МАГАТЕ потребує трансформації у потужніший орган із більшим функціоналом - Галущенко

МАГАТЕ потребує трансформації у потужніший орган із більшим функціоналом - Галущенко

Ексклюзив
Укрінформ
Ситуація із захопленням Росією Запорізької АЕС показала, що є потреба трансформації МАГАТЕ у потужніший орган із дієвішими механізмами реакцій.

Про в інтерв’ю Укрінформу заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Чи видається можливим якесь глобальне трансформування МАГАТЕ у більш потужний орган з більшими функціоналом – це питання рівня ООН і всього світу. Мені здається, що поява у агентства більш дієвих механізмів реакції на будь-яку проблему є необхідною. Адже навіть, наприклад, питання призупинення членства країни-члена в МАГАТЕ, тієї ж Росії, на сьогодні дуже складно реалізувати в умовах статутних документів", - підкреслив Галущенко.

За словами міністра, на засіданні Ради керуючих МАГАТЕ часто звучало, що агентство, якщо дивитись на його статут, – "це більше орган, який відповідає за технічні питання". І це також постійно використовують росіяни, заявляючи, що не треба "політизувати" діяльність МАГАТЕ.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ не бачить зараз передумов для застосування Росією ядерної зброї

"Але у нас ситуація інша. Усі проблеми, які сьогодні є на ЗАЕС, вони ж виникли не тому, що Україна щось не зробила, не забезпечила чи не дотрималася. І у тому ж звіті МАГАТЕ, який виносився на Раду керуючих, міститься також аналіз і щодо інших українських атомних електростанцій, в якому чітко зазначено, що на цих АЕС всі вимоги забезпечено та дотримано.Тому виникає питання: а що сталося із Запорізькою АЕС? Чому "раптом" там стільки порушень та проблем?" – заявив Галущенко.

Він наголосив, що усі ці проблеми на ЗАЕС – це наслідки російської війни, агресії та окупації.

"І позиція "не політизувати", бо це нібито не має відношення до мандату МАГАТЕ, є некоректною. Адже є незаконні агресія та окупація і де-факто – управління станцією у незаконний спосіб з порушенням всіх міжнародних стандартів. І наслідком цього є всі ці технічні речі, які є в мандаті МАГАТЕ. Саме тому я вважаю, що наразі дуже важливим є підсилення функціоналу МАГАТЕ з урахуванням того, з чим ми зіткнулися", – заявив міністр.

Окремо він вказав на те, що експерти МАГАТЕ на ЗАЕС не мають негайного та безперешкодного доступу до усієї території та об’єктів станції. "На жаль, коли експерти МАГАТЕ пересуваються по станції в супроводі російських військових, то, очевидно, що в них немає спроможності піти туди, куди їм не дозволяють. Так, вони щось бачать та чують, навіть коли їх не всюди пускають. Але щоб перевірити якісь критичні системи, їм потрібен доступ. Як це було, наприклад, з ситуацією на 6-му блоці, де стався витік, і експертів МАГАТЕ довго туди не пускали. Ми також знаємо, що кожного разу перед приїздом генерального директора МАГАТЕ росіяни виводять зі станції вночі важку техніку", – зазначив Галущенко.

Читайте також: Рада керуючих МАГАТЕ вимагає повернути Запорізьку АЕС під контроль України

За його словами, якось вплинути на цю ситуацію з відсутністю безумовного та негайного доступу для своїх експертів МАГАТЕ не має можливості.

"Важливо, втім, продовжувати тиснути на те, щоб росіяни дотримувалися визнаних у всьому світі стандартів, у тому числі присутності експертів МАГАТЕ на атомних електростанціях. І знову ж таки: іншого вирішення ситуації, як те, що написано в резолюції – росіяни мають демілітаризувати станцію – не існує", – сказав український високопосадовець.

Як повідомляв Укрінформ, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що інцидент на окупованій росіянами Запорізькій АЕС може призвести до зупинки розвитку атомної енергетики в усьому світі, але це не всі країни усвідомлюють.

ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території станції військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль Енергоатома загарбники ігнорують.

Із 1 лютого цього року до роботи на Запорізькій АЕС росіяни допускають лише співробітників, які мають громадянство РФ і підписали контракти з російською компанією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-