Скільки буде сцен, як добиратимуть аудиторію і запитання

Скільки буде сцен, як добиратимуть аудиторію і запитання

Вибори Президента
Укрінформ
19 квітня: що треба знати про дебати на “Олімпійському”? Що саме - нібито очевидно, але відомо наразі далеко не все

На початку квітня кандидат у президенти Володимир Зеленський висунув вимогу щодо дебатів з Петром Порошенком: мають відбутися на стадіоні "Олімпійський". Чинний президент погодився і запросив його провести дебати на стадіоні 14 квітня. Однак Зеленський не прийшов, заявивши, що дебати мають відбутися 19 квітня о 19.00. Утім, і тут Порошенко пішов Зеленському назустріч: 16 квітня штаби обох кандидатів підписали тристоронню угоду з НСК "Олімпійський", регламент якої досі не узгоджено.

Тож Укрінформ спробував з’ясувати, що відомо про дебати на цей момент.

  1. Що відомо про підписану тристоронню угоду? Скажемо чесно: небагато

Заступник гендиректора НСК "Олімпійський" Віктор Анісімов також поділився з нами, що за умовами тристороннього договору, який уклав стадіон зі штабами обох кандидатів, і Петру Порошенку, і Володимиру Зеленському будуть надані абсолютно рівні умови при проведенні дебатів на стадіоні. Але на сьогодні ще тривають переговори між представниками двох штабів щодо формату заходу.

"Є різні конфігурації, включаючи конфігурацію поділу на дві частини, але це ще не остаточний формат, тому що ми не отримали на сьогодні фінального технічного сценарію, за яким проходитиме цей захід", - повідомив Анісімов, а також сподівається, що такий сценарій буде найближчим часом, і ця інформація буде оприлюднена.

Тож ми звернулися до виборчих штабів обох кандидатів з питанням: який зміст угоди та, власне, що вона собою являє? І отримали ну... дуже стислі відповіді.

“Нам нічого про це не відомо”, - зазначили у Зеленського.

“Про угоду знаю, але який її зміст, що собою являє — в цьому питанні не обізнаний”, - зазначає джерело зі штабу Порошенка.

  1. Як 19-го квітня потрапити на дебати?

Заступник гендиректора НСК заявив, що штаби кандидатів мають право самостійно розподілити свої квоти в межах домовленостей, а з представниками “Олімпійського” ця інформація не узгоджувалася. До поширення “квитків для участі в дебатах” та акредитації преси стадіон також не має стосунку.

Що тоді кажуть штаби кандидатів?

Напередодні Володимир Зеленський у своєму відеозверненні з “Олімпійського” повідомив про старт розповсюдження квитків на дебати з Петром Порошенком. “Доступні безкоштовні квитки у фан-зону в центрі стадіону. Бронюйте негайно! Отримуйте електронний квиток на пошту. На одну людину можна зареєструвати лише два безкоштовні квитки”, – заявив він. Утім, будь-які спроби зареєструватися на сайті і отримати квиток закінчуються невдачею. Нам не вдалося. При спробі завантажити із сайту debaty2019.org.ua розділ для замовлення безкоштовних квитків у фан-зону в центрі стадіону спочатку довго не вдається завантажити цю форму. Відповідна веб-сторінка “зависає” протягом кількох хвилин, однак після її завантаження також довго не вдається активувати саме замовлення. При натисканні кнопки “Оформить заказ” теж доводиться чекати кілька хвилин, поки сайт перенаправить на відповідний розділ “Выбор мест”, де вказано, що ціна на вхідний квиток становить одну копійку. Після кількох спроб оформити замовлення квитка на екрані з'являється повідомлення “Данное мероприятие временно недоступно к продаже!, Мероприятие ГОЛОВНІ ДЕБАТИ КРАЇНИ (19.04.2019 19:00), Київ отключено! (Див. скрін-фото нижче).

