Майже 90% випадків карткового шахрайства стається через розголошення даних - експерт

Майже 90% випадків карткового шахрайства стається через розголошення даних - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Близько 90% випадків карткового шахрайства пов’язані із розголошенням персональних даних користувачів.

Про це в коментарі Укрінформу розповіла заступниця голови правління Глобус Банку Анна Довгальська.

Посилаючись на дані НБУ, вона зауважила, що у 2023 році сума збитків через шахрайське використовування платіжних карток перевищила 800 млн грн, що більш як на 70% перевищує показники 2022 року. Крім того, за аналізований період на 25% збільшилася кількість сумнівних операцій: вона перевищила 270 тис.

Експерт звернула увагу на те, що переважна більшість випадків «карткового» шахрайства пов’язана з інтернетом під виглядом придбання товарів, оплати послуг, отримання «призів» тощо. Шахрайство з платіжними картками в інтернеті у 2023 році становило понад 83% від усіх зафіксованих випадків, і лише 17% припало на шахрайство з використанням технічних засобів та пристроїв у банкоматах та терміналах самообслуговування.

«Якщо відкинути вигадливість карткових злочинців, то можна сказати, що технічно платіжні картки є максимально захищеними, безпечними та надійними для їх користувачів. Головне завжди дотримуватись правила - нікому і ніколи не розголошувати всю «вихідну» інформацію про картку: номер, термін дії, CVV-код, логін та пароль для входу в банківський застосунок, отримувані одноразові паролі», - сказала Довгальська.

На її думку, найголовніші ризики втратити кошти з картки криються в недостатній обізнаності або ж довірливості громадян, наприклад, у поводженні з отримуваними листами та повідомленнями від буцімто «благодійників», що обіцяють фінансову допомогу, але для її отримання чомусь необхідно вказати особисті дані картки.

Читайте також: Увага: шахраї оновили свої «інструменти» у соцмережах

Окрім таких фейкових смс та поштових розсилок, шахраї, отримавши злочинним шляхом коди доступу громадян до застосунків мобільних операторів, можуть виготовити дублікати SIM-карт (як фізичних, так і електронних).

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом у месенджерах, зокрема в Телеграмі, активізувалися шахраї, які застосовують фішингові схеми з нібито «виплатою допомоги від міжнародних організацій», за допомогою яких намагаються вкрасти гроші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-