НКРЕКП підвищила привабливість українських газосховищ для замовників

НКРЕКП підвищила привабливість українських газосховищ для замовників

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила низку змін, що підвищать привабливість українських газосховищ для європейських замовників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба регулятора.

Йдеться про зміни до Кодексу газосховищ та Типового договору зберігання. Зокрема, замовники зможуть замовляти потужність газосховищ на базовий сезон закачування та базовий сезон відбору окремо, а також на декілька місяців в одному році зберігання.

Крім того, НКРЕКП скасувала криві закачування/відбору природного газу. Натомість запроваджується практика надання доступу до газосховищ через розподіл потужності з правом зберігання/закачування/відбору однакового обсягу газу протягом кожної газової доби для відповідного періоду розподілу потужності.

Послуги зберігання (закачування, відбору) газу надаватимуться переважно на умовах використання гарантованої та умовно-гарантованої потужності (мінімум 90% технічної потужності, крім потужності закачування у базовий сезон відбору та потужності відбору у базовий сезон закачування, періоду розподілу потужності на добу наперед).

Читайте також: Атака РФ на підземні газосховища не вплине на постачання українцям газу - Нафтогаз

"Вказані зміни дозволять збільшити дохід від експлуатації сховищ для України при незмінних тарифах. Це вигідно і для європейських споживачів, адже тарифи на зберігання та обслуговування в українських сховищах є нижчими, ніж у країнах-членах ЄС", - наголосили в НКРЕКП.

Як повідомлялося, Група Нафтогаз залишає незмінними тарифи на зберігання газу у підземних газосховищах до 1 квітня 2025 року.

До початку опалювального сезону 2023/2024 років іноземні трейдери закачали в українські газосховища 2,5 млрд кубометрів газу. До наступного сезону НАК "Нафтогаз України" розраховує збільшити ці обсяги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-