Будь-які спроби зареєструватися на сайті debaty2019.org.ua та отримати квиток закінчуються невдачею

Телефонуємо у прес-службу Володимира Зеленського, щоб розвідати якусь інформацію про квитки. Ось невеличкий фрагмент розмови з жіночкою, яка назвалася Тетяною:

- Вас турбує Укрінформ. Що із сайтом замовлення квитків?

- Про проблему знаємо, але нам нічого про це невідомо.

- Може, сайт “ліг” від напливу користувачів?

- Відповіді на це питання у нас поки що нема.

- То як тоді замовити квиток?

- Не знаю, чесно.

А що там у Порошенка?

Передвиборний штаб кандидата у президенти Петра Порошенка почав попередньо реєструвати у Facebook охочих прийти на дебати, які пройдуть 19 квітня на "Олімпійському". Про це йдеться в Facebook-події Дебати кандидатів, яку створили представники штабу Порошенка. “У зв’язку з посиленими заходами безпеки глядачі допускаються на стадіон за попередньою реєстрацією. Початок дебатів о 19.00. Рамки будуть відкритими на вхід з 16.30, вхід за списками та посвідченнями особи”, - наголошується в повідомленні.

Охочим рекомендують заздалегідь заповнити анкету.

“Окреме прохання – не треба атрибутики спортивних змагань. Ніяких фаєрів, дудок, барабанів тощо. Ми йдемо НЕ змагатися хто кого перекричить. Приносьте з собою прапори та символіку у державних кольорах України та Євросоюзу”, - йдеться в повідомленні.

У штабі також уточнили, що “для охочих підтримати нашого кандидата будуть організовані безкоштовні автобуси з регіонів”.

Представник штабу Петра Порошенка, який попросив про анонімність, розповів про це детальніше.

“Наразі тривають переговори про кількість місць для кожного кандидата. Попередня домовленість - 40% для Порошенка, 40% для Зеленського і 20% для тих, хто не визначився. Але маємо підозру, що штаб Зеленського спробує організувати неподалік себе у фан-зоні групу агресивних людей, які просто перетворюватимуть це все на цирк. А тому замість дебатів ми спостерігатимемо за шоу із криками”, - розповідає наше джерело в Адміністрації Президента. - Позиція штабу полягає в тому, щоб під час дебатів на “Олімпійському” був застосований той порядок, який ЦВК визначила для “Суспільного”. Це, по-перше, рівність умов, де кандидати матимуть однаковий час — спочатку вступне слово, потім відповіді на запитання та заключне слово. По-друге, це не має бути прес-конференція. Тобто ЗМІ не ставитимуть запитань. Дебати тим і відрізняються від прес-конференції, що питання там один одному ставлять самі кандидати, при цьому з правом на контррепліку, у випадку, якщо інший кандидат не відповідатиме, ухилятиметься від відповіді на запитання”.

  1. Так одна сцена для дебатів, чи... таки дві?

Представник “Олімпійського” Віктор Анісімов розповів Укрінформу, що зараз в чаші стадіону тривають "певні роботи з попередньої підготовки даного заходу" в межах домовленостей, які є між штабами. Тобто представники стадіону не можуть показати пресі, як проходять роботи з підготовки стадіону до дебатів. Власне, він не прокоментував інформацію про те, чи буде на стадіоні окрема сцена для кожного кандидата.

Прохід і проїзд по території ДП НСК
Прохід і проїзд по території ДП НСК "Олімпійський" закритий з 17 по 19 квітня / Фото: Валерія Мацеха, Укрінформ.

“Ми б із задоволенням запросили пресу в чашу, однак на сьогодні НСК має договірні зобов'язання. Компетенція запрошення преси безпосередньо на майданчик, де проходитимуть дебати, - тільки у представників штабів", - зазначив Анісімов.

За його словами, штаби кандидатів мають право самостійно розподілити свої квоти в межах домовленостей, а з представниками «Олімпійського» ця інформація не узгоджувалася. До поширення «квитків для участі в дебатах» та акредитації преси стадіон також не має стосунку.

