На Донеччині зростає кількість грантів на створення власного бізнесу - Ощадбанк

На Донеччині зростає кількість грантів на створення власного бізнесу - Ощадбанк

Ексклюзив
Укрінформ
На Донеччині фіксують зростання грантоотримувачів на створення власного бізнесу: в 2023 році держава надала 37 грантів «Моя справа», в 2024 році за п’ять місяців таких вже 29.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила начальниця відділу ММСБ (мікро- та малого середнього бізнесу) філії Донецького обласного управління АТ «Ощадбанк» Наталя Роєва.

«У 2023 році ми за рік у Донецькій області надали клієнтам 37 грантів «Моя справа». Але тільки за п’ять місяців поточного 2024 року таких грантів ми надали вже 29», - сказала Роєва.

Вона зазначила, що 90% наданих грантів – це на відкриття кав’ярень та загалом стрітфудів (індустрія приготування і подачі готової їжі та напоїв у громадських місцях і на вулиці – ред.).

«Ці гранти взяли ФОПи (фізичні особи-підприємці) для свого мікробізнесу. Так, є грант, виданий на відкриття мобільної точки автосервісу, є на торгівлю товарами першої необхідності. Але в основному – це на відкриття кав’ярні, або фастфудів. Тобто на те, що користується попитом», - пояснила банкір.

Вона нагадала, що ці гранти «Моя справа» надаються в рамках державної програми «єРобота», максимальна сума, яку можуть отримати підприємці - 250 тис. грн, але може бути і 50 тис. грн, і 150 тис. грн. І серед умов отримання таких грантів - створення нових робочих місць.

Читайте також: На Тернопільщині 197 молодих людей отримали гранти на власну справу

«Якщо підприємець отримає грант на суму від 150 до 250 тис. грн, то повинен найняти на роботу не менше двох працівників. Якщо отримає грант на суму до 150 тис. грн – то повинен бути один найманий працівник. Тобто можна подати і на 10 тис. грн, якщо достатньо, але все одно треба прийняти одного найманого працівника. Такі умови», - пояснила Рєва.

Вона додала, що в цьому році ці гранти отримали підприємці з міст Покровськ, Краматорськ, Слов’янськ, Добропілля, і це тилові міста, «де життя ще вирує, і там є попит у людей на різні послуги».

Як повідомлялося, Донеччина перебуває під обстрілами російських військ, має найбільшу протяжність лінії фронту, яка становить близько 300 км.

Але на території Донеччини наразі залишаються близько 472 тис. мешканців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-