Національний екзит-пол: за Зеленського більше голосів - на сході, за Порошенка — на заході

Національний екзит-пол: за Зеленського більше голосів - на сході, за Порошенка — на заході

Фото
Укрінформ
Під час повторного голосування на чергових виборах Президента України найбільше за кандидата на посаду глави держави Володимира Зеленського голосували на сході країни (87,7%), а найменше — на заході (57,0%). За Порошенка — найбільше на заході (41,3%), а найменше - на сході (11,2%).

Такі дані Національного екзит-полу, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", оприлюднено на прес-конференції в Укрінформі.

"Національний екзит-пол`2019 у день виборів. Другий тур: результати опитування" / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

При цьому 70,3% респондентів з центру та 85,4% півдня країни вказали, що віддали свої голоси за Зеленського, а за Порошенка — 13,4% мешканців з півдня та 28,0% - з центру.

Польовий етап дослідження "Національний екзит-пол-2019" здійснюють дві провідні українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Читайте також: Національний екзит-пол: Зеленський набирає 73,2% голосів, Порошенко - 25,3%

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій).

Вибірка є репрезентативною для України в цілому та для її 4 регіонів (захід, центр, схід, південь). Кількість виборчих дільниць – 300 (по 150 для кожної соціологічної компанії). На кожній виборчій дільниці працювали два-три інтерв’юери. Усього їх задіяно близько 750. Обсяг вибірки – близько 13 тисяч респондентів.

Застосовувалася методика "таємного голосування", оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу.

Статистична похибка вибірки з урахуванням дизайн-ефекту не перевищує 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних чинників (щирість респондентів, погодні умови тощо). Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, соціологи припускають, що похибка вибірки не перевищує 3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-