Парубій заявляє, що Кузьмін вимагає зняти його з виборів

Парубій заявляє, що Кузьмін вимагає зняти його з виборів

Оновлено
Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій стверджує, що ексзаступник генерального прокурора Ренат Кузьмін вимагає скасувати його реєстрацію кандидатом у народні депутати.

Про це стало відомо під час підсумкової пресконференції спікера у п'ятницю, 5 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"...Скарга Рената Кузьміна. Я маю дати відповідь ЦВК максимум до 15 години. Він (Кузьмін - ред.) вимагає мене зняти з виборів", - сказав спікер.

За його словами, Кузьмін свою скаргу обгрунтовує тим, що Парубій нібито скористався службовим становищем, коли зачитував з парламентської трибуни свій депутатський запит щодо зняття колишнього першого заступника генпрокурора з реєстрації. "Він (Кузьмін - ред.) вважає, що це є намаганням вплинути на виборчий процес, що як громадянин України я скористався службовим становищем і маю бути знятий із виборів", - уточнив Парубій.

Він висловив переконання, що це звернення не має жодної юридичної перспективи і є піар-ходом.

Водночас, спікер сподівається, що його запит до СБУ, ГПУ та Держприкордонслужби дасть підстави для скасування реєстрації Рената Кузьміна кандидатом у народні депутати, як це було у випадку з Андрієм Клюєвим і Анатолієм Шарієм, реєстрацію яких було скасовано після публічного звернення Парубія до силовиків щодо їх проживання останні 5 років в Україні.

Раніше сам Кузьмін у Facebook написав, що нібито з'явилися підстави для зняття Парубія з виборів на тій підставі, що Голова ВР з парламентської трибуни 3 липня вимагав від ЦВК скасувати реєстрацію Кузьміна кандидатом у депутати від партії «Опозиційна платформа – За життя». Колишній перший заступник генпрокурора заявив про намір подати 4 липня заяву до ЦВК щодо протиправного використання трибуни Верховної Ради Головою ВР Андрієм Парубієм, який є кандидатом у депутати від партії "Європейська солідарність", "для незаконної агітації та боротьби з політичними опонентами".

Читайте також: Кузьміна затримають, щойно він перетне кордон України - Сарган

Як повідомляв Укрінформ, Кузьмін балотується на позачергових виборах до Верховної Ради України за списками партії “Опозиційна платформа — За життя”.

26 червня на брифінгу заступник голови ЦВК Євген Радченко заявив, що комісія зареєструвала Кузьміна, оскільки не змогла пересвідчитись у тому, що він перебуває поза межами території України.

Натомість у ГПУ заявили, що повідомили письмово ЦВК про розслідування кримінального провадження за підозрою Кузьміна у вчиненні особливо тяжких злочинів, у тому числі в легалізації (відмиванні) майна, здобутого злочинним шляхом.

За даними правоохоронних органів, Кузьмін з метою уникнення кримінальної відповідальності може переховуватися від органів досудового розслідування не тільки на тимчасово окупованій території АР Крим, а й на території Російської Федерації.

Як відомо, Кузьмін обіймав посаду першого заступника генерального прокурора України у 2010-2014 роках та заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України протягом 2013-2014 років.

У жовтні 2017 року ГПУ повідомила Кузьміну про підозру у захопленні землі комплексу відпочинку "Пуща-Водиця". Окрім того, за інформацією ГПУ, він протиправно придбав у власність нерухоме майно невідомого походження, яке у 2010 році мало ринкову вартість майже 8,4 млн грн.

Водночас на сайті Міністерства внутрішніх справ України у графі “Розшук” повідомляється, що Кузьмін внесений до числа осіб, які переховуються від органів прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-