Дебати кандидатів: соціолог пояснила, як робити висновки

Дебати кандидатів: соціолог пояснила, як робити висновки

Укрінформ
Директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна переконана, що дебати між кандидатами на посаду Президента України допоможуть громадянам зробити свідомий вибір.

Таку думку Бекешкіна висловила у четвер під час прес-конференції громадської ініціативи "Виборча Рада UA" на тему "Про виклики свідомого вибору президента-2019" та про проведення національного екзит-полу в другому турі виборів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Очевидно, що в цей час, який залишався між двома турами, дебати повинні були переконати виборців, а якщо вони свідомі, то взагалі — дати їм поживу для свідомого вибору, щоб, як я люблю говорити, включити голову. Поки, чесно кажучи, ми таких не почули. Можливо, це буде сьогодні, можливо — завтра на стадіоні ми це почуємо”, - зазначила Бекешкіна.

При цьому вона акцентувала увагу на небезпеці емоційного вибору, адже за такого підходу виборці можуть згодом зіткнутися з тим, що “кандидат робить не те, що їм вважалося, він повинен робити”. На підкріплення цієї тези Бекешкіна навела дані попередніх досліджень фонду "Демократичні ініціативи".

Читайте також: Шоу маст гоу он: експерти розповіли, чим кандидати "брали" виборців

“Наприклад, якщо взяти такі питання, які, все ж таки, ділять суспільство, як “чи треба Україні бути членом в НАТО?” Я не раз уже говорила, що 37% виборців Зеленського вважали, що треба вступати в НАТО, 33% вважали, що треба зберігати нейтральний статус, а 6% взагалі вважали, що нам потрібен військовий союз з Росією. Щодо того, чи можна надавати статус автономії нині окупованим територіям Донецької та Луганської областей, серед виборців Зеленського теж немає єдності: 40% вважають, що не можна давати автономію, а 35% вважають, що можна. Це означає, що потім частина виборців буде розчарована і виявиться, що це не те, що думали”, - прокоментувала вона.

Зважаючи на це, соціолог переконана, що протягом останніх днів перед другим туром виборів “за такими жорсткими питаннями треба, все-таки, з'ясовувати позицію, а дебати — це, власне, і є з'ясування позиції”.

Як повідомлялося, 3 квітня кандидат у президенти Володимир Зеленський заявив, що дебати з Петром Порошенком мають відбутися на стадіоні "Олімпійський". Чинний президент погодився і запросив його провести дебати на стадіоні 14 квітня. Однак Зеленський не прийшов, заявивши, що дебати мають відбутися 19 квітня о 19.00.

16 квітня команди Петра Порошенка і Володимира Зеленського підписали тристоронню угоду з НСК "Олімпійський".

Як відомо, 19 квітня о 20.00, відповідно до закону про вибори президента, мають розпочатися дебати в ефірі Суспільного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-