Для відновлення роботи Баштанського сирзаводу на Миколаївщині бракує сировини - РВА

Для відновлення роботи Баштанського сирзаводу на Миколаївщині бракує сировини - РВА

Укрінформ
Для відновлення роботи Баштанського сирзаводу на Миколаївщині, який значно постраждав під час інтенсивних бойових дій у регіоні, бракує сировини.

Про це під час брифінгу в ОВА 4 грудня, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, сказав голова Баштанської РВА Владислав Дмитрів.

«Баштанський сирзавод до війни був найбільшим платником податків Баштанського району. Але під час інтенсивних бойових дій на Миколаївщині і неодноразового влучання у підприємство російських ракет його обладнання було вивезено в інший регіон. Наразі там він частково працює, але про його повернення поки що мова не йде. Одна з причин - для налагодження інтенсивного виробництва йому бракує сировини», - сказав Дмитрів.

За його словами, сьогодні, щоб завод виходив на мінімальну рентабельність, йому потрібно 100 тонн молока на добу. А у зв’язку з тим, що навколишні населені пункти сильно постраждали від обстрілів та бойових дій, забезпечити таку кількість сировини зараз неможливо, адже різко зменшилося поголів’я великої рогатої худоби.

Щоб його відновити, потрібно вирішити три проблеми: державна допомога на вирощування молодняка, забезпечення кормовою базою та зміна цінової політики на закупівлю молока. Адже сьогодні у домогосподарствах населення заготівельники закуповують його по 11.40-12.10 грн за літр. А цього недостатньо, попри те, що це питання не втрачає актуальності вже багато років.

Крім того, Дмитрів додав, що у регіон починає повертатися малий бізнес. Йдеться, зокрема, про роздрібну торгівлю, переробку соняшника, пекарні.

Читайте також: Україна у жовтні збільшила експорт молочної продукції на 17% - профільна асоціація

Баштанський сирзавод входить до складу групи компаній "Молочний альянс". Продукція заводу відома під торговою маркою «Славія». До повномасштабної війни він був лідером виробництва молочної продукції в Миколаївській області та Україні.

Баштанський район сьогодні об’єднує 279 населених пунктів, де проживає нині 115 тисяч населення. До початку повномасштабного вторгнення тут мешкало 138 тисяч людей. В перший рік війни на його території велися інтенсивні бойові дії, певна частина була окупована.

Як повідомлялося, на Миколаївщині з початку повномасштабної війни руйнувань зазнали 207 промислових підприємств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-