Вибори скасують, якщо указ про розпуск ВР визнають неконституційним до 21 липня — депутат

Вибори скасують, якщо указ про розпуск ВР визнають неконституційним до 21 липня — депутат

Укрінформ
У разі ухвалення Конституційним судом рішення про неконституційність указу Президента України про призначення позачергових парламентських виборів такі вибори можуть бути скасовані.

Про це у коментарі журналістам сказав перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець (фракція «Народний фронт»), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Технічно не буде жодного конфлікту: якщо Конституційний суд прийме рішення до виборів про неконституційність указу Президента, то такі вибори скасовуються. Відповідно, такий указ втратить свою юридичну силу, зникне й підстава для проведення виборів. Те, що виборчий процес почався, це нічого не змінює. Якщо він (Конституційний суд – ред.) це зробить після того, як буде складено присягу народними депутатами, то вважається, що вибори відбулися, новий парламент набув повноважень і працює. Тому дуже важливо, щоб це рішення було прийнято або до, або після виборів. Рішення Конституційного суду не має зворотної дії», - пояснив Ємець.

Водночас депутат наголосив, що найгіршим може бути варіант, за якого Конституційний суд може ухвалити своє рішення у період між виборами і складенням присяги депутатами.

"Тоді у нас тут буде бурхлива політична дискусія про те, чи у нас один парламент, чи вже два", - сказав політик.

Читайте також: Савченко сказала, з чим її партія йде на вибори

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск парламенту. 21 травня він підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту та призначення виборів на 21 липня. Указ набув чинності 23 травня, а вже наступного дня в Україні стартувала виборча кампанія.

Водночас 24 травня до КС було направлено подання з підписами 62 народних депутатів про неконституційність указу Президента про дострокове припинення повноважень ВР.

КС призначив розгляд справи щодо указу про розпуск Верховної Ради на 11 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-