Сільський голова з Дніпропетровщини хоче йти в президенти без грошової застави

Сільський голова з Дніпропетровщини хоче йти в президенти без грошової застави

Укрінформ
Сільський голова Єлізаветівки, що на Дніпропетровщині, Максим Голосний збирається балотуватися на посаду Президента України без застави у 2,5 млн грн.

Про це сільський голова повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Через чисельні заклики до мене з боку громадян, після тривалих міркувань я вирішив балотуватися на посаду Президента та сподіваюся стати справжнім кандидатом він народу: бути підтриманим звичайними людьми, які прагнуть змін. Але балотуватись не за олігархічними правилами, а за Конституцією, щоб і надалі гарантувати та забезпечувати її для всіх громадян», — зазначив Голосний.

Він наголошує, що Конституція надає право будь-якому громадянину балотуватися на найвищу посаду в країні та закликає бажаючих подавати заяви до ЦВК. А грошова застава обмежує ці права, що згідно з Конституцією неприпустимо, вважає Голосний.

Сільський голова Єлизаветівки підкресли: «Закон визначає порядок, а не встановлює обмеження. 2,500,000 гривень – це неправомірне обмеження і ми маємо повне право його ігнорувати. Нехай краще буде 2,5 мільйона кандидатів, ніж 10 кандидатів з зайвими двома мільйонами...»

Правове обґрунтування, яке виклав сільський голова на своєму сайті GOLOSNOY.COM для всіх бажаючих, містить посилання на відповідні положення Основного закону.

«Відповідно до положень ч.2 ст.24 Конституції України, не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Однак, розглядаючи вимоги ч.1 ст.47 Закону України «Про вибори Президента України» у системному взаємозв’язку з правами, закріпленими ч.2 ст.24 Конституції України, шляхом прийняття такого нормативно-правового акту, встановлені майнові обмеження для звичайних громадян України та як наслідок привілеї (преференції) для заможних людей.

Звичайний громадянин України, який добросовісно та сумлінно працює, сплачує податки та отримує середню заробітну платню, яка, наприклад, за листопад 2018 року становила 9161 грн на місяць, не має матеріальної можливості чесно зібрати кошти у сумі 2 500 000 грн, для того щоб сплатити грошову заставу, встановлену у ч.1 ст.47 Закону України «Про вибори Президента України», що порушує конституційне право громадянина України шляхом самовисування бути обраним на пост Президента України, закріплене ст.38 Конституції України», — аргументує Голосний.

Максим Голосний — автор плакату «Бабуся з котом». Правозахисник. Блогер та журналіст. Народився 4 жовтня 1981 року в м. Дніпродзержинську. Закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури та здобув кваліфікацію архітектора. В листопаді 2010 громадою села був обраний головою Єлизаветівської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області. Працював на займаній посаді до 22 вересня 2011 року. В зв’язку з дуже активною громадською діяльністю був відсторонений від займаної посади переважною більшістю депутатів, але підтриманий більшістю жителів села, які після відсторонення самостійно зібрали підписи на його підтримку. 25 жовтня 2015 року обраний повторно переважною кількістю виборців.

Читайте також: Лідер "євробляхерів" вирішив йти у президенти

Ініціював унікальний для України експеримент — інвестувати кошти громади в криптовалюту. Напередодні Нового року люди отримали перші дивіденди — 100 грн.

Судиться з кіпрскою компанією щодо незаконного газопостачання. У 2016 році кіпрська компанія пустила по тутешніх трубах свій газ, навіть не уклавши при цьому договір із сільським головою. Громада села відмовляється сплачувати за такі «послуги», наразі справу розглядає суд.

Фото: Maxim  Golosnoy

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-