Вилов риби та інших водних біоресурсів в Україні торік збільшився на 13%

Вилов риби та інших водних біоресурсів в Україні торік збільшився на 13%

Укрінформ
Вилов водних біоресурсів всередині країни та обсяги їх добування суднами під державним прапором за межами юрисдикції України торік зросли на 13% порівняно із 2022 роком — до 38,2 тис. тонн.

Про це повідомив т.в.о. голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Ігор Клименок, представляючи в Укрінформі публічний звіт про роботу агентства за 2023 рік.

За його словами, минулого року в Україні та в інших юрисдикціях загалом добуто 38,2 тис. тонн водних біоресурсів, що на 13% більше, ніж у 2022-му.

“Водночас через знищення Каховського водосховища, із втратою доступу до Азовського моря та припиненням навігації у Чорному морі йдеться про певне скорочення порівняно з довоєнним періодом (у 2021-ому обсяг добутих риби, ракоподібних, молюсків тощо сягав 73,6 тис. тонн - ред.). Незважаючи на такі втрати, ми намагаємося ефективно використовувати всі ресурси, які наразі є в Україні”, - розповів Клименок.

Читайте також: Перші «рибні» аукціони в Україні принесли торік бюджету понад ₴95 мільйонів

Він уточнив, що обсяги океанічного промислу у 2023-ому зросли на 34% у порівнянні із попереднім роком, внутрішній промисел збільшився на 12%, а виробництво продукції аквакультури (вирощування у штучних умовах) зменшилося майже на 9% - з 10,6 до 9,7 тис. тонн. Голова Держрибагентства при цьому звернув увагу на те, що у статистиці не враховано значні обсяги продукції аквагосподарств, які ті передавали Силам оборони України та надавали населенню як гуманітарну допомогу.

“На жаль, зі зрозумілих причин, минулого року фактично не маємо жодного результату від використання біоресурсів Чорного та Азовського морів. За винятком невеличкої ділянки Чорного моря у межах Миколаївської області, де частково здійснювалася прибережна ловля”, - підсумував Клименок.

Читайте також: Через підрив росіянами Каховської ГЕС загинуло понад 11 тисяч тонн риби

Як повідомлялося, через війну та знищення росіянами греблі Каховської ГЕС на межі існування опинилися два державні рибовідтворювальні заводи - Херсонський виробничо-експериментальний завод з розведення молоді частикових риб (забезпечував щорічне вселення 13,4 млн екземплярів цінних видів риб) та Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика (2,6 млн екземплярів мальків цінних видів риб, у тому числі 1,6 млн - осетрових). Це вже позначилося на зарибленні українських водойм та на вирощуванні малька для потреб аквакультури (штучного розведення водних біоресурсів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-