В Україні оптова ціна на картоплю за рік зросла у 2,2 раза - EastFruit

В Україні оптова ціна на картоплю за рік зросла у 2,2 раза - EastFruit

Укрінформ
В Україні оптова ціна на картоплю за рік зросла у 2,2 раза і станом на 8 грудня 2023 року становить у середньому $0,35 долара США за кг.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

"Оптові ціни на картоплю в Україні наразі рекордно високі, навіть якщо оцінювати їх у доларах США. Ніколи раніше до кінця першої декади лютого оптові ціни на картоплю в Україні не були на рівні $0,35 долара США за кг. Ба більше, другий хліб українців зробив цьогоріч значний внесок у загальну інфляцію та продуктову інфляцію, бо за рік оптова ціна на картоплю зросла у 2,2 раза або на 117%", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що основною причиною здорожчення картоплі в Україні стала зміна співвідношення попиту та пропозиції.

Після повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну багато жителів сільської місцевості, а також деякі великі та середні підприємства, прийняли рішення вирощувати картоплю. Однак на тлі відтоку значної частини населення це призвело до надлишку пропозиції картоплі на ринку в сезоні 2022/23 років і обвалу цін на овоч.

До врожаю 2023 року багато хто відмовився від картоплі через збитковість бізнесу. Причому деякі виробники, відмовившись від картоплі, почали вирощувати цибулю.

Читайте також: В Україні оптові ціни на цибулю зросли на 40% - EastFruit

Відповідно, в сезоні 2023/24 пропозиція картоплі дещо знизилася. Разом з цим, Україні вдалося наростити експорт картоплі. У січні-вересні 2023 року Україна експортувала майже 29 тис. т картоплі - це рекордний обсяг закордонних поставок. Традиційно, Молдова стала головним імпортером української картоплі, і на неї припало понад 90% усіх поставок. Менш як 5% картоплі було експортовано в Грузію і всі інші країни закупили незначні обсяги.

Однак, враховуючи динамічне зростання цін на картоплю в останні тижні, Україна втратила перевагу в експорті картоплі – низьку ціну. Наразі оптові ціни на картоплю в Україні вже вищі, ніж у Молдові. На думку експертів проєкту, це все ж не повинно завадити експорту української продукції, бо Україна експортує до Молдови, як правило, картоплю після миття та доопрацювання для реалізації в мережах супермаркетів. Проте подальше зростання цін може призвести до переорієнтації постачальників на задоволення потреб внутрішнього ринку.

Аналітики EastFruit зауважують, що вища оптова ціна на картоплю для українських картоплярів є дуже важливим трендом, що дасть змогу зберегти стійкість професійного сегмента вирощування цього овоча.

Читайте також: Україна цьогоріч збільшила експорт замороженої малини до США у 6 разів - EastFruit

Як повідомляв Укрінформ, впродовж першого тижня грудня 2023 року роздрібні ціни на картоплю в Україні зросли до 12-16 грн/кг ($0,33-0,44/кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-