У вже згаданій розмові з прес-службою Володимира Зеленського Укрінформу коментувати це питання не захотіли, порадивши звернутися в штаб Петра Порошенка.

“Нам нічого про це невідомо”, - розповіла Тетяна з прес-служби Зеленського.

А ось що нам з цього приводу розповіли у штабі Петра Порошенка (те саме анонімне джерело): “Ми на самому початку виступали проти такої ідеї. Сцена — це на концерті, а не на дебатах. Але штаб Зеленського, нікого не ставлячи до відома, вже завіз туди сцену, яка буде оформлена в зелені кольори його кампанії. Відповідно, оскільки кандидати повинні мати рівні умови (це передбачено законом — ст. 62 Закону “Про вибори президента”), то й у нас буде своя сцена, хоч ми, повторюся, проти цього. Тобто кандидат Зеленський не може стояти на сцені в кольорах виборчої кампанії Порошенка, і навпаки. Тож на “Олімпійському” буде дві сцени”.

Віктор Таран, політолог, член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії поділився своїми міркуваннями про те, як сприймати дебати на двох сценах.

Віктор Таран
Віктор Таран

“Якщо буде дві сцени, то називайте це як завгодно: шоу, цирк, спектакль, знущання над виборцями, пародія, але не повноцінними дебатами, під час яких кандидати відкрито і щиро розповідають про те, як вони бачать вирішення основних викликів для країни. Оскільки команда Зеленського не має відповідей на більшість запитань, і сам Зеленський просто не готовий до дебатів, то там шукають нові формати, як-от дві сцени одночасно. Довкола нього створили імідж, за ним спостерігають виборці, але він може виступати або за підготовленим текстом, або з «суфлером» у вусі. І це страшно, бо хто йому підказуватиме, коли він керуватиме країною? А що буде, коли його радники зміняться? Або ж якщо у його радників буде конфлікт між собою, як ми це вже бачимо зараз (конфлікт між Разумковим та Данилюком з приводу аудиту Нацбанку)? Як він прийматиме рішення в такому разі?”

  1. Як не перетворити дебати на футбольний матч та чи прийдуть на “Олімпійський” ультрас?

Джерело в АП: “Ну, якщо порядок, прописаний у постанові ЦВК буде дотриманий — «футбольного матчу» не буде. Звісно, що елемент шоу ми побачимо. Адже й місце таке, та й кандидат відомий шоумен. Наскільки я розумію, стадіон вони обрали з кількох міркувань. По-перше, Зеленський панічно боїться дебатів. Вибачте, але він постійно уникає їх, щоразу вигадуючи якісь вимоги: це і пропозиція провести дебати на стадіоні, це і здача аналізів (хоча сам же й не здав), і відмова дебатувати 14 квітня... Попри те, що Володимир Зеленський — це актор, який професійно уміє запам’ятовувати довгі тексти, він — боїться, тому що програє, адже не володіє в достатній мірі українською мовою, всі його публічні виступи переконують нас, що як тільки Зеленський починає хвилюватися — одразу перескакує на російську. По-друге, тому що не компетентний у багатьох питаннях. Протягом виборчої кампанії і він, і його штаб заявляли про якісь речі, що виходять за межі повноважень президента. Мабуть, він навіть і не читав Конституцію, де чорним по білому написано, що президент може, а що — ні. Говорили, приміром, про призначення п’ятьох міністрів, але вотчина президента — лише двоє: міністр оборони зі згоди парламенту, і міністр закордонних справ - теж. А ще — про зниження тарифів і тому подібне. Повна каша в голові. Його активно зараз натаскують, бо, думали, що й 19 квітня їм вдасться уникнути Порошенка на дебатах, розраховуючи на те, що останній поїде в НСТУ. Як з’ясувалося, Порошенко на стадіон прийде. І тому Зеленському, умовно кажучи, доведеться випити чогось міцнішого для хоробрості, щоб не боятися протистояти супернику».

У прес-службі Володимира Зеленського з цього питання — традиційно відмовчалися.

