Другий тур президентських виборів в Україні – що треба знати

Другий тур президентських виборів в Україні – що треба знати

Вибори Президента
Укрінформ
Політичні суперники майбутнього Президента, переможені ним на виборах, чекають його на нове голосування вже у жовтні

Україна наближається до дня другого туру виборів Президента. У неділю, 21 квітня, близько 30 млн. громадян матимуть можливість проголосувати на одній з 29746 виборчих дільниць. Для тих, хто стежить за цією емоційною виборчою кампанією, або бере в ній участь, або мусить бачити і чути всі її крайнощі, пристрасті, нездатність опонентів почути один одного, їх звинувачення у найтемніших намірах і неспроможності, взаємні образи на телебаченні, злі коментарі у соцмережах, - і все це на фоні нашої спільної і щирої тривоги за майбутнє, - нагадаємо юридично-процедурні вимоги до президентських виборів. Ну хоча б щоб заспокоїтися на вихідні.

Вимоги до кандидатів. Балотуватися на президентський пост мають право громадяни, які досягли 35 років, які живуть в Україні протягом останніх 10 років, вільно володіють українською мовою. Можливо висунення кандидатів від політичних партій або ж самостійне висунення. Кандидат у Президенти для реєстрації повинен внести заставу в сумі 2,5 млн гривень. Його декларацію про майновий стан перевіряє Національне агентство із запобігання корупції.

Перший тур. Згідно з Конституцією («…в останню неділю березня п'ятого року повноважень»), відбувся 31 березня цього року. У ньому брали участь 39 кандидатів, з яких до другого туру вийшли новачок у політиці шоумен Володимир Зеленський (30,24% виборців) та чинний глава держави Петро Порошенко (15,95%). Ще шість кандидатів набрали від 4 до 13 відсотків. За виборами спостерігали більше 2157 спостерігачів від міжнародних організацій, які дали схвальну оцінку організації та перебігу виборів.

Мапа лідерів першого туру по округах
Мапа лідерів першого туру по округах

Передвиборча агітація. 8 квітня Центральна виборча комісія остаточно порахувала голоси, віддані за кандидатів у першому турі, оголосила підсумки офіційно. Після цього двом кандидатам, оголошеним переможцями першого туру – Володимиру Зеленському і Петру Порошенку – дозволено розпочати виборчі кампанії та вести агітацію.

До 19 квітня включно кандидати мають можливість вести агітацію та поширювати свої програми. Останній день перед виборами – «день тиші», коли заборонена будь-яка агітація. Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Також заборонено поширювати завідомо неправдиві відомості про кандидата. Протизаконно поширювати матеріали, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини.

Перереєстрація виборців. Після оголошення другого туру виборці мають право переєструватися - змінити виборчу дільницю, де вони внесені у списки виборців, на ту, де вони фактично будуть у день голосування. Перед першим туром президентських виборів — правом зміни місця голосування без зміни адреси скористалися 315 725 українців.

Виборчі комісії. ЦВК не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів формує новий склад 199 окружних виборчих комісій у кількості по 14 осіб - по сім від кожного учасника другого туру, причому голова та секретар ОВК не можуть бути представниками одного кандидата. ОВК на тих же принципах формують дільничі виборчі комісії. Дільнична виборча комісія не пізніш як за п'ять днів до дня виборів надсилає кожному виборцю іменне запрошення, де повідомляє про включення його до списку виборців, адресу дільничної комісії, час і місце голосування. Виборцям, які нездатні пересуватися самостійно, повідомляють, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування.

Дебати. Згідно із Законом України про вибори, телевізійні дебати кандидатів у Президенти України, які беруть у другому турі виборів, мають відбутися 19 квітня на Суспільному телеканалі. Водночас Закон не передбачає обов’язкової участі кандидата. Центральна виборча комісія додатково пояснила, що крім передбачених Законом дебатів за рахунок державного бюджету, кандидати мають право проводити зустрічі у взаємоузгоджених форматах за власний рахунок.

Другий тур. Голосування призначається Центральною виборчою комісією на третю неділю після першого туру – цього року це 21 квітня. У цей день виборчі дільниці працюватимуть з 8:00 до 20:00. До завершення голосування заборонено оприлюднювати екзит-поли. ЦВК не пізніш як на десятий день з дня голосування встановлює та оголошує результати. Обраним Президентом України вважається кандидат, який одержав більшу, ніж інший кандидат, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Інавгурація. До 3 червня (за Конституцією "не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів") відбудеться інавгурація. Попередній Президент продовжує виконувати обов’язки аж до передання повноважень. Новообраний Президент України набуває повноважень з моменту складення присяги Українському народові на урочистому засіданні Верховної Ради. Після складення присяги Центральна виборча комісія вручає новообраному Президентові України посвідчення Президента України.

І це ще не все. Особливість нинішніх президентських виборів у тому, що вже невдовзі після них – 27 жовтня відбудуться нові вибори до Верховної Ради. Лідери політичних партій, беручи участь у першому турі виборів Президента вже готували свою парламентську кампанію, і нині уникають прямої підтримки обох кандидатів. Парламент в Україні має великі повноваження: без його згоди Президент не може призначити прем’єр-міністра, міністра оборони, міністра закордонних справ, голову Служби безпеки, парламент приймає бюджет, може долати вето президента на закони, може відхиляти президентські ініціативи. Тому нинішнім кандидатам у Президенти мало перемогти 21 квітня і вступити на посаду, треба перемагати восени і на парламентських виборах.

Підготував Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-