Зміни до закону про вибори готуватимуть упродовж ночі — нардеп

Зміни до закону про вибори готуватимуть упродовж ночі — нардеп

Укрінформ
Законопроект щодо внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів України" в частині скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар'єра до Верховної Ради з 5% до 3% планують підготувати в ніч проти 22 травня.

Про це повідомив заступник голови комітету ВР з питань Регламенту та організації роботи парламенту, народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Володимир Арешонков на своїй сторінці у Facebook

"Упродовж ночі буде підготовлено зміни до чинного закону "Про вибори народних депутатів України" в частині скасування одномандатних округів, у яких виборці могли обрати конкретну людину, а не кота в мішку. Натомість пропонується пропорційна система з закритими списками та зниження прохідного бар'єра до 3%. Верховній Раді буде запропоновано за це проголосувати. Це буде презентовано суспільству як нова виборча система", - зазначив політик.

Читайте також: ЗЕЛЕНСЬКИЙ РОЗПУСТИВ РАДУ, ВИБОРИ - 21 ЛИПНЯ

Водночас він нагадав, як працювала така система в попередні роки. Так, за словами Арешонкова, виборець бачив першу презентаційну п'ятірку чи десятку партійного списку, а далі - "темні конячки, у яких начебто були фіксовані місця".

"Після проходження в парламент "непотрібних і підставних" кандидатів посували, змушуючи написати заяву про складання повноважень, і в списку просували вже потрібну часто одіозну персону, за яку виборець ніколи б не проголосував", - уточнив він.

Сам Арешонков є народним депутатом від Коростенського мажоритарного округу Житомирської області (фракція "Блок Петра Порошенка").

Читайте також: Сумно і тривожно: Парубій відреагував на указ про розпуск ВР

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня оголосив про розпуск Верховної Ради. У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про призначення позачергових виборів на 21 липня.

Того ж дня Глава держави провів зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій, під час якої, зокрема, запропонував внести зміни до закону про вибори народних депутатів, скасувавши мажоритарну систему і знизивши прохідний бар’єр із 5% до 3%.

Читайте також: Президент просить Парубія зібрати у середу позачергову Раду

Також Зеленський запропонував ухвалити зміни до закону “Про публічні закупівлі” щодо зменшення строків тендерів, які проводитиме Центральна виборча комісія під час виборів.

Увечері 21 травня Голова ВР Андрій Парубій повідомив, що видав розпорядження "Про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України" 22 травня 2019 року о 12:00.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-