Росія готує фейкові екзит-поли у день виборів - розвідка

Росія готує фейкові екзит-поли у день виборів - розвідка

Укрінформ
Для реваншу проросійських сил в Україні під час президентських і парламентських виборів Москва запланувала інформаційно-пропагандистські кампанії в українському медіа-просторі.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Служби зовнішньої розвідки.

"Основний акцент робиться на засмічення інформаційного поля для відволікання уваги широких кіл громадськості від реально важливих питань, а також переважання в медіапросторі “чорного піару” з метою посилення антирейтингів окремих політиків", - зазначають у відомстві.

У СЗР повідомляють, що за результатами моніторингу ситуації в Україні протягом листопада-грудня 2018 року у Росії вирішили провести інформаційно-пропагандистські кампанії, у ході яких було вирішено вдаватися до "викриття” корупції і “тіньових” схем, які найбільше турбують пересічних українців.

Для впливу на українські вибори росіяни збираються використовувати потенціал медіасфери.

"Окрім можливості інформаційних вкидань через залежні від російського фінансування ЗМІ, тактика Кремля передбачає використання здебільшого “натемно” т. зв. журналістського “мережевого маркетингу” – поширення представниками ЗМІ за фінансову винагороду замовних матеріалів, зокрема критичної щодо влади інформації", - зазначають у спецслужбі.

Також російськими спецслужбами передбачається блокування державних і приватних українських Інтернет-ресурсів під час проведення президентських і парламентських виборів в Україні, зокрема із подальшим встановленням контролю над місцевими ЗМІ, йдеться у повідомленні СЗР.

У плани Кремля входить і активізація у соцмережах своїх тролів і ботів. Тут основні зусилля спрямовуватимуться через вплив на електоральні позиції цільових груп за віком, статтю, географічним положенням і соціальним статусом, вказують у спецслужбі.

Читайте також: Втручання в українські вибори: зовнішня розвідка повідомила про плани РФ

Використовуватимуть і чутливість націоналістичних право- та ліворадикальних угруповань по всій країні до закликів “заявити про себе у силовий спосібˮ.

"Метою провокування цих угруповань на “силове реагуванняˮ є дестабілізація ситуації в суспільстві, поширення насильницьких дій і страху серед населення, паніки й недовіри до чинної влади. У підсумку зазначені дії мають викликати в суспільстві втрату довіри до виборчого процесу та результатів виборів, що безпосередньо впливатиме на явку виборців, особливо в традиційних для демократичних політичних сил регіонах", - зазначають у СЗР.

У спецслужбі прогнозують, що для впливу на вибори поширюватимуть і фейкові дані екзит-полів.

"Передбачається використання фальсифікованих даних соцопитувань на виборчих дільницях під час голосування, які оприлюднюватимуться ввечері 31 березня ц.р. з метою хаотизації виборчого процесу та створення підстав для виголошення Кремлем заяви про начебто нелегітимність виборів Президента України", - повідомляють у відомстві.

Для формування впливу на громадську думку у прикордонних з Росією областях використовуватимуть структури етнічних українців. Також залучатимуть представників і прихильників УПЦ МП.

Крім того, планується забезпечити масове „правильне” голосування трудових мігрантів з України, які працюють в Білорусі та Казахстані, ситуація в середовищі яких характеризується „політичною апатією”, вказують у СЗР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-