Росфейк про Укрінформ: неіснуюча новина про неіснуючі законопроєкт і заборону

Росфейк про Укрінформ: неіснуюча новина про неіснуючі законопроєкт і заборону

Укрінформ
Пропагандисти не вперше підроблюють стиль оформлення повідомлень Укрінформу

Нещодавно в російських телеграм-каналах, соцмережах Твіттер, ТікТок, Вконтакте, відеохостингу Ютуб, а також ЗМІ поширили скріншот ніби новини з сайту Укрінформу за 24 березня. У цій «новині», оформленій під стиль Укрінформу, йдеться, що в Україні з’явився законопроєкт про заборону фото і відеозйомки кладовищ, а її джерелом вказано сайт парламенту. Далі слідує специфічно сформульоване «пояснення» від невказаних законодавців, що «публічне висвітлення станів українських кладовищ може дати цінну розвідувальну інформацію армії Російської Федерації, а також створювати негативний інформаційний фон всередині самої країни».

Це фейк. На сайті Укрінформу такої новини не було. У цьому можна переконатися скориставшись онлайн архівом Web Machine. Пропагандисти переконують, що новина з’явилася 24 березня о 19:24, але це не так. В цей день і час на сайті вийшла зовсім інша новина.

Крім того, з початку повномасштабного вторгення Укрінформ використовує маленькі символи при написанні, коли мова йде про росію. Це не врахували пропагандисти і написали назву своєї країни з великої літери, що також вказує на підробку.

До того ж, поширюючи інформацію про законопроєкти, Укрінформ завжди вказує їх номер, чого не зробили росіяни, коли фабрикували фейк.

Утім, такий законопропроєкт відсутній в архіві, зареєстрованих Верховною Радою України законопроєктів.

Російські пропагандисти не вперше вдають до підробки скріншотів від імені Укрінформу. Минулого разу вони поширили інформацію, що в «пункті незламності» у Харкові загинуло троє людей, а влада наказала українським ЗМІ приховати трагедію, але фейк  було спростовано.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-