ЦВК чекає якнайшвидшого внесення змін до закону про публічні закупівлі

ЦВК чекає якнайшвидшого внесення змін до закону про публічні закупівлі

Укрінформ
Центральна виборча комісія вітає будь-які кроки, спрямовані на розв’язання проблем з організацією публічних закупівель для забезпечення розпочатого виборчого процесу позачергових виборів до парламенту 21 липня 2019 року.

Про це ідеться в повідомленні ЦВК, що є в розпорядженні Укрінформу.

“Центральна виборча комісія вітає будь-які кроки, спрямовані на розв’язання проблеми з організацією публічних закупівель для забезпечення розпочатого виборчого процесу. Та очікує якнайшвидшого внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" чи прийняття у встановленому законом порядку іншого нормативного акту, який комплексно вирішить згадану проблему, що належить до компетенції органів державної влади, відповідальних за реалізацію державної політики в сфері публічних закупівель та контроль використання коштів Державного бюджету України”, - ідеться в повідомленні.

У ЦВК зазначають, що 29 травня 2019 року відбулася нарада під головуванням першого віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, за участю представників Комісії, Мінекономрозвитку, Мін’юсту, Адміністрації Президента України, Верховної Ради та інших органів щодо здійснення публічних закупівель для організації підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Повідомляється, що під час наради єдиною була позиція представників державних органів щодо необхідності законодавчого врегулювання означеного питання.

Проте, зазначають у Комісії, відповідно до коментарів віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко “малоймовірним є прийняття змін до закону з урахуванням швидкоплинності виборчого процесу та вимог Регламенту ВРУ”.

Також на нараді були висловлені позиції щодо можливості часткового врегулювання питання на рівні підзаконних актів.

“Окрім того, Центральна виборча комісія вважає безпідставними заяви Мінекономрозвитку, оприлюднені на Урядовому порталі, щодо намагань Комісії здійснювати закупівлі "у непрозорий, неефективний спосіб", що "створить умови для зловживань під час укладення та виконання договорів закупівель", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Держзакупівлі: Мінекономіки обіцяє зробити все необхідне для виборів

У ЦВК звертають увагу, що проблема здійснення публічних закупівель для організації підготовки та проведення виборів підіймається Комісією з 2016 року і виключно в контексті забезпечення реалізації гарантованого Конституцією України активного та пасивного виборчого права громадян України.

“Саме Мінекономрозвитку як державний орган, відповідальний за формування та реалізацію державної політики у сфері публічних закупівель та державного замовлення, мало б давно врахувати обґрунтовані численні звернення Комісії для внесення відповідних змін до законодавства, що дало б змогу уникнути критичної ситуації з підготовкою до позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року”, - наголошують у ЦВК.

У Комісії зазначають, що короткотерміновість і швидкоплинність виборчого процесу позачергових виборів до парламенту 21 липня 2019 року унеможливлюють проведення публічних закупівель у строки, визначені Законом України "Про публічні закупівлі".

Також у ЦВК нагадують, що 24 травня 2019 року Комісія звернулася до Президента України, Верховної Ради, Кабінету міністрів і Міністерства економічного розвитку та торгівлі щодо законодавчого врегулювання питань здійснення публічних закупівель для забезпечення належної організації підготовки та проведення виборів.

Як повідомляв Укрінформ, 24 травня в Україні розпочалася виборча кампанія з позачергових виборів народних депутатів.

Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск парламенту. 21 травня він підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту. Указ набув чинності 23 травня після опублікування в "Урядовому кур’єрі".

Позачергові вибори народних депутатів мають відбутися 21 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-