В Антарктиді Президента обиратимуть 34 полярники

В Антарктиді Президента обиратимуть 34 полярники

Укрінформ
Найвіддаленішою від Києва виборчою дільницею є антарктична станція “Академік Вернадський”, де на виборах Президента 31 березня голосуватимуть 34 особи.

“Антарктична станція “Академік Вернадський”, розташована за 15 тисяч км від Києва, є найвіддаленішою виборчою дільницею України. 31 березня тут голосуватимуть 34 особи – 11 учасників постійної експедиції, т.зв. зимівники, які перебувають на станції цілий рік, а також 23 науковці сезонної експедиції, які прибули наприкінці січня”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що станція “Академік Вернадський” є спецдільницею й нещодавно ЦВК затвердила склад комісії в особі чотирьох полярників.

Виборча процедура в такому важкодоступному місці також має свої особливості. Зокрема, полярники використовують не “живі” бюлетені, а їх роздруковані скан-копії, які напередодні надсилає ЦВК.

Очікується, що у день виборів у найбільшому приміщенні станції – їдальні – встановлять саморобну кабінку для голосування та урну. Відтак у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів.

Водночас у НАНЦ розповіли, що залежно від дати виборів і льодової обстановки нагода передати на «велику землю» протокол дільничної комісії з «мокрою» печаткою та самі бюлетені може трапитися і через місяць, а, буває, що і через рік. Тому, як пояснили в центрі, ці документи у форматі скан-копій оперативно передадуть зі станції до ЦВК.

“Якщо громадянину не байдуже, що стане з його голосом, він і за 15 тисяч кілометрів від дому, посеред снігів та айсбергів, знайде можливість проголосувати», – зауважив очільник НАНЦ Євген Дикий.

Водночас у НАНЦ нагадали, що в найближчі тижні відбудеться ротація зимівників, й в Антарктиду відправиться 24-та Українська антарктична експедиція, а їхні колеги з 23-ої експедиції, повернувшись до Києва, привезуть опечатані оригінали бюлетенів та протокол за результатами голосування на станції 31 березня.

За даними НАНЦ, учасники українських антарктичних експедицій мають можливість реалізувати своє виборче право на антарктичній станції “Академік Вернадський”, починаючи з 1998 року. Вони можуть взяти участь у виборах Президента та Верховної Ради (голосувати за списки партій), проте, не голосують за кандидатів на мажоритарних округах та не беруть участі у місцевих виборах.

Читайте також: Поліція порушила справу проти фейкового "виборчого" кол-центру

Як повідомлялося, 31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів Президента, призначених на 31 березня 2019 року.

ЦВК 8 лютого завершила процес реєстрації на посаду Глави держави - усього було зареєстровано 44 кандидатів. Пізніше п’ять кандидатів відмовилися від балотування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-