Найбільший опір конфіскації російських активів чинить Німеччина - Аслунд

Найбільший опір конфіскації російських активів чинить Німеччина - Аслунд

Укрінформ
У "Групі семи" (G7) зростає підтримка конфіскації заморожених резервів російського центробанку на кориcть України, але найбільший опір цій ідеї наразі необґрунтовано чинить Німеччина.

Як передає Укрінформу, таку думку висловив шведсько-американський економіст та дипломат Андерс Аслунд під час виступу на заході AIES у Відні.

"Тепер дві третини цих грошей (близько 300 млрд доларів резервів Центробанку РФ, які заморозили країни Заходу – ред.) є в системі Euroclear в Бельгії. І дедалі сильніше лунають голоси з вимогою конфіскувати ці гроші. І я повністю це підтримую", – зазначив Аслунд.

На його погляд, схоже, що президент США Джозеф Байден почав підтримувати цю ідею конфіскації заморожених резервів Центробанку Росії та просуватиме її на зустрічі G7 у лютому. Активно підтримують цей крок і новий глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон та віцепрем'єр-міністр, міністр фінансів Канади Христя Фріланд. Крім того, загалом підтримка є і з боку Японії, також "схиляються до цього" Франція та Італія.

Як уважає економіст, сильно протидіє конфіскації російських резервів офіційний Берлін: "Але найбільший опір чинить Німеччина, що, на мою думку, не має жодних вагомих підстав. Я думаю, що це – просто брак мислення. Отже, потрібно переконати саме Німеччину. Це дуже важливо".

Аслунд додав, що конфіскацію цих російських коштів потрібно провести "належно", і це можна зробити "досить легко".

"Звичайно, гроші мають бути взяті належно. І це досить легко, тому що це – готівка. Це – не палаци, які треба продавати на виконавчому аукціоні за пів ціни. Це – реальні гроші, які сконцентровані й доступні. І відомо, де вони є. Ніяких проблем з правами приватної власності, тому що це – державна власність. Суверенітет вже порушений, оскільки гроші заморожені з кінця лютого 2022 року", - сказав він.

Читайте також: Передача Україні ракет ATACMS і Taurus фундаментально змінить хід війни - Аслунд

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів швидше створити правову базу для використання на підтримку України заморожених російських активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-