Уряд розробляє кілька пільгових програм для забезпечення українців житлом - Мінекономіки

Уряд розробляє кілька пільгових програм для забезпечення українців житлом - Мінекономіки

Укрінформ
Для забезпечення українців доступним житлом Уряд розробляє декілька пільгових програм – крім вже існуючої програми єОселя, з’являться механізми «Оренда з правом викупу» та «Соціальна оренда».

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінекономіки, про це розповіла перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки України Юлія Свириденко під час онлайн-виступу на заході «Система доступного орендного житла в Україні».

«Внаслідок повномасштабного російського вторгнення Україна зазнала найбільших руйнувань з часів Другої світової війни. Знищені десятки міст та сіл, тисячі людей втратили домівки. Щонайменше 160 тисяч будівель та споруд зруйновані, приблизно 20 тисяч із них – багатоповерхові. Та, на жаль, щодня додаються нові руйнування. росіяни цілеспрямовано продовжують завдавати ударів житловій інфраструктурі...Тому питання житла – одне з найбільш нагальних для нас», - сказала Свириденко.

Щоб певною мірою задовольнити цю потребу, уряд зараз реалізує дві програми. Перша – це єВідновлення, що передбачає виплату компенсацій українцям, в яких зруйноване або пошкоджене житло. Друга – це програма пільгової іпотеки єОселя. За її умовами фактично кожен українець може взяти доступний кредит на житло під 3 або 7%.

«Крім програми «Доступна іпотека», яку вже презентує єОселя, ми розглядаємо можливість впровадження ще кількох інструментів, які наразі на стадії розробки. Йдеться про систему оренди з правом викупу (rent-to-own) та соціальна оренда. Ці підходи досить поширені на Заході. Для реалізації цього ми фактично вже маємо єдиного державного оператора – ПрАТ «Укрфінжитло», і держава вже профінансувала його статутний капітал на 50 млрд грн за рахунок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), а також планує здійснити додаткове вливання в капітал УФЖК ще 20 млрд грн цього року», - зазначила Свириденко.

У планах уряду на 2024 рік видати 12 тисяч житлових кредитів, у 2025 році – 23 тисячі на загальну суму 56,6 млрд грн.

Перевага надаватиметься новозбудованим квартирам, будинкам та таунхаусам або тим, які тільки будуються. Так держава сприятиме не лише розв'язання житлового питання українців, а й стимулюватиме розвиток ринку житлового будівництва та суміжних галузей, сприятиме появі нових робочих місць та наповненню бюджетів різних рівнів. Це також сприятиме повоєнній відбудові України.

Читайте також: Українці завдяки програмі «єОселя» зможуть придбати й дачу - експерт

Як повідомлялося, програма "єОселя" запрацювала в жовтні 2022 року; її реалізовують Мінекономіки, Мінцифри, Укрфінжитло та Дія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-