Відкрили 29 кримінальних справ про підкуп виборців - МВС

Відкрили 29 кримінальних справ про підкуп виборців - МВС

Укрінформ
Правоохоронці наразі практично призупинили розгортання мереж з підкупу виборців.

Про це на брифінгу заявив радник міністра внутрішніх справ, член координаційного штабу МВС із забезпечення правопорядку на виборах Іван Варченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми практично призупинили зараз розгортання мереж з підкупу виборців, які полягали в тому, щоб зібрати максимальну кількість спостерігачів, агітаторів, і залучити, обіцяючи додаткову фінансову винагороду, членів комісій. Відповідно, ми не звинувачуємо кандидатів і їх команди, ми говоримо про одне: під вчорашнім днем треба підводити риску. На сьогоднішній день, хороше українське законодавство, виписане в кращих європейських зразках у цій частині, щодо недопущення підкупу виборців, воно забороняє будь-які додаткові оплати членам комісій, окрім тих, які передбачені державним бюджетом України. Забороняються додаткові оплати агітаторам за агітаційну роботу, відповідно, і спостерігачам, і іншим суб'єктам виборчої кампанії. Все це розцінюється як підкуп виборців", - сказав Варченко.

За його словами, наразі є 29 кримінальних проваджень, розпочатих за фактом підкупу виборців, з 66 кримінальних проваджень, які відкрито з початку передвиборчої кампанії.

"Ми розуміємо, що насправді штаби наразі не поспілкувалися зі своїми прихильниками, не сказали, що гроші платитися не будуть, а ті в режимі напруженого очікування чекають, як розгорнеться ситуація... Ми звертаємося до кандидатів в Президенти України, це їх завдання зараз сказати своїм штабам: дорогі друзі, грошей не буде, ми не підведемо вас під кримінальну статтю, і відповідно, потрібно розуміти, що надалі виборчі процеси, агітаційні в Україні, здійснюватимуться на волонтерських засадах", - наголосив Варченко.

Він підкреслив, що у свою чергу, виникає інша спокуса - використати адмінресурс.

"Ми застерігаємо учасників виборчої кампанії, тих, які мають доступ до різних форм адміністративного ресурсу, до обласних, районних державних адміністрацій, до посадових осіб в органах місцевого самоврядування. Ми нагадуємо позиції статей 3, 56, 64 і низки інших закону України про вибори Президента України, які прямо забороняють органам державної влади, місцевого самоврядування, їх посадовим чи службовим особам тощо здійснювати будь-яку агітацію за чи проти того чи іншого кандидата у робочий час", - зазначив радник міністра.

Так, за його словами, є необмежена можливість українцю, який працює в органі місцевого самоврядування чи в органі державної влади, підтримати того кандидата, який йому подобається, але для того, щоб це зробити, така особа має написати заяву і піти у відпустку.

"У відпустці він матиме можливість агітувати за кого завгодно і робити це з абсолютно чистою совістю, не порушуючи закон", - підкреслив Варченко.

Читайте також: "Гречку ще можна": МВС розповіло, з якої суми починається підкуп виборців

Водночас він поінформував, що для такої особи навіть у відпустці спроби в будь-якій формі впливати, тиснути на позицію тих людей, які до відпустки були від неї залежними або її підлеглими, недопустимі, оскільки це буде перевищення службових повноважень, і так само буде оцінюватися як використання адмінресурсу.

"Поліція буде уважно стежити за всіма подібними повідомленнями про спробу зловживати владними повноваженнями або адміністративним ресурсом", - уточнив радник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-