Долар по 40: чому не варто боятися валютних коливань

Долар по 40: чому не варто боятися валютних коливань

Укрінформ
З початку року долар в Україні «підріс» майже на 2 гривні, поволі наближаючись до психологічного показника

Упродовж квітня офіційний курс долара зріс із 38,99 до 39,66 гривні. Хоча посилення американської валюти не було лінійним: час від часу гривня відвойовувала позиції, зміцнюючись до показників 38,8038,90. Тобто, про жодне «вільне падіння» не йшлося – на міжбанківському валютному ринку відбувалися різноспрямовані коливання. Інша справа, що із початку року долар подорожчав майже на 2 гривні, сягнувши психологічного показника в 40 гривень (на готівковому ринку в квітні курс уже навіть тимчасово перевищував цей рівень).  

Особливо тривожною для нашої національної валюти була ситуація на початку минулого тижня, коли пікові показники офіційного курсу НБУ впритул наблизилися до цієї позначки (39,79 грн/дол.). Утім, довгоочікуване рішення США про надання Україні фінансової (у тому числі, й прямої бюджетної) допомоги сприяло стабілізації котирувань, позитивно позначившись на всіх сегментах валютного ринку. Але чого ж чекати надалі?

ПРО ТЕ, ЩО ВПЛИВАЄ НА НИНІШНЄ «САМОПОЧУТТЯ» ГРИВНІ

Аналітики одностайні в оцінках: схвалення американськими конгресменами надання Україні військової та фінансової допомоги у понад $60 мільярдів позитивно вплинуло не лише на поточну ситуацію на міжбанківському та готівковому валютних ринках, а й на відносну стабільність гривні в найближчій і навіть у середньостроковій перспективі. Тому цими днями навіть курс продажу долара на готівковому ринку не перевищував 40 гривень, а торги на міжбанку відбувалися в діапазоні 39,40−39,70 грн/дол.

Водночас попит населення на іноземну валюту залишається відносно високим, що й гальмує зміцнення гривні в готівковому сегменті. На міжбанківському ж - посилення національної валюти куди суттєвіше.

Фото: НБУ
Фото: НБУ

В самому Національному банку не бачать жодних загроз у нинішніх коливаннях валютного курсу. «Ті коливання (курсу – ред.), які ми зараз спостерігаємо, не несуть жодної загрози. Ця динаміка є цілком безпечною. І пов’язана вона з ринковими передумовами», – наголосив нещодавно на брифінгу голова Правління НБУ Андрій Пишний.

Він нагадав, що зараз ринок перебуває в умовах керованої гнучкості, що передбачає певні курсові коливання під впливом попиту та пропозиції.

Невелике падіння гривні у першій половині квітня спричинили, за його словами, видатки уряду, що пов’язані з отриманням значних траншів міжнародної фінансової допомоги. Це дещо вплинуло на співвідношення між попитом та пропозицією валюти на ринку. Але Нацбанк має вдосталь ресурсів для згладжування надмірних коливань.

«Спостерігаємо позитивні тенденції щодо поглиблення ринку. Понад 50% операцій на ньому відбуваються без участі Національного банку. В кількісному вимірі – це понад 100 млн доларів на день. У січні ж було 60 млн доларів. Такі зміни також сприяють контрольованості й стійкості ринку. Нацбанк контролює ситуацію, тому немає жодних підстав для занепокоєння», – запевнив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Фото: depositphotos.com
Фото: depositphotos.com

Експерти ж стверджують, що продавці валюти дещо притримують її продаж «до кращих часів» через начебто наміри НБУ ближчим часом послабити валютні обмеження в частині обслуговування зовнішніх комерційних боргів бізнесу. Що на думку учасників ринку, «автоматично» призведе до підвищення попиту на валюту на міжбанку та певного курсового зростання.

Ще один чинник, який найближчими місяцями може формувати додатковий тиск на валютний ринок, це нинішнє зниження облікової ставки з 14,5% до 13,5%. Адже тепер банки будуть змушені знижувати депозитні ставки, тож очікується, що інтерес населення та юридичних осіб до строкових вкладів дещо впаде, а вільну гривню спрямують на купівлю валюти. Однак цей процес буде не надто динамічним, оскільки зниження ставок за депозитами в національній валюті становитиме в середньому близько 1%.

«У травні посилиться тенденція до зниження дохідності гривневих вкладів: за різними оцінками, майже дві третини комерційних банків відкоригують її відповідно до ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами. Водночас до середини місяця триватиме короткочасний «квітневий тренд»: через очікуване та об’єктивне зниження ставок за гривневими депозитами кількість клієнтів, що оформлюють вклади за «старими» ставками, може зрости в середньому на 5-10%», – сказав у коментарі Укрінформу директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв.

ПРО ТЕ, ЯКИМ БУДЕ ВАЛЮТНИЙ КУРС У СЕРЕДНЬОСТРОКОВІЙ ПЕРСПЕКТИВІ

Як зазначається у квітневому звіті МВФ, прогнозований середньорічний обмінний курс долара в Україні 2024-го становитиме 41 гривню. Наступного року очікується, що цей показник має зрости до 45,8, а до 2029-го – до 54 гривень.

Водночас український бізнес у «курсовому питанні» налаштований дещо оптимістичніше. За даними опитування ділових очікувань підприємств, яке провів нещодавно Національний банк, респонденти прогнозують, що у наступні 12 місяців середній обмінний курс становитиме 40,44 грн/дол. Тоді як уряд зробив розрахунки цьогорічного бюджету, виходячи із прогнозу 40,70 грн/дол. Що ж думають із цього приводу українські фінансові аналітики та банкіри?

За прогнозами начальника департаменту казначейства Глобус Банку Тараса Лєсового, ситуація на валютному ринку ближчим часом залишатиметься більш-менш стабільною.

«Часті зміни (коливання у той чи інший бік) не варто сприймати як хаос чи кризу. Навпаки: часті зміни – це до певної міри ознака живого ринку. При цьому регулятор у разі виникнення належних умов, продовжить політику поступової лібералізації ринку», – пояснює експерт у коментарі Укрінформу. Тобто, курсові коливання не мають нас лякати: протягом травня вони будуть частими та різновекторними, однак не виходитимуть за межі очікуваних параметрів – на міжбанку 39-41 грн/$ та 41-43 грн/€, на готівковому ринку 39-41 грн/$ та 41-43,5 грн /€, переконаний Лєвосой.

Те, що у травні курс таки подолає позначку в 40 грн\дол., не відкидає й фінансовий експерт Сергій Фурса.

«Треба розуміти, що до кінця війни курс – контрольований, просто він не в одній точці, а коливається. І зараз Національний банк виконує два завдання: по-перше, намагається призвичаїти людей не панікувати при кожному русі на 10-20 копійок, що де-факто не перевищує 1%; по-друге, поступово приводить курс у більш прийнятний діапазон – 40-41 грн/дол.», – пояснив Фурса.

Стосовно подальших перспектив, то у квітневому консенсус-прогнозі «Україна: сценарії відновлювального зростання» від Міністерства економіки зазначається, що середнє значення курсу долара 2024-го становитиме 40,33 грн. При цьому наприкінці року вартість американської валюти зросте до 41,67 грн за долар. Водночас деякі учасники опитування не виключають, що вартість «зеленого» на кінець року “стрибне” й до 45. Побачимо, хто виявиться правий.

Владислав Обух, Київ

Перше фото: Мінфін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-