Ринок цементу може вийти на довоєнні показники за три роки - експерти

Ринок цементу може вийти на довоєнні показники за три роки - експерти

Укрінформ
Український ринок цементу, що показав спад у 2023 році, може відновитися до довоєнних показників до 2026 року, при цьому ємність ринку зросте до 53 млрд грн.

Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі Конфедереції будівельників України.

За даними аналітичного звіту «Ринок цементу України: 2023 та прогноз розвитку до 2026», для відбудови зруйнованих під час повномасштабного вторгнення об’єктів Україні знадобиться 35 млн т цементу за 3 роки. Зараз річний ринок цементу становить 5,4 млн т, а його максимальні можливості до вторгнення становили 13,6 млн т на рік.

Голова асоціації «Укрцемент» Павло Качур наголосив, що український цементний ринок потрібно готувати до майбутнього навантаження вже зараз.

За його словами, деякі виробники, які працюють на українському ринку, вже почали модернізувати підприємства, розробляти проєкти запуску нових печей та готуватися до збільшення виробництва цементу.

Читайте також: На Київщині запустили цементний завод і лінію зі спорудження модульних будинків

«Під час відбудови головним завданням держави має стати підтримка українських виробників будівельних матеріалів. Вони не лише виробляють важливий для відбудови матеріал, а й надають робочі місця українцям та сплачують податки в держбюджет», - сказав Качур.

Він додав, що після перемоги України у війні обсяг виробництва цементу може збільшитись більш як на 20% - як за рахунок модернізації заводів на підконтрольних територіях України, так і завдяки заводам, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях. В цьому випадку виробничі потужності сягнуть близько 19 млн т цементу на рік.

Заступниця міністра економіки Надія Бігун зазначила, що на 2024 рік заплановано виділити 42 млрд грн на інструменти стимулювання бізнесу. Вона підкреслила, що міністерство планує фокусуватися на підтримці галузей із максимальною доданою вартістю. У цьому напрямку будівельна сфера та, зокрема, виробництво будматеріалів є основним пріоритетом.

Читайте також: На Сумщині посилюють будівництво фортифікаційних споруд

Як повідомлялося, за даними асоціації «Укрцемент», у 2022 році виробництво цементу в Україні порівняно з 2021 роком скоротилось на 51%. Споживання цементу в Україні торік становило 35% від показника 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-