Віктор Таран говорить, що швидше за все один з кандидатів продовжить уникати серйозного формату і на дебатах: “Має спрацювати Нацполіція. Також необхідні професійні ведучі і, можливо, офіційні незалежні експерти, які сформулюють питання. Але варто розуміти, що не слід очікувати відповідей від Зеленського. Він швидше за все вийде на сцену і скаже щось на кшталт: “До мене звернулися люди, я хочу почути голос громадян. От мені в Інстаграм написали дивовижне питання!” І буде відповідати за цими запитаннями, повторюючи завчені фрази. А будь-яке запитання, яке йому ставитимуть по суті, переводитиме в емоційну та епатажну форму. Саме так була вибудована його передвиборна кампанія, тож люди зараз голосують за емоцію, а не за зміст”.

На думку Віктора Тарана, ідея зі стадіоном — колосальний ризик, можливі провокації. “Власне тому дебати не призначаються на стадіонах за день до виборів, коли прихильники обох кандидатів максимально наелектризовані. З боку Зеленського це була груба маніпуляція, і якщо станеться щось негативне — це буде на совісті його команди. І, звісно, відповідальності за безпеку не уникнути правоохоронним органам та Арсену Авакову”, - резюмував представник НСТУ.

Тим часом, Мережею шириться чутки про те, що ультрас “Динамо” теж можуть навідатися на дебати 19 квітня. Адже вони добре знають стадіон, знають як себе там поводити, як організовуватися, навчені специфічної «стадіонної» дисципліни... Ми зателефонували до фан-клубу ФК “Динамо”, а також написали на офіційну сторінку Ультрас з проханням підтвердити чи спростувати подібні повідомлення.

“Вперше про таке чуємо. Нам про це нічого не відомо. Зверніться до ультрас”, - зазначили у фан-клубі київської футбольної команди.

“Нам про це нічого не відомо. Тому і коментувати немає чого”, - відповіли Укрінформу в Ультрас Динамо.

  1. Чи розважатимуть публіку якісь артисти?

Напередодні громадянська мережа ОПОРА повідомила про те, що на Кіровоградщині представники кандидата Зеленського організовують безкоштовну поїздку до Києва на концерт, що відбудеться на НСК «Олімпійський» перед дебатами між кандидатами у президенти 19 квітня. Як зазначається, у Facebook-групі "Команда Зеленського. Голованівський край" 15 квітня був опублікований анонс видачі безкоштовних квитків на концерт "популярних зірок української естради" та запису на безкоштовну поїздку до Києва. У повідомленні йшлося, що виступ артистів відбудеться на НСК "Олімпійський" перед дебатами кандидатів у Президенти України. Згідно з анонсом, на концерті виступатимуть Ольга Полякова та Дзідзьо. Отримати безкоштовні квитки та зареєструватися на безкоштовну поїздку пропонують в місцевому "Зе-офісі" у смт Голованівськ.

Однак інформація про виступи зірок перед дебатами виявилася фейковою. Про це повідомили представники штабу Володимира Зеленського. Вони наголосили, що сторінка "Голованівськ За Зеленського" не є офіційною. При цьому допис про концерт із цього акаунту вже видалили.

Концерт Полякової на Олімпійському спростував також її продюсер Михайло Ясінський. "У ці дні Оля перебуває в гастрольному турі шоу "Королева Ночі" і в її плани входить виключно пересування по розбитих дорогах України з Сєвєродонецька, де вона виступить перед 5000 глядачів у Льодовому Палаці, та в місті Запоріжжі, де в неї корпоративний виступ", – пояснив він. Зазначмо, що під час першого туру виборів артистка підтримувала Зеленського.

У прес-службі DZIDZIO теж спростували його виступ перед дебатами, вказавши, що 19 квітня музикант візьме участь в кінопремії "Золота Дзиґа" й "здійснювати виступ на жодній зі сцен на НСК "Олімпійський" не буде". Відзначимо, що Михайло Хома не висловлював своєї підтримки комусь із кандидатів.

Мирослав Ліскович, Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-