Українцям роз’яснили, як голосувати за кордоном

Українцям роз’яснили, як голосувати за кордоном

Вибори Президента
Укрінформ
Громадяни України, які постійно або тимчасово проживають чи перебувають за кордоном, мають дотримуватися низки законодавчих вимог, щоб реалізувати право голосу на виборах Президента 31 березня.

Про законодавчі вимоги, порядок і правила участі у виборах українських громадян за кордоном власному кореспондентові Укрінформу розповів керівник відділу консульсько-правових питань Посольства України у Франції Микола Собко.

«Для того щоб реалізувати своє право голосу за межами України, виборцю необхідно: бути включеним до списку виборців на закордонній виборчій дільниці, яка розташована на території відповідної іноземної держави; прибути на відповідну закордонну виборчу дільницю в день голосування з 8 до 20 години (за місцевим часом); мати при собі документ, що підтверджує громадянство України та є підставою для отримання виборчого бюлетеня на закордонній виборчій дільниці», - зазначив дипломат.

Щодо процедури включення до виборчих списків консул уточнив, що відомості про виборців, які проживають або перебувають за межами України, до органу ведення Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України подають керівники закордонних дипломатичних установ України.

«Перевірити внесення до списку виборців на виборчій дільниці громадянин України може за допомогою онлайн-сервісу «Особистий кабінет виборця» на сайті Державного реєстру виборців», - підкреслив Собко.

Від додав, що для закордонної виборчої дільниці складаються попередній та уточнений списки виборців. Попередній список виборців передається дільничній виборчій комісії закордонної виборчої дільниці не пізніш як за десять днів до дати голосування. Наступного дня після отримання попереднього списку він надається для загального ознайомлення.

«Кожний громадянин має право ознайомитися зі списком виборців у приміщенні відповідної виборчої комісії та перевірити правильність внесення до нього відомостей», - зауважив консул.

На запитання, як діяти українським громадянам, які проживають за кордоном, але не перебувають на консульському обліку, проте прагнуть здійснити своє волевиявлення на виборах Президента, дипломат відповів: «Такому громадянину для включення до списку виборців на закордонній виборчій дільниці необхідно завчасно, не пізніш як за п’ять днів до дня голосування, змінити свою виборчу адресу, особисто звернувшись з відповідною заявою до закордонної дипломатичної установи України за місцем свого проживання чи перебування за межами України».

Він додав, що до заяви додається копія пред’явленого документа, що посвідчує особу і підтверджує громадянство виборця (паспорт громадянина України для виїзду за кордон) та документи (копії документів), що підтверджують ці зміни. Це може бути дозвіл на перебування у закордонній державі, тимчасова посвідка на перебування, довідка про навчання, довідка про стаціонарне лікування, рахунок за комунальні послуги, довідка про сплату податків тощо.

Читайте також: СБУ закликає не піддаватися на заклики псевдопатріотів, які грають на руку Кремлю

Дипломат акцентував увагу про неможливості включення громадянина України до списку виборців безпосередньо у день голосування, оскільки це не передбачено Законом «Про вибори Президента України».

Собко також зазначив, що всі звернення щодо зміни персональних даних для гарантування участі у виборах громадянин має подавати особисто, тому це неможливо зробити в інший спосіб, зокрема електронною поштою.

Керівник консульського відділу Посольства України у Франціїтакож нагадує громадянам, які прийдуть 31 березня на закордонну виборчу дільницю, про необхідність мати із собою документи, які є підставою для отримання виборчого бюлетеня - це виключно паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт та службовий паспорт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-