КВУ вбачає загрозу втручання РФ в українські вибори

КВУ вбачає загрозу втручання РФ в українські вибори

Укрінформ
Росія може втручатися у виборчий процес в Україні, зокрема, шляхом інформаційного впливу, кіберпровокацій і технологіям силового характеру.

Про це заявив голова Комітету виборців Олексій Кошель під час шотландсько-українського круглого столу з питань виборів і протидії російській дезінформації, повідомляє КВУ у Facebook.

"Головними загрозами з боку Росії на виборах Президента є інформаційний вплив, кіберпровокації, фінансова підтримка і технології силового характеру", - сказав Кошель.

За його словами, інформаційне втручання найбільше проявляється в питаннях поширення російського аналогового телебачення в прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Окрім того, значний відсоток громадян України має доступ до російського телепродукту через супутникове мовлення.

"Зараз російська пропагандистська машина намагається максимально використовувати таку залежність та значно нарощує відсоток тематики, пов’язаної з українськими виборами", - зауважив голова КВУ.

Читайте також: КВУ прогнозує реальну боротьбу у десятці кандидатів

Також, за словами Кошеля, цілком реальною є технологія інформаційних провокацій – створення фейкових сторінок обласних та районних організацій політичних партій і кандидатів для поширення недостовірної інформації у переддень виборів. Він нагадав, що ця технологія мала місце на виборах в об'єднаних територіальних громадах, і це засвідчило, що така практика може мати значний резонанс серез ЗМІ та виборців.

Як повідомив Кошель, за оцінкою КВУ, під час загальнонаціональних кампаній традиційно понад 50% коштів, які витрачають політики, є тіньовими фінансовими ресурсами.

"Через це зростає ризик ймовірної фінансової підтримки українських кандидатів з боку громадян та компаній, пов’язаних з РФ. На сьогодні низка журналістських розслідувань вказують на ймовірність підтримки окремих українських ЗМІ, що виконують функції «партійних телеканалів», з боку російських компаній", - зазначив Кошель.

Комітет виборців також занепокоєний використанням низки технологій силового характеру (псевдозамінування, спроби захоплення виборчих дільниць) під час виборів до ОТГ та у міжвиборчий період впродовж 2018 року. "КВУ звертає увагу представників правоохоронних органів та спецслужб на потребу посиленого захисту виборчих дільниць, систем передачі даних та необхідності охорони суб’єктів виборчого процесу", - підкреслив Кошель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-