Перерозподіл голосів у другому турі не можна визначити із калькулятором — КВУ

Перерозподіл голосів у другому турі не можна визначити із калькулятором — КВУ

Укрінформ
Перерозподіл голосів у другому турі виборів Президента залежатиме від формату протистояння між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським та від позиції інших політиків щодо підтримки кандидатів.

Таку думку голова “Комітету виборців України” Олексій Кошель висловив в інтерв'ю телеканалу ZIK.

“Я б закликав зараз і журналістів, і експертів не брати до рук калькуляторів і не рахувати перерозподіл голосів, тому що це не можливо визначити виключно математичним шляхом”, — зауважив Кошель.

За його словами, результат другого туру виборів значною мірою залежатиме від того, яку кампанію запропонують два кандидати та в якому форматі відбуватиметься “це змагання”.

"Чи буде змагання більш проросійського і більш проєвропейського кандидата, чи, може, більш досвідченого і зовсім недосвідченого політика і державного діяча? Чи це буде змагання у форматі реальних дебатів чи у віртуальному форматі? Без відповіді на ці питання жодним чином не можна прогнозувати перерозподіл голосів у другому турі", — зазначив голова КВУ.

Також, за словами експерта, значний вплив на результат другого туру матиме й позиція інших кандидатів і їхніх політичних сил — чи підтримають вони публічно когось і з кандидатів.

"Але зараз я бачу, що інші кандидати і політичні сили схильні використовувати технологію Зеленського, тобто технологію мовчанки. Так само, як і Зеленський мовчав і фактично не висловлював жодної позиції напередодні першого туру. Зараз низка кандидатів займають точно таку ж позицію і публічно не говорять ні про свою підтримку, ні навіть про необхідність дебатів", — уточнив він.

При цьому він наголосив, що позиція провідних політичних сил щодо необхідності проведення дебатів була би вкрай важливою, тому що "це ж не питання програшу чи виграшу когось із кандидатів, політтехнологій чи збільшення рейтингу, а питання прогнозованості української політики, що має надзвичайно велике значення".

"Але ми бачимо, що зараз політики займають таку компромісну позицію і готуються до парламентських виборів. Це безвідповідальна позиція, як на мене, і вона може мати дуже серйозні негативи. Але традиційно українські політики керуються питаннями політичних вигод, а не інтересами країни", — додав Кошель.

Читайте також: КВУ: виборці переорієнтовуються на неполітиків — це величезна проблема

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня в Україні відбувся перший тур виборів президента. Явка виборців становила 63,48%. За попередніми даними ЦВК, у другий тур виборів виходять шоумен Володимир Зеленський та чинний глава держави Петро Порошенко.

Як повідомлялося, 26 березня на сайті електронних петицій Президента України з’явилася петиція про обов'язкове проведення публічних дебатів кандидатів у президенти. Станом на 2 квітня вона зібрала 4954 підписів із 25000, необхідних для подальшого розгляду. Схожа петиція у вівторок була зареєстрована й на сайті Верховної Ради — станом на 16:00 її підписали 110 осіб із 25 тисяч необхідних.

Водночас Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила кандидатів на пост Президента України, що пройшли в другий тур виборів, взяти участь у дебатах. Суспільний мовник готовий до проведення теледебатів у визначеному законом порядку та надасть офіційні запрошення до участі в дебатах обом кандидатам одразу після офіційного оголошення результатів першого туру виборів на пост Президента України.

Президент Петро Порошенко вважає дебати ключовим елементом другого туру президентських виборів та заявив, що "той, хто буде ухилятися, він буде знати, що йому нема чого сказати".

Під час брифінгу у своєму штабі у неділю, в день виборів 31 березня, Зеленський сказав, що готовий до дебатів із Порошенком. Однак пізніше політконсультант команди Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявив, що на дебатах кандидатів у президенти прозвучать обіцянки від "діючих політичних еліт", і запиту на це у суспільства немає. Водночас він запевнив, що Зеленський знайде, що сказати Порошенку на дебатах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-