Київська школа економіки вважає виправданими контрзаходи з конфіскації російських активів

Київська школа економіки вважає виправданими контрзаходи з конфіскації російських активів

Звіт
Укрінформ
Київська школа економіки (KSE) закликає держави, які заморозили російські суверенні активи, прийняти багатосторонній договір для їх передачі на відбудову України, адже ці контрзаходи є виправданими, а занепокоєння щодо можливої помсти Росії безпідставні.

Про це йдеться в її “Юридичному звіті про конфіскацію російського державного майна для відновлення України”, повідомляє Укрінформ.

Аналітики KSE вважають, що контрзаходи проти Росії, включаючи конфіскацію активів, виправдані. Вони впевнені, що треті країни мають право застосувати контрзаходи за грубі порушення Росією імперативних норм внутрішнього законодавства або як держави, що конкретно постраждали. Також, згідно зі звітом, держави зобовʼязані за допомогою контрзаходів притягти Росію до відповідальності у зв’язку з порушенням міжнародного права – повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Аналітики зазначили, що контрзаходи проти Росії є виправданими через виняткову серйозність порушень нею імперативних норм міжнародного права та є єдиним практичним механізмом відповідальності.

“Як постійний член в Раді Безпеки ООН, Росія може і фактично уникнула відповідальності за свої дії в минулому, застосувавши своє право вето. Крім того, Росія наполегливо нехтує рішеннями міжнародних судів, трибуналів і міжнародних організацій”, – наголосили економісти.

Держави можуть посилатися на право на колективну самооборону у відповідь на російську агресію, а занепокоєння щодо можливої помсти Росії проти активів іноземних компаній і потенційного інвестиційного арбітражу є безпідставними, на думку економістів KSE.

“Росія вже вжила різноманітних заходів, які рівнозначні експропріації компаній з “недружніх” держав і серйозно обмежують права іноземних інвесторів у Росії. Що стосується російських позовів проти держав, які здійснюють конфіскацію активів, вони повинні бути відхилені державою юрисдикції та прийнятності спору, оскільки грубе та постійне порушення Росією міжнародного права позбавляє її такого захисту”, – йдеться у звіті.

Читайте також: Кулеба закликав країни G7 швидко ухвалити рішення щодо заморожених активів РФ

У підсумку Київська школа економіки закликає держави розробити багатосторонній договір, який би створив міжнародну основу для дозволу й узаконення арешту російських суверенних активів, та здійснити реформу національного законодавства.

Як повідомлялося, внаслідок санкцій заморожена майже половина валютних резервів Росії, які розміщені в країнах, що підтримують Україну. Зокрема, після 24 лютого 2022 року в США, Євросоюзі, Канаді та інших державах заблоковано близько 300 млрд доларів суверенних активів країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-