Дострокові вибори Ради: за які партії проголосували б українці

Дострокові вибори Ради: за які партії проголосували б українці

Опитування
Укрінформ
Партію "Слуга народу" на парламентських виборах готові підтримати 43,8% українців, які мають намір голосувати і визначилися із симпатіями.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 16-21 травня 2019 року.

"Лідер електоральних симпатій серед політичних сил – партія "Слуга народу". Її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями. За "Опозиційну платформу – За життя" – 10,5%, БПП "Солідарність" – 8,8%, Батьківщину – 7,3%, партію "Сила та честь" І.Смешка – 5,1%, партію С.Вакарчука – 4,6%, Радикальну партію О.Ляшка – 3,3%, Опозиційний блок – 3,2%. Рейтинг інших партій – менше 3%", - йдеться у повідомленні.

За даними соціологів, партія "Слуга народу" – лідер в усіх макрорегіонах. "Опозиційна платформа – За життя" та Опозиційний блок мають міцні позиції у південно-східних областях. Інші партії, що зберігають шанси на потрапляння до парламенту, – у центрально-західних.

"Партія "Слуга народу" - лідер т.зв. другого вибору. Її готові підтримати у разі неучасті свого фаворита у виборах ще 11,4% респондентів, що мають намір голосувати. За "Опозиційну платформу - За життя" у такому випадку могли б проголосувати ще 7,1%, партію С.Вакарчука – 6,4%, Батьківщину – 5,1%, партію "Сила і честь" - 4,9%, Опозиційний блок – 4,3%, Радикальну партію – 3,7%, Громадянську позицію – 3,6%, БПП "Солідарність" – 3,1%", - йдеться у повідомленні.

Водночас, за даними групи "Рейтинг", 58% опитаних заявили, що на парламентських виборах будуть шукати альтернативу серед нових партій, з іншого боку 26% – готові проголосувати за парламентські політичні сили. Запит на "традиційні партії" відносно вищий серед прихильників сил, які зараз представлені у Верховній Раді. Водночас навіть тут від 24 до 40% готові віддати свої голоси "новим" політичним проектам.

Повідомляється також, що підтримка соціально-економічних ініціатив партії – головний мотив вибору політичної сили серед респондентів (59%). Виходячи передусім з симпатій до лідера голосують 14%, ідеологічних засад – 10%. Лідерський чинник відносно вищий серед симпатиків Радикальної партії, ідеологічний – БПП "Солідарність". При цьому майже дві третини виборців згаданих політичних сил будуть голосувати, виходячи з соціально-економічних ініціатив партії.

Читайте також: КМІС: партія Зеленського очолює рейтинг в Раду, на другому місці - "Опозиційна платформа"

У групі "Рейтинг" також стверджують, що більше 70% респондентів підтримують ідею розпуску парламенту і проведення дострокових виборів Верховної Ради. Найвищий рівень підтримки – на півдні та сході (більше 80%). Поряд з цим в інших макрорегіонах за розпуск ВР не менше 60% опитаних. Певна відмінність у ставленні до проведення дострокових виборів спостерігається серед прихильників БПП "Солідарність", більшість яких – проти цієї ініціативи.

Опитування проводилося 16-21 травня 2019 року методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність - 2000 респондентів, помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-