До списку спостерігачів ОБСЄ на виборах в Україні включили двох росіян – джерело

До списку спостерігачів ОБСЄ на виборах в Україні включили двох росіян – джерело

Укрінформ
Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ всупереч умовам, викладеним у запрошенні української стороною, запропонувало включити двох громадян РФ до складу Місії зі спостереження за виборами Президента України 31 березня 2019 року.

Про це повідомило кореспонденту Укрінформу поінформоване джерело в дипломатичних колах.

"Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ включило до списку довгострокових спостерігачів Місії зі спостереження за виборами двох громадян РФ, незважаючи на те, що МЗС України повідомляв у запрошенні щодо участі в спостереженні, що не прийматиме заявки про реєстрацію спостерігачів від країни-агресора та окупанта", - сказав співрозмовник.

Він додав, що ніде в зобов’язаннях ОБСЄ не зазначено, що для участі у місії БДІПЛ із спостереження за виборами мають бути обов’язково запрошені представники від усіх держав-учасниць Організації. "У параграфі 8 Копенгагенського документу ОБСЄ передбачено, що запрошення спостерігачів від країн-учасниць Організації відбувається в тій мірі, в якій це допускається законодавством. Оскільки законодавством України Росія визнана як держава-агресор та окупант, то цілком логічною та правовою є позиція України щодо відмови у реєстрації громадян РФ спостерігачами на виборах в Україні", - зазначив співрозмовник.

Наразі до складу довгострокових спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ запропоновано понад 80 осіб. Безпосередньо для спостереження в день виборів в Україну також прибуде ще близько 750 короткострокових спостерігачів.

Читайте також: Заборону спостерігачів РФ на виборах скоро поставлять на голосування - Парубій

Як повідомляв Укрінформ, на початку січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін надіслав листа директору Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір із пропозицією направити в Україну спостерігачів на президентські вибори. Запрошення було зроблено в рамках виконання Україною своїх політичних зобов’язань в ОБСЄ щодо забезпечення присутності міжнародних спостерігачів на національних виборах відповідно до Копенгагенського документа ОБСЄ 1990 року.

При цьому, в листі було повідомлено, що МЗС України не прийматиме заявки на акредитацію міжнародними спостерігачами від іноземних держав та міжнародних організацій від власників російських паспортів чи інших осіб, направлених російською державою.

Міністр заявив, що відхилення заявок про реєстрацію російських спостерігачів є необхідним, "коли йдеться про спостерігачів від країни-агресора та окупанта". Він додав, що таких прецедентів чимало у практиці ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, група народних депутатів 4 лютого зареєструвала законопроект №9524 "Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні", який унеможливлює присутність російських спостерігачів на виборах в Україні.

Українські правоохоронці мають намір перевіряти міжнародних спостерігачів на майбутніх виборах президента країни за допомогою баз прикордонників, СБУ, МВС та сайту "Миротворець", - повідомив глава МВС України Арсен Аваков.

Станом на 30 січня ЦВК зареєструвала 29 міжнародних офіційних спостерігачів на виборах Президента України 31 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-