Для розбудови розподіленої генерації треба вирішити проблему боргів на ринку - Кудрицький

Для розбудови розподіленої генерації треба вирішити проблему боргів на ринку - Кудрицький

Відео
Укрінформ
Для України розбудова децентралізованої генерації є питанням безпеки, однак для її стимулювання потрібно вирішити проблему боргів на ринку електроенергії.

Про це в інтерв’ю для YouTube-каналу «Є Питання» сказав голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, передає Укрінформ.

Він зазначив, що децентралізована генерація - це безпека енергосистеми, адже зосередження виробництва електроенергії на великих електростанціях робить їх цілями для російських атак.

"Потрібно створити такі умови, щоб в Україні почали будуватися електростанції нового типу - розподілена генерація. Це можливо в умовах війни: у нас будуються вітрові парки, сонячні електростанції. Деякі нові технології, які потрібні енергосистемі, які можуть замінити вугільну генерацію, також можуть будуватись. Але для цього потрібні регуляторні й економічні умови", - сказав Кудрицький.

Він наголосив, що перепоною для розбудови необхідної для енергосистеми генерації є борги на ринку електроенергії, зокрема, на балансуючому сегменті. Через накопичення боргів нова газова електростанція буде змушена чекати близько року, щоб із нею розрахувалися за вироблену електрику.

Кудрицький зазначив, що частина споживачів електроенергії не платять за спожитий ресурс тому, що їх не наважуються відключити від мережі. Йдеться про оптові ринки, де споживачами є підприємства й організації, а не про населення.

"Треба сформувати повний перелік споживачів, яких дійсно не можна відключити. Забезпечити їх електроенергією. Натомість вони мають гарантувати, що певна частка їхніх доходів автоматично спрямовуватиметься на оплату електроенергії", - вважає Кудрицький.

Читайте також: На відновлення енергопостачання у Харкові знадобиться до 14 днів - голова Укренерго

Очільник Укренерго підкреслив, що інвестор має розуміти, як будуть покриватися його поточні витрати та коли він зможе повернути кошти, вкладені у будівництво електростанції чи системи накопичення енергії. За його словами, якщо усунути проблему боргів на ринку, в Україні є сприятливі умови для інвесторів у будівництво генерації: можна буде отримувати високі доходи при мінімальних витратах.

Як повідомлялося, у ніч проти 29 березня Росія завдала нового удару по енергетичній інфраструктурі України, пошкоджено теплоелектростанції.

Через відсутність достатнього обсягу генеруючої потужності для покриття споживання у Дніпропетровській Запорізькій, Кіровоградській областях застосовуються графіки аварійних відключень.

Попередній масований удар відбувся 22 березня, постраждали теплоелектростанції, ДніпроГЕС та високовольтні підстанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-