослідженням, 70% французів також підтримують санкції проти Росії.

Українці зняли з рахунків 27 млрд грн, але зради немає

У січні зниження за банківськими вкладами в Україні у гривні склало 2,6% до грудня 2023 року, у валюті — мінус 2,4%. Про це йдеться у свіжому звіті НБУ.

Так, українці зняли з рахунків 27 млрд грн лише за січень. І це абсолютний рекорд з лютого 2022-го. Загальний обсяг депозитів українців скоротився на 27,4 млрд грн. Востаннє скорочення було у травні 2023 року, але зараз масштаб у 28 (!) разів більший. Ця фінансова новина нібито мала б свідчити про зневіру українців в спроможності фінансової системи країни.

НАСПРАВДІ, це маніпуляція – вважає фінансовий аналітик Групи ICU Михайло Демків. «Так, в січні обсяг коштів населення у банках знизився. Звучить не дуже алярмістськи? Це 27 млрд грн. Говоримо тут про зміну: буває як зростання, так і падіння депозитів. Для порівняння взято місяць, коли їхня кількість не змінилася – в травні минулого року скорочення склало 0.1%. І це «чудова» база порівняння. Хочеш, малюєш зраду, що темпи падіння зросли у 27 раз і незабаром нам всім гаплик. А хочеш, малюєш перемогу – в грудні в 50 раз більший приріст. Виходять дурниці й так не треба робити.

Чи можна говорити, що все гаразд, і це просто фактор сезонності? Частково правда, у грудні доходи українців традиційно є найбільшими, а в січні вже менші. Відповідно й залишки на банківських рахунках в січні часто зменшуються. У 2024-му це падіння було трохи більшим, можливо скромніші видатки бюджету, куди не поступила іноземна допомога у бажаних обсягах. Але чи достатньо підстав вважати, що це чітка тенденція? Поки немає підстав так говорити».

У податковому комітеті Верховної Ради також зазначають, що «жодної зради тут немає. По-перше, з початку війни депозити у гривні зросли на понад 70% або на 650 млрд. Банківська система є стійкою, дії НБУ як регулятора, ефективні, що трансформується у високий рівень довіри до банків. По-друге, скорочення банківських вкладів у гривні у перший місяць року — це сезонне явище, пов’язане з піковими розрахунками в грудні. Зокрема, ця тенденція спостерігалася 9 із 10 останніх років».

Як РФ переслідує свої комерційні інтереси і що з цього виходить

І наостанок про «зернову угоду», з якої Москва вийшла 7 місяців тому. Це було прогнозовано, як і негайне відновлення Росією атак на українські порти.

У статті від 24 липня «Росія та Африка: обʼєднуючи зусилля для миру, прогресу та успішного майбутнього» Путін писав, що «зерновим коридором» збіжжя з України переважно йшло в багаті країни, а не в бідні: 70% – у країни з високими доходами та ЄС, а в Ефіопію, Судан, Сомалі, Ємен й Афганістан буцімто експортували «лише 3% від загального обсягу».

Голова МЗС України Дмитро Кулеба тоді закликав«Припиніть грати в «голодні ігри» з людьми по всьому світу. Росія використовує голод для шантажу, переслідує свої комерційні інтереси».

НАСПРАВДІ, Росія сама підірвала свої комерційні інтереси. На останньому тендері Єгипет (постійний і головний покупець російської пшениці) відмовився від її закупівлі, зробивши вибір на користь продукції з України та Румунії. Як пояснив голова зернової спілки РФ Аркадій Злочевський, «наші пропозиції були по 245 доларів, а перемогли по 238. На це впливають мінімальні ціни продажу, які встановлюються чиновниками. Це заважає продажам і створює додаткові ризики».

А вони і в тому, що «після дуже високих цін, які ми своїми ж діями спровокували у 2022 році, світ підлаштувався, додалися посівні площі та інвестиції з пшениці, і це нам бумерангом повертається», – каже Злочевський.

Були великі сподівання і на Китай, який, за його словами, «також нарощує закупівлі зерна, але не в Росії. Він придбав 6 млн тонн зерна, причому весь обсяг – в України. А не купує Піднебесна жодного кілограма російської пшениці через те, що та не проходить суворі фітосанітарні вимоги КНР».

Окрема і цікава історія з вкраденими з ТОТ України олійними культурами. «Вся Ростовська область заполонена зараз соняшником із «нових територій», що продавлює ціни на переробних підприємствах ще нижче», — повідомляє голова зернової спілки РФ. — «В результаті ціни на соняшник у Росії падали до 20-21 тисячі рублів за тонну, що практично є собівартістю виключно самого виробництва». Як бачимо, вкрадене в Україні вже стає поперек горла росіянам.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-