Яких «іноземних найманців» знищують окупанти: дайджест пропаганди за 5 лютого 2024 року

Яких «іноземних найманців» знищують окупанти: дайджест пропаганди за 5 лютого 2024 року

Укрінформ
Росіяни продовжують вбивати волонтерів і видавати їх за «західних бойовиків».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 5 лютого 2024 року.

  1. Кисельов погрожує польському Жешуву
  2. «Голову МНС ЛНР» «запекли» у Лисичанську
  3. Росія офіційно перетворилася на «небананову республіку»
  4. Героїчна історія світового руху волонтерів в Україні

Кисельов погрожує польському Жешуву

Генеральний директор російського державного міжнародного інформаційного агентства «Россия сегодня» Дмитро Кисельов у прямому етері пригрозив завдати ракетного удару по військовому аеродрому в польському Жешуві (через який нібито і йде західне постачання до ЗСУ) за збиття російського Іл-76. 

Він стверджує, що в цей момент системою Patriot керували саме американські військові.

НАСПРАВДІ, ЗСУ неодноразово спростовували, що західні системи ППО в Україні обслуговують військові країн НАТО. І жодних реальних доказів протилежного з 24 січня (коли впав літак) Росія так і не надала. Хоча на словах, навіть, була за проведення «міжнародного розслідування», підсумки якого вже підбив Путін 31 січня.

А бажання розбомбити аеродром Жешув пропагандисти озвучують не вперше. Наприклад, у липні людина на прізвище Шпаковський (який називає себе «білоруським експертом») в етері у Скабєєвої заявив: «Не виключаю, що партизани, люди доброї волі, можуть влаштувати знамениту бавовну на аеродромі цього Жешува поганого».

Усе це робиться виключно з метою зупинити поставки західної зброї Україні. Росія намагається досягти цього багатьма методами. Зокрема, вся ця підозріла історія з Іл-76 використовується Москвою для просування наративу про нібито застосування ЗСУ західної зброї для атак безпосередньо по території РФ. А з іншого боку є спробою залякати європейців (в даному разі поляків), які, мовляв, першими постраждають через «американські інтереси в Україні».

Все це, за задумом Кремля, і має спонукати західні суспільства тиснути на владу своїх країн з вимогою припинення подальшої допомоги Україні. Та зважаючи на хроніку лише останнього тижня, вдається не дуже.  

«Голову МНС ЛНР» «запекли» в Лисичанську

У цьому ж стилі й звинувачення у нібито обстрілі з боку ЗСУ «лисичанської пекарні» 3 лютого. «Гауляйтер» тимчасово окупованої Луганської області Пасічник заявив про велику кількість загиблих серед мирного населення.

НАСПРАВДІ, вже 5 лютого «пекарнею» виявилося кафе «Адріатика», а серед «мирних мешканців» опинилися цілий «міністр надзвичайних ситуацій ЛНР» Потелещенко та двоє місцевих «депутатів» – Тростянський і Жушма, які святкували там день народження. І про це повідомив ні хто інший, як сам Пасічник. Ось таке «мирне населення».

З цього приводу варто нагадати, як російська ракета «Іскандер» потрапила до краматорської піцерії Ria. МО РФ тоді вихвалялося вбивством 50 офіцерів ЗСУ та 20 «іноземних найманців». Але серед 13 загиблих було лише двоє військових – боєць Інтернаціонального легіону Ян Торторічі та парамедик із «Азова» Артем Суховій. Решта – винятково цивільні відвідувачі та співробітники закладу, четверо з яких – неповнолітні дівчата.

А повертаючись до лисичанської «пекарні», то Z-пропаганда не виключає того, що удару було завдано за наводкою: саме тому, що серед загиблих і опинилися цілий «міністр МНС та два депутати». А це свідчить, що діяли дійсно високоточно – по «центру ухвалення рішень».

І це вже не перший такий випадок. Ватажка «ДНР» Захарченка вбили у кафе «Сепар». Трохи більше пощастило екс-головному «роскосмонавту» Рогозіну в одному з донецьких ресторанів та колишньому «т.в.о. міністра внутрішніх справ ЛНР» Корнету в барбершопі.

Ці «бананові республіки» від самого 2014 року переживають криваву історію внутрішніх розборок. Багатьох учасників яких чекала «смерть під кутом 45º» від своїх же. Не виключено, що лисичанська «пекарня» з тієї ж серії. Тим паче, що жодних диверсій, терактів і тому подібного ані в Лисичанську, ані в інших нині окупованих містах України до приходу «визволителів» не було. Тому уся кров на них самих.

Росія офіційно перетворилася на «небананову республіку»

До речі, 5 лютого Росія нарешті перетворилася на «небананову республіку». У прямому сенсі цього слова. Нагадаємо, нещодавно президент Еквадору Даніель Нобоа анонсував передачу США запасів старої радянської зброї: гелікоптерів, РСЗВ, гранатометів та ПЗРК. Далі, як повідомляють ЗМІ, влада США має намір надіслати це озброєння Україні. Так це буде чи не так, але рішення Нобоа вже дуже не сподобалося Москві. 

