В законі не прописані обмеження кількості зареєстрованих у квартирі — ЦВК

В законі не прописані обмеження кількості зареєстрованих у квартирі — ЦВК

Укрінформ
У Центральній виборчій комісії назвали факти про реєстрацію в одному помешканні аномальної кількості громадян не новими і вже зверталися з відповідними запитами до компетентних органів, де відповідали, що це не суперечить законодавству.

Про це йдеться у заяві ЦВК, яка в розпорядженні Укрінформу.

“Деякі ЗМІ оприлюднили дані про непоодинокі випадки аномальної реєстрації сотень громадян в одному житловому приміщенні, що нібито може свідчити про підготовку до фальсифікації голосування. Ця інформація викликала зрозуміле занепокоєння субʼєктів виборчого процесу та громадськості”, - ідеться в повідомленні.

Водночас у ЦВК розповіли, що для Центрвиборчкому і Державного реєстру виборців “подібні факти не є новими, і були озвучені ними на широкий загал ще під час позачергових виборів Президента України та народних депутатів України 2014 року”.

Крім того, у ЦВК запевнили, що неодноразово зверталася з запитами щодо правової оцінки цієї ситуації до компетентних органів, зокрема до Державної міграційної служби.

“Проте, як повідомлялося в листі Державної міграційної служби ще від 23.10.2015 року № 6-6259/3-15 у відповідь на запит Центральної виборчої комісії щодо здійснення перевірки достовірності поданих до ДРВ відомостей про виборців, які зареєстрували своє місце проживання у місті Києві за певними адресами, Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", ухваленим 11 грудня 2003 року, не встановлено будь-яких обмежень щодо необхідних санітарних норм житлової площі при здійсненні реєстрації місця проживання та щодо кількості зареєстрованих осіб в одному житловому приміщенні”, - підкреслюється у заяві.

Читайте також: КВУ з’ясував, скільки кандидати в президенти пустили на рекламу в ЗМІ

Водночас у ЦВК наголосили, що актуалізація даних Державного реєстру виборців здійснюється на основі подань компетентних органів і структур, а всі дії щодо актуалізації даних реєстру здійснюються уповноваженими працівниками органів ведення Держреєстру на виконання наказів їх керівників.

“Без поданих до органів ведення Реєстру належним чином документів не здійснюється жодних змін в даних Державного реєстру виборців. У звʼязку з цим Центральна виборча комісія наголошує, що дані Реєстру не можуть бути змінені на підставі публікацій в засобах масової інформації чи соціальних мережах”, - додали в ЦВК.

Раніше у прес-службі партії ВО “Батьківщина” повідомили про те, що в списках виборців є інформація про квартири у Києві, у кожній із яких прописані кількасот осіб.

Представники Громадянської мережі “ОПОРА” перевірили цю інформацію. Згідно з уточненими даними, які вдалося отримати представниками ОПОРІ, мова йде про чотири квартири в Подільському районі столиці – на вулицях Бондарська, Копилівська, Сальського та проспекті Правди.

Водночас, згідно з оцінкою координатора спостереження Громадянської мережі “ОПОРА” за виборами у Києві, оприлюднені в ЗМІ дані про випадки реєстрації сотень громадян в одному житловому приміщенні не містять прямих свідчень про підготовку до фальсифікації голосування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-