Через ракетні удари в Україні потрібно створювати сотні дрібних електростанцій замість великих - Герус

Через ракетні удари в Україні потрібно створювати сотні дрібних електростанцій замість великих - Герус

Укрінформ
В Україні з огляду на атаки РФ на об'єкти енергетичної інфраструктури потрібно сформувати новий елемент енергосистеми ― йдеться про велику кількість розподіленої малої генерації, адже обстрілювати сотні дрібних електростанцій агресору буде складно і дорого.

Таку думку висловив у ефірі Українського радіо голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, передає Укрінформ.

За словами народного депутата, енергетичні обʼєкти не засекречені і їх практично неможливо заховати, адже видно, куди йдуть лінії електропередачі, високовольтні лінії.

"Тим не менше й минулого року, й зараз триває робота над тим, щоб трохи змінити архітектуру енергетичної мережі, щоб у нас додалося більше дрібної, розподіленої децентралізованої генерації, яка буде наближена до кінцевого споживача. Простими словами: коли в нас є 5-10 великих електростанцій, то вони є цілями і їх можна уражати. Коли в нас будуть сотні дрібних електростанцій, які будуть розташовуватися біля споживачів, зон, де є серйозне споживання електроенергії, то дрібні обʼєкти обстрілювати ракетами буде практично нереально або дуже дорого", - заявив Герус.

Як він пояснив, суть у тому, щоб вибудувати новий елемент енергосистеми ― велику кількість розподіленої малої генерації, яка буде розташована по всій країні. І робота у цьому напрямку ведеться, зокрема встановлюється багато сонячних електростанцій, велика кількість газових електростанцій, переважно в містах.

"Нова конфігурація буде сприяти й гнучкості енергосистеми, і надійності енергосистеми для забезпечення електроенергією кінцевих споживачів", - переконаний голова профільного комітету.

Читайте також: Рівень виплат виробникам електроенергії за «зеленим тарифом» у 2023 році підвищився - Герус

Як повідомлялося, у ніч проти 29 березня російські війська завдали масованого удару по об'єктах енергетики України. Зокрема, постраждали три ТЕС Групи ДТЕК.

Попередній масований удар відбувся 22 березня; постраждали теплоелектростанції, ДніпроГЕС та високовольтні підстанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-