НАСПРАВДІ, Нобоа назвав російську позицію «не зовсім адекватною», зазначивши, що в Еквадорі зараз відбуваються масштабні заворушення. Він також зазначив, що США формально отримають не військову техніку, а «металобрухт», який можна передавати в рамках міжнародних угод.

А «неадекватність» РФ в тому, що там довго думали про «симетричну відповідь» і вирішили перевірити чергову партію бананів з п’яти великих еквадорських сільгосппідприємств. І звісно виявили там шкідника — багатоїдну муху-горбатку. Тому з 5 лютого ввозити до РФ банани цих виробників заборонено. А з 9 лютого така ж доля спіткає еквадорські гвоздики, оскільки в них також негайно знайшли переносника вірусних захворювань рослин — західного квіткового трипса. У подальших планах Москви перевірити та заборонити ще й еквадорські ананаси. 

Відзначимо, саме Росія донедавна була найбільшим покупцем бананів у Еквадору. (Торік їх придбали на $680 млн). Але річ у тому, що банани зазвичай продаються цілими плантаціями на рік уперед за передоплатою. Тому Росія цим рішенням покарала виключно власні торгові мережі, які вже заплатили за товар, але не отримають його. «А Еквадор від цього тільки виграє, «збагрить» уже продані Росії банани до Кенії, звідки їх та ж Росія купить ще раз із націнкою», – констатують профільні експерти.

Торговельні війни – взагалі один з улюблених видів російських «гібридних спецоперацій». Свого часу Росія їх вела проти: Грузії, Молдови, Туреччини, навіть Білорусі. І звісно ж проти України. Але якщо раніше це стосувалося переважно сусідів РФ, то нині вона пішла війною аж проти Еквадору.

Героїчна історія світового руху волонтерів в Україні

Щодо «іноземних найманців» (яких Росія регулярно «знищує»), то у січні, нагадаємо, вона заявила, що після одного з ударів по Харкову загинули одразу 60 французьких «бойовиків». Жодних доказів, звісно, не було.

Полювання за іноземцями в Україні довело 5 лютого до офіційного протесту з боку Парижу з приводу двох працівників французької гуманітарної місії, які загинули під час обстрілу загарбниками міста Берислав. Своє співчуття родинам висловив міністр закордонних справ Стефан Сежурне, засудивши «російське варварство, спрямоване проти цивільних осіб в Україні». А президент Макрон назвав це «боягузливим і обурливим актом», висловивши «солідарність з усіма волонтерами, які присвятили себе допомозі людям».  

Посла РФ в Парижі Олексія Мєшкова викликали до міністерства закордонних справ Франції. Як пишуть світові видання, Мєшкову також буде виказане «рішуче засудження зростання дезінформації, метою якої стала Франція». (До речі, вперше Мєшкова ще у 2022 році викликав тодішній міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан за «непристойний» твіт із посольства РФ про російські злочини, скоєні в Бучі).

Антитерористична прокуратура Франції вже розпочала розслідування трагедії в Бериславі за фактом воєнних злочинів та умисного заподіяння шкоди життю особи, захищеної, зокрема, міжнародним гуманітарним правом. Справа передана жандармам Центрального управління боротьби зі злочинами проти людства. (З початку широкомасштабної військової агресії РФ проти України це вже десята процедура, відкрита французькою антитерористичною прокуратурою).

Французькі волонтери стали новими жертвами росіян. З лютого 2022-го вона вбиває іноземних співробітників міжнародних гуманітарних організацій регулярно. Нагадаємо лише три випадки з минулого року.

У вересні неподалік від Часового Яру окупанти вцілили з ПТРК в авто, в якому знаходилося четверо волонтерів організації Road2Relief, що займається евакуацією мирного населення та надає гуманітарну допомогу. Німець Мавік Рубен і швед Йохан Матіас були поранені. Канадець Ентоні Ігнат та іспанка Емма Ігуаль загинули. Остання заснувала «Road to Relief» у 2022 році. Їй було 32 роки, і вона вже побувала з такими ж місіями у Кенії, Марокко та М’янмі. А загинула в Україні від рук росіян.

У січні британці Ендрю Бегшо та Крістофер Перрі були знайдені вбитими під час спроби гуманітарної евакуації із Соледара.

У лютому загинув 33-річний американець Піт Рід, якого вбили під час надання допомоги пораненій жінці у Бахмуті. Останні секунди життя Піта випадково зняв на телефон його товариш, естонський волонтер з організації Frontline Medics Ерко Лайдінен, який був поруч у момент атаки та дивом врятувався. Двоє норвезьких медиків зазнали поранень. Вони впевнені, що росіяни цілеспрямовано обстріляли їхню команду. Після аналізу відео, наданого Лайдіненом, до такого ж висновку дійшли й журналісти New York Times.

Світовий волонтерський рух, який розпочався в Україні після повномасштабного вторгнення, є однією з героїчних сторінок історії цієї війни. А цілеспрямоване вбивство цих героїв під виглядом «іноземних найманців» має обов’язково стати предметом розгляду в міжнародних судах. 

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-