Поліція розслідує 15 справ про порушення виборчого законодавства

Поліція розслідує 15 справ про порушення виборчого законодавства

Укрінформ
Поліцейські розслідують вже 15 кримінальних проваджень за повідомленнями про порушення виборчого законодавства.

Про це йшлося 6 лютого під час відеоселекторної наради керівництва МВС та Нацполіції із забезпечення публічного порядку у ході виборів, повідомляє Департамент комунікації Національної поліції України.

"Всього від початку президентської виборчої кампанії поліція відкрила 15 кримінальних проваджень. Три з них стосуються порушень виборчого законодавства. Зокрема, одне кримінальне провадження відкрито за ст. 159-1 (Порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму) Кримінального кодексу, ще чотири – за ст. 160 (Підкуп виборців) КК України", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, відкрито 10 кримінальних проваджень, пов’язаних із проведенням виборчої кампанії. Зокрема, 7 кримінальних проваджень були відкриті за ст. 296 (Хуліганство), ще два кримінальних провадження відкрито за ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), а також одне – за ч. 2 ст. 363 КК України.

Водночас поліцейські склали 147 адмінматеріалів за фактами порушення у виборчій сфері.

Загалом, з початку виборчого процесу територіальними органами Нацполіції вже зареєстровано 708 заяв та повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий зазначив, що виборчий процес супроводжується масовими заходами. Так, лише 6 лютого в Україні відбуватиметься 10 заходів, пов’язаних з виборами, у яких планують взяти участь близько 4 тисяч громадян.

"Ці процеси ми будемо тримати на контролі", – підкреслив перший заступник глави МВС.

У свою чергу голова Нацполіції Сергій Князєв наголосив, що всі керівники територіальних підрозділів держави несуть персональну відповідальність за належне реагування на повідомлення, що стосуються реалізації виборчого права.

"Абсолютно всі повідомлення мають розглядатися негайно та отримувати належну правову оцінку. Слідство ретельно збирає та надає вичерпні матеріали для розслідування та притягнення порушників до відповідальності", – наголосив Князєв.

Читайте також: КВУ просить порушити справу проти політика, якого не зареєструвала ЦВК

Він додав, що найважливішим завданням поліцейських є забезпечення публічної безпеки та виборчого права в рамках законодавства.

"Основне наше завдання – це забезпечення волевиявлення громадян. Тому спроби незаконного фінансування чи роздачі коштів, підкупу виборців, збір даних, які надають ідентифікацію громадян, – повинні супроводжуватися негайною реакцією та правовою кваліфікацією з боку поліції. Якщо буде прийнято неправомірне рішення, реакція з боку керівництва МВС та Нацполіції буде миттєва", – наголосив Князєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-