Німецький ВВП скоротився за рік на 0,3%

Німецький ВВП скоротився за рік на 0,3%

Укрінформ
За попередніми підрахунками та з урахуванням скоригованих цін, валовий внутрішній продукт (ВВП) Німеччини у 2023 році знизився на 0,3% порівняно з 2022 роком.

Про це повідомила президентка Федерального статистичного управління Німеччини (Destatis) Рут Бранд на пресконференції в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

«Загальний економічний розвиток Німеччини все ще залишався у 2023 році під впливом кризових явищ», - констатувала Бранд.

Вона поінформувала, що, за попередніми підрахунками очолюваного нею управління, ВВП Німеччини в 2023 році був на 0,3% нижчим, ніж у попередньому році.

При цьому Бранд зауважила, що, порівняно з допандемійним 2019 роком, ВВП у 2023 році зріс на 0,7%.

Найбільше зростання продемонстрував сектор інформаційних технологій та телекомунікацій – на 2,6%.

Промислове виробництво у 2023 році загалом зменшилося на 2%. Зокрема, скорочення спостерігалося в енергомістких галузях, таких як хімічна та металургійна, як реакція на зростання цін на енергоносії у 2022 році.

Натомість позитивні імпульси надійшли від автомобілебудування та іншого машинобудування. Дещо зросли також обсяги у цивільному будівництві.

Читайте також: Російська економіка може зрости цьогоріч лише на 1% - доповідь ООН

Більшість секторів у галузі надання послуг знову змогли розширити свою діяльність порівняно з попереднім роком і підтримали таким чином економіку в 2023 році. Однак загальне зростання було меншим, ніж у попередні два роки.

У 2023 році приватне споживання скоротилося на 0,8%.

Повільна світова економічна динаміка та слабкий внутрішній попит у 2023 році також позначилися на торгівлі з іноземними державами, обсяги якої скоротилися, попри падіння цін. Найбільше скоротився імпорт – на 3%, експорт - на 1,8%. Це привело до позитивного сальдо зовнішньоторговельного балансу, яке підтримало динаміку ВВП.

Читайте також: Зростання ВВП та інвестиції: у Мінекономіки озвучили прогноз

Як повідомлялось, за попередніми підрахунками, дефіцит державного бюджету Німеччини в 2023 році сягнув 82,7 млрд євро, що майже на 14 млрд євро менше, ніж у 2022 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-